30 Temmuz 2023 19:30

Akbelen, Cudi ve Lice'deki doğa katliamı Diyarbakır’da protesto edildi

Cudi ve Lice'deki orman yangınlarının söndürülmemesi ve Akbelen’de ormanların talan edilmesi Diyarbakır’da protesto edildi.

Fotoğraf: Evrim Deniz

Paylaş

Amed Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla düzenlenen eylemde, Lice ve Cudi’de süren orman yangınlarının söndürülmemesi ve Akbelen’de ormanların talan edilmesi protesto edildi. Diyarbakır'daki Roboskî Parkı’nda bir araya gelen yurttaşlar, doğanın "rant aracı" olarak görülmesi anlayışından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya Amed Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra HDP, Yeşil Sol Parti, EMEP, TİP ve ESP de katıldı. Açıklamada Kürtçe basın metnini Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Türkçe metnini ise Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Nurjiyan Yıldırım okudu.

“AĞAÇLAR VE BÖLGEDEKİ TÜM CANLILAR YOK EDİLİYOR”

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde ve Cudi dağında çıkan yangınlara müdahale edilmemesini eleştiren Yıldırım, “Şırnak’ın Cudi bölgesindeki orman yangını ile ağaçlar ve bölgedeki tüm canlılar yok ediliyor. Yetkililer tarafından yangına müdahale edilmediği gibi müdahale etmek isteyen vatandaşlara da engel olunuyor” dedi.

Bölgedeki doğa kıyımının yıllardır "güvenlik" bahanesiyle devlet politikası haline getirildiğini belirten Yıldırım, “Bölgedeki tüm doğal kaynakların talanı gibi orman yangınlarına da meşruluk kazandırılarak yasal yollarla doğa ve yaşam suçları işleniyor” dedi.

BATIDA RANT, BÖLGEDE GÜVENLİKÇİ POLİTİKA

Ekolojik sistemin tehdit altında olduğuna dikkat çeken Yıldırım, Akbelen’de yaşanan ağaç kıyımı ve Cudi’de yaşanan orman yangınlarının insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Yıldırım, “Ülkenin batısındaki ormanlar rant için talan edilirken, bölgedeki ormanlar güvenlikçi politikalarla yok ediliyor” dedi.

Devletin rantçı politikalar nedeniyle Akbelen ormanında sermayedarların yanında, ormanı korumak isteyen yurttaşların karşısında durduğunu belirten Yıldırım, “Bölgede ise şiddetten beslenen kesimlerin rant ve inkar politikalarına hizmet ederek tüm doğa suçlarını da ‘güvenlik’ gerekçesiyle meçhulleştirerek doğa suçları işlemeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“DOĞANIN RANTA FEDA EDİLMESİNDEN VAZGEÇİLMELİ”

Bugüne kadar gerçekleşen yangınların nedenlerinin soruşturulması ve faillerinin tespit edilerek hukuki süreç başlatılmasının gerektiğini belirten Yıldırım, “Doğanın, ‘rant aracı’ olarak görülmesi anlayışından ve ranta feda edilmesinden vazgeçilmelidir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna: Rusya Sumy kentini vurdu, 2 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Gazi Mahallesi'ndeki Akbelen eyleminde polis ablukası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa