01 Ağustos 2023 04:23

MMK işçisi yüzde 130 net zam istiyor

Hatay'da bulunan MMK Metalürji fabrikasında çalışan Özçelik-İş üyesi işçilerin gündeminde MESS grup sözleşme süreci var. MMK İşçileri, saat ücretlerine net yüzde 130 zam talep ediyor.

Fotoğraf: MMK Metalürji Basın Bülteni

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

150 bini aşkın metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesi süreci başladı. İş kolunda örgütlü Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş ile MESS arasında yürütülecek sözleşme süreci 150 bin işçiyi doğrudan ilgilendirirken, MESS kapsamı dışında yer alan fabrikalarda çalışan on binlerce işçinin gözü de sözleşme sürecinde. Zira asgari ücrete yapılan artışla başta MESS kapsamında olan fabrikalarda çalışan işçiler olmak üzere birçok işçinin ücreti neredeyse asgari ücretle eşitlendi. Kayıplarının karşılanmasını isteyen metal işçileri zam oranının güvenilirliği sorgulanan TÜİK enflasyonuna göre belirlenmesini istemiyor.

Hatay’da bulunan, MESS kapsamı dışındaki MMK Metalürji fabrikasında çalışan Özçelik-İş üyesi işçilerin gündeminde de sözleşme süreci var. Son iki dönemdir MESS’ten bağımsız sözleşmelerin imzalandığı fabrikada çalışan işçiler, kendi taleplerini belirleyerek Özçelik-İş’e ulaştırdı. Saat ücretlerine net yüzde 130 zam talep eden işçiler, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Geçinemiyoruz. Bu sözleşmede kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz” dedi.

"PATRONUN BAHANESİ BİTMİYOR"

İSDEMİR ve Ekinciler’de bağıtlanan toplu sözleşmeleri istemediklerini ifade eden işçiler, ücretlerine brüt değil net zam istediklerini söyledi. Her sözleşme döneminde çeşitli bahanelerle taleplerinin baskılandığını dile getiren işçiler şunları söyledi: “Her sözleşme dönemi fabrikanın küçüleceğini, kapanacağını, ekonomik krizin olduğuna dair açıklamaları dinledik. Amaç işçiyi aza razı etmek. Ekonomik kriz, pandemi, kredi bulamamak, malzeme alamamak... İşçiye beş kuruş vermeye gelince patronların sıkıntısı bitmiyor. Bu yıl da Rusya Ukrayna savaşı deniyor. Ama biz her sözleşmeden sonra fabrikanın nasıl kâr ettiğini, üretim rekorları kırdığını biliyoruz. Patron kârına kâr katarken biz işçiler çocuğumuza bayramdan bayrama et yedirir hale geldik.”

"İŞ YERİ TEMSİLCİSİ EK İŞ YAPIYOR"

Bu dönemki sözleşmeye dair taleplerini hazırlayıp Özçelik-İş yetkililerine ilettiklerini belirten işçiler, “En baştaki talebimiz ücretlerimize net yüzde 130 zam yapılması. Ancak böyle bir zam alırsak insanca yaşanacak bir ücret elimize geçer” dedi.

Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu bu süreçte MMK Metalürji’de en yüksek ücret (10-15 yıllık işçiler için) 17-18 bin lira, en düşük ücret ise 12-13 bin lira civarında. Ağır sanayide çalıştıklarını hatırlatan işçiler, fabrikalarında en yüksek ücret alan işçinin saat ücretinin 70 lira, ortalama saat ücretinin ise 60 lira olduğunu söyledi. Geçinemedikleri için fazla mesaiye kaldıklarını ya da ek iş yaptıklarını vurgulayan işçiler, “İş yeri temsilcileri de ek iş yapar durumda. Onun için temsilciler de bu sefer iyi bir sözleşme yapılsın diye sendikaya söylüyorlar” dedi.

"HAKKINI İSTEYEN İŞÇİ SORUN OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Sendikacıların maaşının, işçi ücretlerinin en az 6-7 katı olduğunu hatırlatan işçiler, “Fabrikada patronun değil, sendikanın etkisini ve gücünü hissetmek istiyoruz. Sendika işçinin yanında, patronun karşısında durmak yerine iyi bir sözleşme isteyen, az da olsa emeğinin karşılığını almak isteyen işçiyi sorun olarak görüyor. Muhalif olan işçilere gözdağı veriliyor, hatta işten çıkarılan oluyor. Mesela EYT’den faydalanıp emekli olan işçiler sendikacılara muhalifse tekrar işe girip çalışamıyor ama sendikacılarla uyum içindeyse, sendikayı eleştirmiyorsa, onlar tekrar işe başlıyor. Sendika bütün işçilerin hak ve çıkarını korumak, bütün işçileri birleştirmek yerine ayrım yapıyor” ifadelerini kullandı.

"SENDİKACILAR LÜKS İÇİNDE YAŞIYOR"

MMK Metalürji işçileri, ücretlerinin asgari ücrete yaklaştığına dikkat çekiyor. Eskiden MMK işçisinin asgari ücretin 2.5 katı fazla ücret aldığını hatırlatan işçiler şunları söyledi: “Şimdi ne değişti de ücretlerimiz asgari ücret seviyesine geriledi. Üretimse, fazlası ile üretim yapıyoruz. İşçi pandemide depremde fabrikasını düşündü, çalışmayı sürdürdü. En zor zamanda bile elini taşın altına koydu. Sendika işçinin bu kadar fedakarlığına karşı geçen sözleşmede çok düşük zam aldı. MMK işçisi MESS’ten çıktıktan sonra daha düşük sözleşmelere mecbur kaldı. MMK işçisinin hiç ama hiç yüzü gülmedi. MMK işçisi artık köle olmaktan çıkıp insanca yaşamak istiyor. Kimse MMK işçisinin ekmeği ile oynamasın, MMK işçisini tehdit etmesin. Üreten biziz ama fedakarlığı yapan da biziz, artık yeter diyoruz.”

Fabrikada düşük ücretlere dair öfkenin büyük olduğunu ve bu sözleşmenin Özçelik İş’in son şansı olduğunu belirten işçiler, “Depremde bile aidat almaktan vazgeçmeyen Özçelik-İş yöneticileri ‘Biz fabrika değiliz, işçinin verdiği aidatla ayakta duruyoruz’ diye demeç verip, arkasından altlarına yüksek model sıfır araçlar çekiyorlar. Sendikacılar işçi yaşamından kopmuş durumdalar. Onların lüks bir hayatları var ama işçi ayın sonunu zor getiriyor” dedi.

MMK İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

  • Ücretlere yüzde 130 net zam.

  • Banka promosyonunun verilmesi.

  • 2 tonluk yakacak ödeneği.

  • 7 bin 500 TL’lik Ramazan Bayramı ödeneği.

  • 10 bin TL’lik Kurban Bayramı ödeneği.

  • 5 bin TL’lik yıllık izin ödeneği.

  • 10 bin TL’lik ölüm ödeneği ve 10 gün izin.

  • 15 bin TL’lik evlilik ödeneği ve 15 gün izin.

  • 10 bin TL’lik doğum ödeneği ve 10 gün izin.

İşçiler ayrıca eğitim öğrenim ödeneği gibi sosyal haklar da istedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dr. Eşref Atabey: Akbelen’de yer altı suları da tehlikede, kömür susuzluğumuzu giderecek mi?

SONRAKİ HABER

Kobanê davası bugün: ‘Davada siyasetin kararına bakıyorlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa