İkizköylüler Akbelen için suç duyurusunda bulundu: Tekrar yürütmenin durdurulması kararı verilsin
İkizköylüler ve Muğla Barosu avukatı Muğla İdare Mahkemesi önünde yaptıkları açıklama ile dava dosyasıyla ilgili acilen tekrar yürütmenin durdurulması kararı verilmesini istedi.
Fotoğraf: Mehmet Çalışkan/Evrensel
Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı İkizköylüler ve Muğla Barosundan avukat İsmail Hakkı Atal, Muğla İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, dava dosyasıyla ilgili acilen karar verilmesi talep edildi.
Avukat İsmail Hakkı Atal, 24 Temmuz sabahından beri Akbelen’de anayasal suç işlendiğini söyledi. Anayasa’nın 169’uncu maddesinin göz göre göre ihlal edildiğini dile getiren Atal, İdare Mahkemesi’nde açmış oldukları iki davaya ilişkin bilgi verdi.
July 27, 2023
"ADALET TESİS EDİLSİN"
Atal, “Anayasal suç işleşen bilirkişi heyetinin gerçeğe aykırı rapor düzenlemekten ve kasten bilirkişi görevini kötüye kullanmaktan dolayı Milas Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet ettik. Bu bilirkişinin verdiği raporla yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Biz kesim işlemi başlayınca yeniden yürütmenin durdurulması için başvurduk. Ve şu anda Akbelen Ormanı’nda anayasal suç işleniyor, bu yanlıştan bir an önce dönülsün. Burada hem adalet hem de toplumsal kamu düzeni tekrar tesis edilsin. Tekrar yürütmenin durdurulması kararı verilsin” diye konuştu.
"AKBELEN ORMANI’NI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ"
İkizköylü Esra Işık ise muhtarlar üzerinden köylülere baskı kurulduğunu söyleyerek, "Muhtarlara sesleniyoruz; o muhtarları seçen köylülerdir. O muhtarlar da değişir, onlar bizi temsil etmiyorlar. Biz Akbelen Ormanı’nı sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Söz alan diğer köylüler de Akbelen Ormanı’nı savunmaya devam edeceklerini söyledi.
ANAYASA'NIN 169. MADDESİ
Anayasasının 169. maddesine göre; Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.
Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.
Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.
Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz. (Muğla/EVRENSEL)