Kamu emekçilerinin TİS süreci bugün başladı, Bakan Işıkhan'a göre çalışanlar enflasyona ezdirilmemiş
7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri başladı. Bakan Işıkhan, "Çalışan kesim enflasyona ezdirmedik” dedi, konfederasyon temsilcileri kayıpların telafi edilmesini istedi.
Fotoğraf: Güven Yılmaz/AA
4 milyona yaklaşık kamu emekçisini, 2.5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri için ilk toplantı gerçekleştiriliyor. Sözleşme süreci ağustos ayı boyunca devam edecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki ilk toplantı Bakan Vedat Işıkhan ve konfederasyon temsilcilerinin katılımıyla bugün 14.00'te başladı. Önceki sözleşmeden bu yana birçok temel harcamada yüzde 200’lere varan artışlar olmasına rağmen Bakan Vedat Işıkhan, “Çalışan kesim enflasyona ezdirmedik” dedi. Konfederasyon temsilcileri ise kayıplarının telafi edilmesini istedi.
Açılış konuşmasını yapan Bakan Vedat Işıkhan, “Pandemi ardından yaşanan sel, deprem ve yangınlar ile ülke ekonomisini daha da kötü etkilendi. Kısa çalışma ödeneği ve esnek çalışma ile çalışanlarımızın süreçten etkilenmemesini sağladık. Bu süreçte özellikle afet döneminde kamu çalışanlarımızın bizim için nasıl canla başla çalıştığını da gördük. Biz de çalışan kesimi enflasyona ezdirmedik” dedi.
SENDİKALAR NE TALEP ETTİ?
Memur-Sen'in talebi 2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle refah payı dahil, birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış, 2025 yılı için; 6’şar aylık dönemler itibariyle refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış oldu.
Kamu-Sen 2024 yılında yüzde 40+30 oranın da zam talep etti.
KESK ise en düşük memur maaşının 45 bin TL olmasını, en düşük emekli maaşının 15 bin TL olmasını ve büyükşehirlerde 7 bin 500 kira yardımı talep etti.
MEMUR SEN: 6 AYLIK ZAM TÜRKİYE'NİN GÜCÜNE YAKIŞMIYOR
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gelir eşitsizliğinin arttığı, dolaylı-doğrudan vergilerin sabit gelirliler üzerine yüklendiği bir dönem olduğunu söyledi. Kira artışları başta olmak üzere, market sepetine yansıyan enflasyonun geçim derdini büyüttüğünü belirten Yalçın, “Hal böyleyken, kamu görevlileri ve sabit gelirlilerin 6 ayda bir gerçekleştirilen ücret artışıyla ayakta durmasına göz yummak Türkiye’nin büyüklüğüne ve gücüne yakışmamaktadır” dedi. İki yıl önceki toplu sözleşme görüşmeleri başladığında 8.30 TL olan dolar kurunun yüzde 225 artışla bugün 27 TL seviyelerine geldiğini belirten Yalçın, “Son bir aylık süreçte de akaryakıta yüzde 40’ın üzerinde gelen zammın piyasaya yansıyacağı ve taşıma maliyetinin enflasyonu güçlü bir şekilde tetikleyeceği unutulmamalıdır” dedi.
KAMU SEN: REFAH PAYI ŞART
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de toplantıdan önce yaptığı açıklamada, refah payının şart olduğunu söyledi. Kahveci, “İlk 6 ay için yüzde 40 zam istiyoruz. Emeklilerin geçim sıkıntısının çözülmesi lazım. Her ay enflasyon farkı memur maaşlarına yansıtılmalı. Kamuda bayram ikramiyesi almayan sadece memur var. Kamu işçisi ikramiye alıyor. Memurlar için düzenleme yapılmasını istiyoruz. Nöbet, ek ders ücretlerinin mutlaka artırılmasını istiyoruz. Vergi adaletinin sağlanmasını istiyoruz” taleplerini sıraladı.
KESK 10 AĞUSTOS’TA İŞ BIRAKACAK
KESK’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçilerinin kira ödemekte dahi zorlandığına dikkat çekti. Barınma ve kiraların ciddi bir sorun haline geldiğini belirten Bozgeyik, “Kamu emekçileri aldıkları ücretler ile özellikle büyükşehirlerde kira sorunu yaşıyorlar. KESK olarak büyükşehirlerde ve diğer şehirlerde kira yardımı talebimiz var. Yine bunu bugün masada önereceğiz” dedi.
Bozgeyik, TİS görüşmelerinin süreceği ağustos ayının 10’unda bir günlük iş bırakma kararı aldıklarını da duyurdu.
"ÜCRET ADALETSİZLİĞİ SON BULSUN"
Birleşik Kamu-İş ve Savdes-Sen de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yaptıkları açıklamada, “Ücret adaletsizliğini reddediyoruz” dedi. Açıklamalarda tüm kamu emeçilerinin maaşlarının en az yüzde 115 oranında artırılması, en düşük memur ücretinin yoksulluk sınırı olarak belirlenmesi talep edildi.
(Ankara/EVRENSEL)