Platformlara ceza yağdıran RTÜK, "çocuk ve aile dostu" yapımlara ödül verilecek
Dijital platformlara “Türk aile yapısı ve toplumsal değerlere aykırı” iddiasıyla ceza yağdıran RTÜK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte “çocuk ve aile dostu yapımlara” ödül verecek.
Görsel: DHA
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) şimdi de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile “çocuk ve aile dostu yapımları” ödüllendirmek için proje başlattı.
26 Temmuz’da; Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, MUBI, Bein ve BluTV’deki bazı yapımlar için “toplumsal ve kültürel değerler ile Türk aile yapısına aykırı” gerekçesiyle üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı alan RTÜK, şimdi de “çocuk ve aile dostu yapımları” ödüllendirme yoluna gidiyor.
"ÇOCUK VE AİLE KIRMIZI ÇİZGİ"
Üst Kurul ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının iş birliğindeki ödül projesinin duyurusu yayımlandı. 30 Eylül’e kadar yapılacak başvurular neticesinde yaklaşık 16 milyon TL teşvik dağıtılacak.
Çocuk ve aileyi “kırmızı çizgi” olarak kabul ettiğini iddia eden RTÜK, daha önce duyurduğu teşviklerin takvimini resmi internet sitesinde yayımladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığındaki çalışma kapsamında "çocuk ve aile dostu yapım ve dizilerin" desteklenmesi amaçlanıyor. 1 Temmuz 2022 ile 30 Haziran 2023 arasında yayımlanan yapımlar ödüllendirilecek.
TOPLAM ÖDÜL DEĞERİ YAKLAŞIK 16 MİLYON
RTÜK’ün açıklamasına göre yayın örneklerini ilgili başvuru alanına yükleyecek radyo ve televizyonlara, seçici kurulun yapacağı değerlendirme sonucunda 10 kategoride çocuk ve aile dostu yapım ödülü verilecek.
2023 yılı Aile ve Çocuk Dostu Yapım ve Dizi Teşvik Ödülleri dizi, film, haber, belgesel, çocuk programı, spor programı, yarışma, güncel yapım, bilim-sanat-kültür ve eğlence programları kategorilerinde dağıtılacak.
Ödüllerin toplam değeri ise 15 milyon 621 bin TL.
"MANEVİ DEĞERLERE AYKIRI" DİYEREK CEZA VERMİŞTİ
RTÜK, 26 Temmuz’da, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarında yayımlanan içeriklere pek çok ceza vermişti.
Netflix’in “Anne+” isimli yapımına ilişkin raporda, “Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir” ifadeleri kullanılmış üst sınırdan idari para cezası verilmişti.
Netflix’in “Elite+” isimli yapımına dair kararda ise “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” gerekçesi öne sürülmüştü.
Disney+’ta yayımlanan “Love, Victor”, Amazon Prime Video’da “Modern Love”, MUBI platformunda yer alan “Liseli” ve “Ateşli Oda”, BluTV’nin “The Book of Queer” isimli dizisi ile Bein Movies Stars’da yayımlanan “Lost Highway” isimli filmine üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verilmişti.
BASIN ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ
Basın meslek örgütleri ise RTÜK’ün “Değişen dünya düzeninde, temel insan hak ve özgürlüklerini kavrayamadığından yine karartma ve yüksek para cezalarıyla yayınlara yön vermeye çalıştığına” dikkat çekmişti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “RTÜK’ün bu tutumuyla tek tip insan, tek tip aile, tek tip yayıncılık formülleriyle iktidara yaranma çabasında olduğu görülmektedir” açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, iktidarın seçimlerden sonra ilk olarak LGBTİ’lerin üzerine geleceğinin belli olduğunu belirterek “Türkiye tarihinin en sağcı parlamentosu oluşmuşken, sözüm ona özerk RTÜK’ten daha azını bekleyemezdik zaten” ifadelerini kullanmıştı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de yaptığı açıklamayla “RTÜK’ün kırmızı çizgileri, ‘basın özgürlüğü’ ve ‘demokrasi’ olmalıdır” demişti. (MEDYA SERVİSİ)