30 Temmuz 2023 10:47
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2023 15:46

Akbelen'de CHP'li Mahmut Tanal jandarmayı kovaladı: "Fişleme yapamazsınız"

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Akbelen direnişine gelen vatandaşların kimlik bilgilerini alan jandarma ekiplerine tepki gösterdi. İki jandarma açığa alınırken, Tanal hakkında suç duyurusu yapıldı.

Ekran görüntüsü Artı Gerçek'in (Umut Taştan'a ait) yayımladığı videodan alınmıştır

Paylaş

Akbelen direnişinde bölgeye gelen vatandaşların kimlik bilgilerini alan jandarma ekiplerine tepki gösteren CHP Mahmut Tanal, "Burada fişleme yapamazsınız" dedi. Tanal, Kimlik bilgilerinin yazılı olduğu kağıdı vermeyerek kaçan jandarmayı kovaladı.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, jandarmanın, Akbelen Ormanı'nda süren katliama karşı bölgeye gelen vatandaşların kimlik bilgilerini almasına "Burada fişleme yapamazsınız" diye tepki gösterdi.

Jandarma astsubayının, “İçeri girenlerden aranan şahıs var mı yok mu bunu ben nereden bileceğim?​” cevabı üzerine Tanal, “Fişleme yapamazsınız bana kararı gösterin” diyerek jandarmanın elindeki kimlik bilgilerinin yazılı olduğu kağıdı almaya çalıştı. Jandarmalar vermemek üzere diretti. Daha sonra kağıdı alan bir jandarma eri koçarak kaçmaya başladı. Tanal ise kaçan jandarmayı kovaladı. Tanal’ın jandarmanın elindeki kağıtları gösterdiği videolarda sayfalarca isim ve kimlik bilgilerinin yer aldığı görüntülendi.

JANDARMALAR AÇIĞA ALINDI

İçişleri Bakanlığı Tanal hakkında hukuki süreç başlatıldığını duyururken, Jandarma Genel Komutanlığı, Tanal'ın kovaladığı personellerin açığa alındığını ve Tanal hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Açıklamada "Milletvekili Mahmut Tanal'ın tahrik edici ve etik olmayan davranışları karşısında; görev yerinden emir ve talimatlara aykırı olarak uzaklaşan iki jandarma personeli de açığa alınmıştır" denildi. Tanal'ın dün bölgeye giderek jandarmaya provokatif davranışlarda bulunduğu iddia edilen açıklamada, "Kahraman Türk Jandarmasına karşı sarf etmiş olduğu mesnetsiz ve hakaret içeren söylemlerinden dolayı milletvekili Mahmut Tanal hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olup hukuki süreç kararlılıkla takip edilecektir" ifadeleri kullanıldı. Fişleme skandalına açıklamada değinilmemesi ise dikkat çekti.

"FİŞLEME İLE DİRENİŞİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Akbelen’de kolluk kuvvetlerinin hukuksuz uygulamalarını Evrensel'e değerlendiren İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz bu tip uygulamaların direnişin başından beri yapılmaya çalışıldığını ama son iki günde bunun arttığını ifade etti. Yılmaz bunun hiçbir yasal dayanağı olmadığını, duruma avukatlarca itiraz edildiğini aktardı.

PARMAK İZİ DAYATMASI

Gözaltına alınanlara da parmak izlerini vermeden sorguya götüremeyeceklerinin söylendiğini, yurttaşların parmak izi vermeye zorlandığını hatırlatan Yılmaz, parmak izi alma dayatmasına da itiraz edilmesini engellemek için dayanaksız biçimde uzunca bir süre fiili gözaltı uygulandığını anlattı.

Dün gözaltına alınan yurttaşlarla ilgili gözaltı kararı olmadığını, belgelerin sonradan tamamlanmaya çalışıldığını örnek veren Yılmaz, "Muğla Baro Başkanıyla yaptığımız görüşmelerde de aynı şey karşımıza çıktı. Başkanımız başsavcısıyla görüşme gerçekleştirdiğinde ‘Soruşturma savcısının verdiği kararlara karışılamayacağının’ söylendiğini aktardı. Ama nasıl bir talimat verildiğini kimse bilmiyor, pratikte verilen talimatların ne olduğu ise belli” dedi.

“Bir yurttaşın cenazesinde bulunduğunuzda polis tarafından fişlenirdiniz, sonra hakkınızda bir soruşturma açılınca bu fişlemeler tutanaklarda sizin aleyhinize delil olarak kullanılırdı, örgüt üyeliğinden yargılanırdınız mesela” diyerek fişlemelere örnek veren Yılmaz, şu an bazı yurttaşların Milas’a giriş yasağı ya da adli kontrol çerçevesinde günlük imza zorunluluğu olduğunu ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kars'taki yolcu otobüsü kazasında ölenlerin sayısı 8'e çıktı

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta 2 kişinin öldüğü tekel bayisindeki silahlı saldırıyla ilgili 1 kişi yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa