31 Temmuz 2023 17:46

CHP’li Ali Gökçek: Boşaltılan askeri alanlar ranta değil kamuya hizmete açılsın

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek 15 Temmuz sonrası boşaltılan askeri arazilerin birer birer ranta açıldığını belirterek; “Boşaltılan askeri alanlar ranta değil, kamuya hizmete açılsın” dedi

Fotoğraf: Ali Gökçek

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yönelttiği soru önergesi ile 15 Temmuz sonrası boşaltılan askeri arazilerin akıbetini sordu. Askeri alanların birer birer imara açıldığını belirten CHP’li Ali Gökçek, “Şehirlerimizin, vatandaşlarımızın esas ihtiyacı yeşil alanlar iken AKP, geçmişte verdiği sözleri unutarak boşaltılan askeri alanları rant hedefi güderek imara açıyor” eleştirisinde bulundu.    

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkenin dört bir yanında özellikle büyükşehirlerde kent içerisinde bulunan kışlalar, karargâhlar, askeri lojman ve hastane alanları gibi tesis alanlarının tasfiyesine ve bir kısmının kent dışına çıkarılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştı.

GÖKÇEK, YILDIRIM, ÖZHASEKİ VE KURUM’UN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

CHP’li Ali Gökçek Binali Yıldırım ve Mehmet Özhaseki’nin sözlerini hatırlatarak, “Dönemin Başbakan’ı Binali Yıldırım, kapatılan askeri tesislerin yerine ‘Piknik alanı ve güzel mekânlar yapılacak’ açıklamasında bulunmuş, geçmiş Çevre ve Şehircilik Bakanlarından Mehmet Özhaseki ise ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok’ derken Murat Kurum ise ‘hiçbir zaman askeri arazileri biz rant olarak görmedik’ demişti. Ancak aradan geçen süre zarfında İstanbul başta olmak üzere, ülke genelinde askeri arazilerin yeşil alan ya da sosyal proje amacının dışında rant üretme amaçlı kullanıldığı görülmektedir.  İstanbul, ilgili askeri alanların yoğun olarak bulunduğu bir metropoldür. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası’nın verilerine göre İstanbul’un yüzde 10’unu oluşturan bu askeri alanlar aynı zamanda yeşilliklerden oluşturmaktadır. 2009 tarihli 1/100000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nda askeri alanların tasfiyesi halinde bu alanların öncelikle eksik olan sosyal ve teknik altyapı (eğitim, sağlık, kültürel tesis, hal, mezarlık, yeşil alan vb.) alanları olarak kullanılması gerektiği belirtilmektedir. İstanbul’daki askeri kışlalar “yeşil alan olacak” denilmesine karşın konut projelerine açılmış, Bakırköy, Beşiktaş, Sarıyer ve Çekmeköy’deki kışlalarda lüks konutlar yükselmeye başlamıştır. Askeri alanların askeri alan vasfı dışına çıkarılırken yine kamunun yüksek yararının gözetilmesi, ranttan uzak bir bakış açısıyla hareket edilmesi gerekirken aksine bir tutumun tercih edildiği, askeri alanların rant odaklı politikalar ile yeşil alan niteliğinden uzaklaştırıldığı görülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Ali Gökçek, konuyla ilgili Meclis Başkanlığı’na bir de araştırma önergesi sunduğunu belirterek “Zeytinburnu Tank Fabrikası, Zekeriyaköy Füze Üssü, Sancaktepe Askeri Havaalanı ve lojmanları, Esenler Topkule, Baştabya ve Metris Kışlaları, Maltepe Kenan Evren Kışlası, Tuzla İçmeler'deki Piyade Okul Komutanlığı arazisinden 168 bin metrekare alan imara ve dolayısıyla yapılaşmaya açılmıştır. Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda bulunan Jandarma Genel Komutanlığı’na ait Dikimevi arazisi, düşük bir bedelle TOKİ'ye devredilmiş, imar değişikliği yapılarak özel bir firmaya satılmış, kamu yararı gözetilmeksizin rant üretimi ana hedef olarak görülmüştür. Sosyal toplu konutlar inşa etmekle görevli TOKİ askeri alanlar söz konusu olduğunda, adeta rant üretiminde aracı şirket konumuna dönüştürülmüş. Meclis bu süreci tüm şeffaflığı ile araştırmalı, halkın aleyhine atılan adımların hesabını sormalı” diye konuştu.

CHP’li Ali Gökçek, Bakan Özhaseki’ye aşağıdaki soruları yöneltti:  

  • 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal sürecinde, OHAL KHK’ları ile kapatılan ya da şehir dışına çıkarılan askeri okulların ve askeri birliklerin ülke genelinde bulunan arazilerinin tam listesi nedir?
  • Kapatılan ya da şehir dışına taşınan bu askeri okullar ile askeri birliklerin arazilerinin güncel hukuki durumu nedir?
  • Bu araziler içerisinde imara açılan var mı? Varsa hangileridir?
  • Askeri alan niteliğinde iken çeşitli şekillerde özel mülkiyete geçen araziler hangileridir?
  • İstanbul’un deprem bölgesi olduğu göz önüne alındığında, ilgili alanların rant hedefli imara açılması yerine, deprem toplanma alanı olarak tahsis edilmeleri yönünde bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

TTB'den YÖK'e Yazı: İntörn hekim maaşlarındaki eşitsizlik giderilmeli

SONRAKİ HABER

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış kadınları savunmasız bıraktı: Failler güç alıyor, kadınlar korumasız kalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa