Sağlık emekçileri hastanelerden seslendi: Sefalet ücreti istemiyoruz
Sağlık emekçileri toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi birçok kentte iş bıraktı.
Fotoğraf: Evrensel
Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu bünyesindeki meslek örgütlerine üye sağlık emekçileri, kamu toplu sözleşmesi görüşmelerinin başladığı gün hastanelerden seslendi. Kimi hastanelerde iş bırakan, kimi hastanelerde basın açıklamaları yapan emekçiler, “Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Arkadaşlarımız yurt dışına göçüyor. Yoksulluk sınırının üstünde ücret istiyoruz” dedi.
İstanbul'da birçok hastanede eylem yapan sağlık emekçileri, "Hakkımız, halkımız ve hastalarımız için iş bırakıyoruz!" dedi. Fatih Sultan Mehmet Hastanesi, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde sabah erken saatlerde toplanan sağlık emekçileri gerçekleştirdikleri açıklamalar ile taleplerini dile getirdi.
Sağlık emekçileri İzmir'de de eylemdeydi, TİS öncesi uyarı grevinde bulunan işçiler, "İnsanca yaşamak, insanca yaşatmak istiyoruz" dedi.
ADANA
Sağlık emekçileri, Adana’da Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya geldi. Eylemin temel sloganı “Birleşe birleşe kazanacağız” oldu. Adana’da gerçekleşen eylemde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Aile Hekimliği Birliği Sendikası (AHESEN) katıldı. TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de eyleme destek verdi.
Hastane içerisinde yemekhanede emekçilere eyleme katılma çağrısı yapan SES Adana Şubesi daha sonra poliklinikler önünde toplanarak eylem alanına yürüyerek diğer sendika ve kurumlarla bir araya geldi. Yemekhanede emekçilere seslenen SES Adana Şube Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz, “TİS görüşmeleri bugün başladı. Bizleri adına bir yerlerde karar veriyorlar. Bizler kendi sesimizi duyurmak için bir araya geldik, iş bırakıyoruz” diyerek emekçileri eyleme çağırdı.
“ŞİDDET ÜRETEN SİSTEMİ BİLİYORUZ”
SABİM adına ortak basın açıklamasını Hekim Birliği Sendikası Adana Şube Başkanı Uzm. Dr. Mehtap Doğan okudu. İş bırakma kararı almalarına neden olan koşulları, “Ölüyoruz, öldürülüyoruz, ekonomik olarak açlık sınırındayız, tükeniyoruz” şeklinde ifade eden Doğan, insanca yaşayacak bir ücret, güvenli çalışma ortamı talep etti. Tırnak makasıyla AVM’lere dahi girilemeyen bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa sola ateş edebilen kişilerle iç içe çalıştıklarını, şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalışırken, her an bu silahtan çıkan bir kurşunla, başlarına indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölme riskleri olduğunu dile getiren Doğan, “Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz. Rant alanına dönüştürülen ve kışkırtılan sağlık talebi, saygının yok edilmesi, eksik istihdamla verilmeye çalışılan hizmet, sanal kuyruklar, 5-10 dakika muayene süreleri… Şiddeti üreten, bu sistemin kendisi, biliyoruz” dedi.
“HAKKIMIZ, HALKIMIZ VE HASTALARIMIZ İÇİN, İDEAL BİR SAĞLIK SİSTEMİ İÇİN İŞ BIRTAKTIK”
Çeşitli kalemler altında ödenen ve emekliliğe yansıtılmayan ek ödemelerle avutulmak istemediklerini dile getiren Doğan, “Gerçek enflasyon karşısında bizlere sadece yüzde 17,5 zam reva görülürken, emekliliğimize yansımayan seyyanen zam ile eğitimli olmak cezalandırılıyor ve mezarda emekliliğe mahkûm ediliyoruz. Alım gücümüz büyük bir hızla azalıyor. Fazla çalışma ücretimiz, iş hukukuna göre normal mesaimizin 2 katı olması gerekirken, yarısından az alıyoruz” dedi. Yetkili sendikanın Toplu Sözleşme Teklifinde ileri sürdüğü dayanışma aidatını kabul etmediklerini ifade eden Doğan, “Nitelikli sağlık hizmeti için verilecek bu mücadelede sadece kendimiz için değil, hastalarımız için de mücadele ettiğimizin bilinciyle, tüm halkımızı yanımızda olmaya davet ediyoruz. Hakkımız, halkımız ve hastalarımız için, ideal bir sağlık sistemi için, bugün ve yarın acil işlemler dışında sağlık hizmetini durduruyoruz” dedi.
“BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANABİLİRİZ”
Eylemde konuşan SES Adana Şube Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz, “Ancak ortak tepki verirsek bunlara karşı durabiliriz. Biliyoruz ki sağlıkta şiddete ceza vermeyerek alttan alta destekleyenler, ormanlarımızı yağmalayanlar, özel şirketlerin vergilerini affedip bize yüzde 17’yi reva görenler verdiği zammı da vergilerle geri almaya çalışanlar, güvencesiz ortamda kölelik koşullarında çalışmaya zorlayan anlayışa karşı ancak birleşe birleşe kazanabiliriz” dedi.
AHESEN Adana İl Temsilcisi Volkan Tekayak, aile sağlık merkezlerinde cari ödemelerin giderleri karşılamaya yetmediğine dikkat çektiği konuşmasında “El insaf yüzde 17 zam veriyorsun, sonra yüzde 35 zam yapıp aile sağlık merkezlerinde çalışanlara 18 de sen cebinden koy, 35’e tamamla diyorsun. Daha nereye kadar aile hekimleri kaliteli sağlık hizmeti vermeye devam edebilir? Lütfen cari ödemeler te zamanda arttırılsın” dedi.
Genel Sağlık İş Adana Şube Başkanı Selim Eryürek, sağlık emekçileri hastanelerde can güvenliğinden yoksun çalıştırılırken şimdi de açlıkla öldürülmeye çalışıldığını belirterek “TİS görüşmelerinde yetkili sendika değişik teklifler sunacağını söylüyor ama her zamanki gibi üzmemek için tavizler verecekler ve biz bu meydanları doldurmaya devam edeceğiz” dedi.
(Adana/EVRENSEL)
MUĞLA
Muğla’da da sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önü bir araya geldi. Kurunlar adına ortak basın açıklamasını SES Muğla Şube Başkanı Nazlı Tepeli okudu.
İnsanca çalışmak ve yaşamak istediklerini söyleyen sağlık emekçileri, sağlıkta şiddete, yükselen enflasyon oranlarına karşı eriyen zamlara ve sağlıkta ticarileşmeye karşı tepkilerini dile getirip, taleplerinin insanca bir çalışma ve yaşam koşulları olduğunu vurguladı. (Muğla/EVRENSEL)
ESKİŞEHİR
SES üyesi sağlık emekçileri Eskişehir'de de iş bıraktı İl Sağlık Müdürlüğü'nün önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştiren sağlık çalışanları, "Birleşe birleşe kazanacağız!" dedi.
Açıklamayı Okuyan Eskişehir SES Şube Eş Başkanı Birtürk Özkavak, "Bugün 1 Ağustos SES’imizin kuruluş yıl dönümü, bizlerde bugün üyelerimiz ve sağlık emekçileri ile birlikte eğlenceli kutlamalar yapmak isterdik. Ancak eğlenmek yerine yine haklarımız için mücadele ederek bugün iş bırakıp iş yerleri önünde, alanlarda, meydanlarda SES’imizi yükseltiyoruz. Çünkü bugün bütün kamu emekçilerinin ve memur emeklilerin önümüzdeki 2 yıllık kaderini belirleyecek olan TİS görüşmelerinin ilk günü, yani, bugüne değin yapılan görüşmelerdeki gibi hükümetin kaşık ile verdiğini kepçe ile geri alarak biz kamu emekçilerini yoksulluk sınırında yaşamaya mahkum etmesine izin vermemek için buradayız" şeklinde konuştu.
Ekonomik krizin sağlık emekçilerini de derinden etkilediğini söyleyen Özkavak, "Her geçen gün biraz daha yoksullaşıyoruz, özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük metropol şehirlerde çalışan sağlık emekçileri artan hayat pahalılığı, neredeyse maaşımızla eşitlenen ev kiralarını ve çocuklarımızı bıraktığımız kreş ücretlerini ödemek için ek iş yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü liyakatsiz ve usulsüz atanan yöneticiler ile iş barışımız bozulmuş, motivasyonumuz düşmektedir. Çünkü başta doktor ve hemşireler olmak üzere sağlık emekçileri maalesef ki çareyi yurt dışına gitmekte aramaktadır" dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)
SİVAS
SES Sivas Şubesi de iş bırakma eylemine ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirerek teleplerini dile getirdi.
SES Sivas Şube Eş Başkanı Özgür Baştürk tarafından okunan metinde, ağırlıkla ülkedeki yanlış ekonomi politikalarından doğan bedelin yoksul ve emekçi halka ödettirilmek istendiği ve bu durumun doğal yansıması olarak, devletin sağlık alanındaki piyasacı yaklaşımının olumsuzlukları üzerinde duruldu. Sağlıkta şiddet olgusu gibi, son yıllarda artarak artık sıradanlaşmasına da dikkat çekilen açıklamada, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin temelinde, yetkili kişi ve kurumların sağlık emekçisini ve emeğini değersizleştiren politik tavrı ve uygulamaları olduğu belirtildi. Yaşanan olumsuzluklardan etkilenen sağlık emekçilerinin ve özellikle de hekimlerin, çareyi yurt dışına gitmekte veya özel sağlık kurumlarına geçiş yapmakta aradığını söyleyen Baştürk, liyakat dışı atama ve görevlendirmelerin ve adam kayırmacılığının en yoğun yaşandığı alanaın sağlık alanı olduğunu ve son süreçte yaşanan liyakatsiz ve niteliklsiz atamalardan kaynaklı olarak, kamu hastaneleri ve sağlık kuruluşlarında çalışma barışının ciddi bir yara aldığını söyledi.
Basın açıklamasına, SES Sivas Şube dışında, AHED (Aile Hekimleri Derneği) ve Hekim Birliği Sendikası katılım sağlarken, KESK bileşenlerinden Eğitim Sen Sivas Şube yöneticileri ve Tarım Orkam Sen Sivas Temsilciliği de destek amaçlı katılım sağladı. (Sivas/EVRENSEL)
ANTALYA
SES Antalya Şubesi, sendika binasında açıklama yaptı. SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, güvencesizlikten ve geleceksizlikten kaygılanan sağlık emekçilerinin yurt dışına gitmek için çaba içine girdiğini ve sağlık emekçilerinin kanayan yarası olan şiddetin her geçen gün arttığına işaret etti. Taşer, "Biz şiddet üretmeyen bir sağlık sistemi inşa etmek zorundayız. Aynı zamanda demokratik bir ülke yaratma mücadelemizi de yükseltmek zorundayız" dedi. Taşer, daha sonra taleplerini sıraladı. (MA)
URFA
SES Urfa Şubesi, Balıklıgöl ve Viranşehir Devlet Hastaneleri önünde açıklama yaptı. Urfa Tabip Odası üyesi doktorlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da açıklamaya destek verdi. Balıklıgöl Devlet Hastanesi Poliklinik binasında gerçekleştirilen açıklama öncesi TİS maddelerinin yer aldığı kitapçıklar sağlık çalışanlarına dağıtıldı. “Grevdeyiz” pankartı açılırken, eylemde “Savaşa değil sağlığa bütçe”, “Krizin bedelini sermaye ödesin” ve “Anadilde sağlık temel haktır” yazılı dövizler taşındı.
Balıklıgöl Ses İşyeri Temsilcisi Salih Kösedağ, kuruluş yıl dönümlerinde sendika üyeleri olarak mücadeleyi büyütmek ve taleplerini bir kez daha dile getirmek amacıyla grev yaptıklarını belirtti.
SES Viranşehir İlçe Temsilciliği üyeleri de benzer talepleri dile getirmek amacıyla açıklama yaptı. Açıklamada, "Sağlıkta özelleştirmeye karşı, performans sistemine karşı, herkese sağlık güvenli gelecek için grevdeyiz" pankartı açıldı. SES Viranşehir İlçe Temsilciliği Eş Başkanı Ferhat Demir, ortak açıklamayı okudu. (MA)
DİYARBAKIR
Diyarbakır'da SES üyeleri, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Tabip Odası ve KESK üyeleri de açıklamaya katıldı. Sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Bijî berxwedana kedkaran” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atan emekçiler, “Haklarımız ve taleplerimiz için iş bırakıyoruz" ve “Grevli TİS hakkı demokratik bir çalışma yaşamı için mücadelemiz sürecek" pankartları açtı.
SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken, “Ezilenler halklar bir araya gelince barbar iktidarlar muhakkak geri adım atarlar. Gasp edilen haklarımızın verilmesi için iş bıraktık” dedi. SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak ise açıklama metnini okudu. (MA)
BATMAN
Sağlıkçılar, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. Sağlıkçılar, Batman Emek ve Demokrasi Platformu'nun destek verdiği açıklamaya beyaz önlükleriyle katıldı. Platform Sözcüsü Deniz Topkan, “Döner sermaye, performans, teşvik, taban gibi ücret rejimine yapılan müdahaleler ile temel ücretlerimiz yıllar içinde düşmüş, gelirlerimizi arttırmak için fazla mesai ve sürekli nöbet tutmak zorunda bırakıldığımız bir dönemi yaşıyoruz" dedi. (MA)
DERSİM
SES Dersim Şubesi de devlet hastanesi önünde yaptığı açıklamayla taleplerini açıkladı. (MA)
MARDİN
Mardin’de iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık emekçileri, Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinikleri önünde bir araya geldi. SES Mardin Şube Eş Başkanı Dr. Özgür Bilek, uzun yıllardır emeğin ve iş kolu emekçilerinin hakları ile halkın sağlık ve sosyal hizmet hakkını savunduklarını belirtti. Bilek, TİS masasına KESK tarafından gönderilen tüm taleplerin kabul edilmesi için iş bıraktıklarını belirtti.
Bilek’in açıklamasının ardından SES Şube Yöneticisi Mücahit Cevheroğlu, 13 maddelik taleplerini sıraladı.
TALEPLER
- Performans, ek ödeme, taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz. Bunun üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücretler belirlensin.
- Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın.
- Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın.
- Nöbet, icap ve fazla çalışma ücretleri 2 kat arttırılsın.
- Sağlık alanında çalışan tüm emekçiler “sağlık hizmetleri sınıfı”na alınsın.
- Üniversite hastanelerinde de çalışanlara tayin hakkı verilsin.
- Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için 'şiddet üreten sağlık sistemi' değişsin. Halk ve emekçiler yararına yeni bir sağlık sisteminin inşası için işkolu emekçileri ve halkın örgütlü yapılarının, hizmetin planlanmasından sunulmasına kadar karar alma mercilerinde yer alacağı mekanizmalar oluşturulsun.
- Sağlık ve sosyal hizmetler alanında OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/a kapsamına alınsın.
- Kamu sağlık hizmeti verilen ASM’lerde her türlü giderler devlet tarafından karşılansın.
- Kovid-19 gibi meslekle ilgili hastalıklar, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılsın.
- Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.
- Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personelinin özlük, mali ve sosyal haklarını, bir an önce Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğündeki emsali personellere eşitleyin, geçmiş hak kayıplarını acilen telafi edilsin. Sağlık Bakanlığı’nın diğer tüm personellerine sağlanan imkan ve haklardan aynı ve eşit derecede yararlandırılsın.
- Muayene, tedavide ve ilaçta hiçbir ad altında; katkı, katılım payı, ilave ücret alınmasın. Sağlık hizmetleri ücretsiz olsun.
(MA)