31 Temmuz 2023 06:33
Son Güncellenme Tarihi: 31 Temmuz 2023 07:40

Talepleri karşılanmayan İzmir Metro işçileri greve çıktı

İzmir Metro AŞ işçileri, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bu sabah saat 05.00'te greve çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ'de çalışan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle sabah saat 05.00'te greve çıktı.

İşveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanmış, sendika 31 Temmuz sabahı greve çıkılacağını ilan etmişti.

Greve saatler kalan işçi ve işveren tarafı, İzmir Metro Genel Müdürlüğü’nün Halkapınar’daki ana binasında bir araya geldi. Görüşmede, ekonomik ve sosyal hakların yer aldığı 11 madde masaya yatırıldı. Taraflar şimdiye kadar uzlaşılamayan iş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde yine anlaşmaya varamadı.

625 metro ve tramvay işçisini ilgilendiren görüşmelerde sendika 725 TL yevmiye ücreti talep ederken İzmir Büyükşehir Belediyesinin son teklifi, sendika ve işçiler tarafından kabul görmedi.

Anlaşma sağlanamaması üzerine, saat 05.00'ten itibaren metro ve tramvay seferleri durdu.

“EMEKÇİNİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI VERİN”

Görüşmeler sonrası işçilere açıklama yapan Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Haklı taleplerimiz karşılık bulmadığından daha önce aldığımız grev kararını hayata geçiriyoruz. Son dakikaya kadar elimizi uzattık, kapımızı açık tuttuk. Grev kararını assak bile yine de kapımız açık. Yeter ki emekçinin emeğinin karşılığını verin. Elimizi her zaman uzatıyoruz. İşte hodri meydan! Bizi bu grev kararını uygulamak zorunda bırakanlar artık düşünsün” dedi.

Giral, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teklif ettiği ve sendikanın talep ettiği ücretlerle ilgili işçilere şu açıklamayı yaptı:

“Birinci altı ay birinci grubumuza brüt yevmiye ücreti 575 TL, ikinci grubumuza 547 TL, üçüncü gruba 522 TL, dördüncü gruba 500 TL önerdiler. İkinci altı ay için birinci grubumuza 640 TL, ikinci grubumuza 607 TL, üçüncü gruba 577 TL, dördüncü gruba 550 TL önerdiler. İş riski için birinci grubumuza 1125 TL, ikinci grubumuza 1125 TL, üçüncü gruba 840 TL, dördüncü gruba 550 TL teklif ettiler. İş riski 2 için de birinci grubumuza 27 TL, ikinci grubumuza 27 TL, üçüncü gruba 27, dördüncü gruba 27, sürücülere 30 artı 30 TL, ayrıca temizlik görevlisi arkadaşlara günlük 3,5 TL koku primi önerdiler. 1 Ağustos’tan sonra sosyal kalemlere enflasyon farkı verilecek. Söyleyeceğim brüt ve net ücretlerde yol, yemek, gece çalışma ücreti, eğitim, ve izin yardımı da dahil değil. Evli bir çocuklu 10 yıllık çalışan için orta grupta bizim talebimiz ikramiyesiz 24 bin 500 TL, ikramiyeli 29 bin 500 TL idi. Son teklifleri ikramiyesiz 19 bin 300 TL, ikramiyeli de 23 bin TL. Bu birinci altı ay için geçerli.  En alt grupta ise birinci altı ay talebimiz yüzde 15 vergide 22 bin 500 TL idi, ikramiyeli 27 bin 500 TL idi. Büyükşehir'den gelen teklif 17 bin 500 TL, ikramiyeli 21 bin 250 TL.”

İŞÇİLERİN TALEPLERİ NELER?

Sendika, kök ücretlerde artışın yanı sıra sonraki altı aylık periyorlarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam ile ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılmasını talep ediyor.

Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yer altı tazminatı gibi talepler de yer alıyor. 

SOYER’DEN AÇIKLAMA

Yazılı bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, teklif ettikleri oranları şöyle aktardı: “En yüksek giydirilmiş net ücret 25 bin 9 TL. En düşük giydirilmiş net ücret 22 bin 105 TL. En yüksek net ücrette 12 bin 157’den 25 bin 009’a çıkan teklifimizle önerdiğimiz artış oranı yüzde 105’tir” dedi.

“İstenilen en yüksek giydirilmiş net ücret 39 bin 685 TL, en düşük giydirilmiş net ücret 33 bin 813 TL. Bu rakamların içine yol, yemek ve izin ücretleri dahil değildir” diyen Soyer şöyle devam etti: “Biz, İzmir’in parasını İzmir’e hizmet için kullanıyoruz. Kentimizin ve hemşehrilerimizin ihtiyacı olan, hak ettiği yatırımları da bu bütçeden karşılamak zorundayız. Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim. Ancak hem sorumluluklarımız ve zorunluluklarımız hem de ekonomik gerçekler, bu rakamlar çerçevesinde kalmamızı gerektiriyor. Çünkü devam eden ve yapacak olduğumuz daha çok yatırım var. İşçilerin taleplerini duyurabilecek yöntemler varken doğrudan greve çıkılması, üstelik de hafta başı başlatılması kentimiz ve hemşehrilerimiz açısından ciddi mağduriyete neden olmuştur. Tüm bu koşullar içinde İzmirlilerin ve belediyemizin bu mağduriyetleri hak etmediği inancıyla sendika yetkililerini İzmir için sağduyuya davet ediyorum.”

Sendika yöneticileri ise söyledikleri rakamların dışında bir teklifin sunulmadığını aktardı. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Antep Emek ve Demokrasi Güçleri: Akbelen'den Cudi'ye yaşamı savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta tekel bayisine silahlı saldırıda gözaltı sayısı 3 oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa