Kobanê davası bugün: ‘Davada siyasetin kararına bakıyorlar’
Daha ilk sorgusu bile alınmayan müvekkiller olmasına rağmen yargılamanın mütalaa aşamasına getirildiğine dikkat çeken Avukat Çiğdem Kozan, “Mahkeme, siyasetin vereceği kararı uygulamak istiyor" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Birkan BULUT
Ankara
IŞİD’in Kobanê’ye saldırdığı 6-8 Ekim 2014’te yapılan protestolar gerekçe gösterilerek, HDP Eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê davasının 53. duruşması bugün Sincan Cezaevi Duruşma Salonu’nda başlayacak.
Davanın son duruşmasında verilen ara kararda, savcılık esasa ilişkin 5 bin 267 sayfalık mütalaa hazırladı. Ancak yargılanan siyasetçiler ve avukatlarının esas hakkında savunmalarını hazırlamak için istedikleri makul süreler mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkındaki yargılamanın durması talebi de reddedilirken, Önder’in hakkındaki adli kontrol kararı da kaldırılmadı. Bu nedenle Önder sadece Meclis çalışmaları kapsamında yurt dışına çıkabilecek.
Avukatların Kobanê eylemlerinde yaşananların aydınlatılması için sunduğu talepler kabul edilmedi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın tanık olarak dinlenilmesi, bazı hakim ve savcıların akıbetinin araştırılması talepleri reddedildi.
YETERLİ SÜRE VERİLMEDİ
Kobanê davası avukatlarından Çiğdem Kozan, bu hafta dosyanın esasına ilişkin devam edecek yargılamanın seyrini gazetemize değerlendirdi. Öncelikle savunma süresindeki yetersizliğe dikkat çeken Kazan, “Ek süre istediğimizde bize 28 gün süre verdiler. Oysa dosya kapsamı çok geniş, 5 bin sayfanın üzerinde bir mütalaayla karşı karşıyayız. Normalde bir paragraf uzunluğundaki bir mütalaa karşısında savunmaya hazırlık için ek süre istenildiğinde birkaç ay süre tanınır” dedi.
DURUŞMALARIN NE KADAR SÜRECEĞİ BELİRSİZ
Ayrıca önümüzdeki yargılamanın ne kadar süreceği konusunda belirsizlik olduğuna dikkat çeken Kozan, mahkemenin esasa dair savunmalar aylarca sürse bile duruşmaları kesintisiz yapmak istediğini söyledi. Bunun hem yargılanan siyasetçilerin aylar boyunca her gün mahkemeye gelmesi, avukatların başka hiçbir dosyaya bakamaması gibi çok zor bir durum olduğuna işaret eden Kozan, müvekkillerimizin bu kadar uzun süre her gün duruşmaya getirilmesi aslında bir kötü muamele biçimidir” dedi.
MAHKEMEDE SİYASETİN KARARI BEKLENİYOR
Daha ilk sorgusunu vermeyen müvekkiller olmasına rağmen yargılamanın mütalaa aşamasına getirildiğini belirten Kozan, yargılamanın bundan sonraki seyrinin ne olacağına dair sorumuza da şöyle yanıt verdi: “Bu dosyada delilleri tartışmamıza izin verilmedi. Kovuşturmanın genişletilmesi taleplerimiz reddedildi. Bir gece yarısı esasa ilişkin mütalaa sunulduğunda bize taleplerimiz bile sorulmadı. Bu açıdan bizim ne söyleyeceğimize bakılmadan bir karara varmak istediklerini görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararını bile uygulamayan bir mahkeme ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla mahkeme heyetinin siyasetin vereceği kararı uygulamak istediğini görüyoruz.”