28 Temmuz 2023 13:43 Güncelleme: 28 Temmuz 2023 19:45

Kılıçdaroğlu'nun Akbelen ziyareti: Jandarma müdahale etti, CHP'li vekiller yurttaşlarla tartıştı

Akbelen'de ağaç katliamına karşı direniş 5. gününde sürüyor. Kılıçdaroğlu'nun Akbelen ziyareti sırasında jandarma halka cop ve biber gazı ile müdahale etti. CHP'li vekiller yurttaşlarla tartıştı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Övgü Yıldız/Evrensel

Reklam

Muğla Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding'in ağaçları katletmesine karşı köylülerin, yöre halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişi sürüyor. Akbelen köylülülerinin direnişini bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyaret etti. Günlerdir şirketin ağaç kesmesi için halka müdahale eden jandarma, Kılıçdaroğlu sırasında da müdahalede bulundu.

Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için beşinci günde kesimler devam etti. Bu esnada kesim işlemine karşı direnen köylüler ve yaşam alanı savunucuları sabah saatlerinde jandarmaya tepki gösterdi. Öte yandan Muğla, İzmir, Denizli, Aydın, İstanbul gibi birçok şehirden çevre örgütleri ve yurttaşlar İkizköylülere destek olmak için Akbelen’e gelmeye devam ediyor. Burada direnişe destek olan yurttaşlar, ağaçlarının kesilmemesi için direnen köylüleri yalnız bırakmayacakları söylüyor.

KILIÇDAROĞLU’NDAN AKBELEN DİRENİŞİNE DESTEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet ise bugün köylülere ve yaşam alanı savunucularına desteğini sunmak için Akbelen Ormanı’na geldi. Kılıçdaroğlu, ilk olarak köylülerin taleplerini dinledi.

İkizköy Çevre Komitesi'nden Necla Işık, kesimin durdurulmasını istediklerini söyledi. Işık, “Tarım ve Orman Bakanlığı bu ormanları korumakla mükellef değil mi? Aç gözlü şirketlere satmak zorunda mı? Bakana seslenin. Akbelen giderse Kazdağları gidecek, İliç gidecek, vatan gidecek. Beş gündür mahvolduk. Tarım Orman Bakanı'na dört senedir sesleniyoruz; bu kesimi durdurun” dedi.

Köylülerden yaşlı bir kadın ise, “Bu yerlerimizin verilmesini istemiyoruz. Biz ne yiyeceğiz? Aç mı yaşayacağız? Bizim topraklarımız alındıktan sonra nereye gideceğiz?” diye sordu. Başka bir köylü kadın da “Biz çamlarımızı, suyumuzu, toprağımızı, evlerimizi vermiyoruz” dedi.

Üreticilik yaparak geçindiklerini söyleyen başka bir köylü ise, “Kömürün temizliğinden bahsedenler dünyamızı mahvediyor. Elinizi bu ağaçlardan çekin. Bu kesimin hemen durdurulmasını istiyoruz” diye konuştu. Köylüler ayrıca köylerdeki kanser vakalarındaki artışa da dikkat çekti.

Muğla’da yapımı devam eden çimento fabrikasına verilen ruhsatın da iptal edilmesini isteyen başka bir köylü kadın da “Bize sahip çıkılsın. Bunlar durdurulsun artık. Fabrikanın çalışmasına izin verilmesin” diyerek, tepkisini aktardı.

KILIÇDAROĞLU KÖYLÜLERLE GÖRÜŞTÜ

Köylüleri dinledikten sonra konuşan Kılıçdaroğlu, yaşanan sorunların duyulması için elinden geleni yapacağını söyledi. Tekrar direniş alanına geleceğini söyleyen Kılıçdaroğlu'na köylüler, “Bugün bir şeyler yapmamız lazım. Gelin beraber yukarıya çıkalım” diyerek, çözümün bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu ise “Ona da bakacağım. Sizin söylediğiniz olay sadece Türkiye değil dünyanın olayıdır. Güneş enerjisi varken neden kömür? Çünkü birileri kazansın diye yapıyorlar bunu. Onun da mücadelesini yapamaya devam edeceğim” diye konuştu.

Araya giren bir köylü de “İşçileri mağdur etmeden güneş panelleri koyarak çözüm bulsunlar. Artık enerjiyi kömürden değil, bizi zehirleyerek, toprağımızı zehirleyerek değil. O öldürdükleri, bitirdikleri alana güneş panelleri sersinler şu kömürü yaktırmayalım ülkemizde” dedi. Kılıçdaroğlu ise, “Beraber mücadele edeceğiz” diyerek, sözlerine son verdi.

KILIÇDAROĞLU KESİM ALANINA GİRDİĞİNDE JANDARMA HALKA COP VE BİBER GAZI İLE MÜDAHALE ETTİ

Kılıçdaroğlu ziyaretin ardından alandan ayrılmak üzere aracına bindi. Köylüler ve direniş alanında bekleyen yurttaşlar, kesim alanına gitmeyen Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.

CHP'Lİ TANAL VE BAŞARIR YURTTAŞLARLA TARTIŞTI

CHP Milletvekili Mahmut Tanal yurttaşlar arasında gerilim yaşandı. Tanal, kendisine tepki gösteren yurttaşlardan birine "Sizin yüzünüzden iktidarı kaybettik sen AKP'nin provokatörüsün" gibi ifadelerle karşılık verdi.

Tanal sosyal medya hesabından konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bugün Muğla İkizköy halkının direnişine destek için gittiğimiz Akbelen Ormanı’nda tatsız bir hadise yaşadık. Şöyle ki: Yetkililerle, jandarmayla görüşerek, demokratik eylem hakkını kullandığı için gözaltına alınan doğa aktivistlerinin serbest bırakılmasını sağladık. Akabinde alanda vatandaşlarla sohbet ederken “Hak mücadelesi veriyorsunuz. Sizi askerlerle, polisle karşı karşıya getiren AKP iktidarıdır” şeklinde değerlendirmede bulundum. İktidarın, özel şirketin rantının korunması için günlerdir beklettiği güvenlik güçlerinin de gidişattan memnun olmadığını, onların da mağdur edildiğini anlattım. Bunun üzerine Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP Heyetinin Akbelen’de bulunmasından rahatsızlık duyan birtakım siyasi oluşumların mensupları, “asker ve polis savunuculuğu yaptığım” yönünde bana sataşmada bulundu.  Sosyal medyada “CHP Milletvekili Mahmut Tanal’dan, Akbelen’de kendisini eleştiren vatandaşa: ‘Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik. AKP’nin provokatörüsün.’ başlığıyla paylaşılan videonun perde arkası bundan ibarettir."

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın da yurttaşlarla girdiği dialogda parmak sallayarak "bana bağırma" demesi gerginlik yarattı.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül de yurttaşların Kılıçdaroğlu'na tepki göstermesi sırasında bir kadının kolunu çekti. Sarıgül, tepki üzerine uzaklaştı.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Tepkiler üzerine Kılıçdaroğlu ve heyeti, kesim alanına gitti. Jandarma heyetin içeri girmesine izin verirken arkasından girmek isteyen halka müdahale etti, cop, tazyikli su ve biber gazı kullandı. Milletvekili Burcugül Çubuk da jandarma tarafından düşürülerek barikatın arkasına alındı. Çubuk milletvekili olmasının anlaşılması üzerine bırakıldı.

Müdahale sırasında 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltındaki iki kişinin bırakıldığı öğrenildi.

Daha sonra Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet kesim ve direniş alanından ayrıldı. Köylüler ise gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar barikatların önünden ayrılmayacaklarını söyleyerek bekleyişlerine devam etti.

Kesim bir süre durdu ancak daha sonra tekrar başladı.

KILIÇDAROĞLU SENDİKALARI VE SANTRAL İŞÇİLERİNİ DE ZİYARET ETTİ

Abkelen Ormanı direniş alanından ayrılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TES-İş ve Maden-İş Sendikası yöneticilerini ve termik santral işçilerini ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Kılıçdaroğlu, “En ufak bir endişeniz olmasın. Hiç kimsenin aşıyla işiyle uğraşmak bizim görevimiz değildir. Herkesin aşı olsun, işi olsun, herkes huzur içinde çalışsın ve herkes evine helal ekmek götürsün. Hiç kimsenin işsiz kalmasını da istemeyiz. Her işçi çalışmalı, üretmeli, kazanmalı dolayısıyla huzur içinde evine gidebilmeli. Ben sendika başkanlarıyla görüştüm onlara da gerekli şeyleri söyledim. Sizin her zaman yanınızda olacağınız, bu benim sözümdür. Hiç endişe etmeyin. Her zaman her yerde sizin yanınızda olacağız” diye konuştu.

(Muğla/EVRENSEL)

Reklam