Akbelen’de 6. gün | Kesim devam ederken nöbet alanı ablukaya alındı, gözaltına alınanlar oldu

Akbelen'de ağaç kesimi nöbet tutulan alanın sınırına yaklaşırken, sabah saatlerinde yeniden başlayan ağaç kesimi öncesi asker ve polis, nöbet alanının etrafını sardı, 20 kişi gözaltına alındı.

29 Temmuz 2023 09:48
Son Güncellenme Tarihi: 29 Temmuz 2023 10:20
Paylaş

Muğla Milas’a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding'in ağaçları katletmesine karşı köylülerin, yöre halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişi altıncı gününde de devam ediyor.

 

 

Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için başlatılan ağaç kesimi nöbet tutulan alanın sınırına yaklaşırken, sabah 05.30 civarında yeniden başlayan ağaç kesimi öncesi asker ve polis, nöbet çadırlarının bulunduğu alanının etrafını sararken, alana giriş ve çıkış engelleniyor.

Alan girmek isteyen birçok kişi askerler tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Şu an için 20 kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken, gözaltına alınan arasında İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal da bulunuyor.

Öte yandan jandarma ve polis İkizköy'e 5 kilometre mesafede yolu kapatarak destek için gelenlerin geçişlerine izin vermiyor.

Kesimin nöbet alanına dayanması üzerine direniş alanında bulunan 50 kişilik bir grup Milas - Ören karayolunu kesti. YK enerji personel servisinin ve Orman işletme müdürlüğü iş araçlarının geçişini engelledi. İki TOMA tarafından su ile dağıtılmaya çalışılan grup yarım saatten fazla trafiği durdurdu. Direniştekiler sadece iki hastası olan aracın geçmesine izin verdi.

“GÖZLERİMİZİN İÇİNE BAKA BAKA AĞAÇLARI KATLEDİYORLAR”

Kesime ve müdahaleye tepki gösteren İkizköylü Nejla Işık ise şunları söyledi; “Nöbet alanını karşısında kesime başlamışlar. Alandaki arkadaşlara ulaşamıyoruz. Alana girmeye çalıştık yine sokmuyor. Buraya gelmeye çalışan yüzlerce insan vardı. 5 kilometre uzaklıktan Beçin’den Çamköy'de yollar kesilmiş. Trafik kazası olduğu için geçiremiyoruz demişler ama yalan. Burada Akbelen Ormanı’nı yok ediyorlar, gözlerimizin içine baka baka ağaçları katlediyorlar. Yürüyerek de olsa buraya gelin. Burada çamların cenazesi var.”

Gözaltına alınan isimler:

Deniz Gümüşel

Şengül Yüksel

Songül Fular Erdem

Nilay Ormanlo Balpınar

Harun Cici

Deniz Mensa Ergenç

İlayda Kekeç Ilgaz

Pelin Nacin

Levent Büyük

Kemal Özberksoy

Alper Turaç

Esra Balbar

Kerem Gündoğdu

Orhun Sercinoğlu

Ahmet Atay

İsmail Hakkı Atal

Aslıhan Kahraman

Leyla Bilgen

GÖZALTINDAKİLER HASTANEDE BEKLETİLİYOR

Akbelen'de sabah saatlerinde gözaltına alınan 18 kişilik ilk grup hâlâ hastanede, adli rapor işinin tamamlanması için bekletiliyor. Hastaneden  jandarma komutanlığında götürülecek olan gözaltındakilerden 14’ünün ifade işlemi sonrası serbest bırakılacağı, 4 kişinin ise gözaltı savcının karşısına çıkarılacağı bilgisi verildi.

YOL KAPATILDI

Sabah saatlerinde başlayan jandarma müdahalesi ve gözaltılar ardından İkizköy'e gelenlerin sayısı artıyor. Kesilen ağaçların kamyonlarla tahliyesini gören yurttaşlar yolu kapatmak istedi. Ağaçların nereye götürüldüğü hakkında bilgi alınmazken, köylüler ve yurttaşlar kesilen ağaçları taşıyan kamyonların önünü keserek, “Katil Limak Akbelen’den defol” sloganları attı. Uzun süren araba konvoyları ardından jandarma müdahale edildi. Çok sayıda kişi gözaltna alındı. Alanda bekleyiş sürüyor.

ŞİRKETİN TIR'I AKBELEN'E SOKULMADI

Akbelen Ormanı’na Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Şirketi’nin (YK Enerji) sokmak istediği seyyar tuvalet ve banyolar yurttaşların engellemesi sonucu geri çekildi. Orman Bölge Müdürlüğü'nün ağaçların kesim işleminin bittiği, temizleme işlemine geçileceğini duyurmasının ardından alanda bulunan asker, polis ve şirket çalışanları için bölgeye seyyar tuvalet ve banyo getirilmek istendi. Yurttaşların nöbet tuttuğu alandan geçmek isteyen TIR’ın önüne geçen yurttaşlar izin vermeyeceklerini söyleyerek yolu kapattı.

Yurttaşlar bekleyiş sırasında sık sık "Katil Limak Akbelen'den defol", "Her yer Akbelen her yer direniş", "Limak defol Akbelen bizim" ve "Akbelen'den Cudi'ye yeryüzüne özgürlük" sloganları attı. Yurttaşların kararlı bekleyişleri sonucu TIR geri dönmek zorunda kaldı.(Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HSK Atama Kararnamesi: 170 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi

SONRAKİ HABER

Akbelen Ormanı’nda direnen köylüler: İşçiler de bize destek olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa