03 Ağustos 2023 04:10

İSDEMİR’de yüzde 25’lik zam tepki çekti

Türkiye’nin en büyük ilk 5 şirketinde yer alan İSDEMİR’de A kadrosu çalışanlarına yüzde 25'lik zam reva görüldü. İdari personel kapsamında olan çalışanlar beklentinin çok altında olan bu zamma tepkili

Görsel: Midjourney/Fırat Turgut/Evrensel

Paylaş

Halil İMREK

Hatay

Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sıralamasında ilk beşte yer alan İSDEMİR’de A kadrosunda çalışanların yeni ücret zammı belli oldu. İdari personel kapsamında olan, vardiya amir yardımcılığı yapan teknik öğretmenlerin ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. İSDEMİR yönetiminin yaptığı yüzde 25’lik zammın beklentilerinin çok altında olduğunu söyleyen teknik öğretmenler, ücretlerin yoksulluk sınırının üzerinde olmasını ve en yüksek işçi ücretinde eşitlenecek şekilde eşit işe eşit ücret istediklerini vurguladı. Teknik öğretmenler "Bakmayın bizim vardiya amir yardımcısı olduğumuza. Üretimde çalışan işçiden farkımız yok. Ne iş olsa biz teknik öğretmenlere yaptırılıyor” dedi.

A kadrosunun sendikasız olduğunu ve sendikalı işçilerin yararlandığı sosyal haklardan yararlanamadığına dikkat çeken teknik öğretmenler, sadece yılda bir defa performansa dayalı prim alabildiklerini, bunun da keyfi ve adaletsiz bir şekilde uygulandığını anlattı. Performansın olumlu olup olmadığına da başmühendis kanaatiyle karar verildiğini belirten teknik öğretmenler, “Başmühendis, mühendis ve vardiya amirlerinin ücretleri bizim ücretlerimize göre daha iyi. Performans uygulaması ile çalışanlar arasına rekabet sokuluyor. Çalışanlar arasında ücret farklılıkları fazla. Çalışma ortamı herkesi çok zorluyor ve yıpratıyor. Ancak aldığımız ücret ise bizi geçindirecek bir düzeyde değil. Yoksulluk sınırı 40 bin liraya dayanmış ama bizim aldığımız ücret 20, 21, 22, en yükseği 23 bin TL’yi geçmiyor” dedi.

İSDEMİR’DE ÜÇ STATÜDE İSTİHDAM VAR

Üç statünün bulunduğu İSDEMİR’de A kadrosu kapsamında mühendis, tekniker, teknik öğretmen, muhasebe, bilgi işlem, insan kaynakları ve benzeri bölümlerde çalışanlar yer alıyor. Sendikalı olan İSDEMİR’de bu çalışanlar kapsam dışı. B kadrosu kapsamında bulunan işçiler ise kadrolu ve Özçelik-İş üyesi. C kadrosu kapsamında çalışan işçiler B kadrosunun aday işçileri. B kadrosuyla aynı işleri yapan bu işçilerin saat ücretleri B kadrosuna göre düşükken A kadrosuna yakın. Asgari ücretin yüzde 30 fazlasıyla işe başlayan bu işçiler, ikinci yıl asgari ücretin yüzde 60 fazlasını alıyor. C kadrosunda çalıştırılan işçiler 4 yıl boyunca B kadrosuna geçebilmek için çalışıyorlar.

POSTABAŞI YERİNE VARDİYA AMİRİ VE YARDIMCISI

İSDEMİR’de daha önce ustabaşı ve postabaşı uygulaması vardı. Her iki statüde çalışanlar da sendikalıydı. 2006 yılında ustabaşı uygulaması kaldırıldı. 2013 yılına kadar postabaşı uygulaması sürdü. 2013 yılında yaşanan grevin ardından sendikanın etkisini kırmak için postabaşı uygulamasına da son verildi. 2013 sonrası İSDEMİR’de vardiya amiri ve vardiya amir yardımcılığı getirildi. Vardiya amir yardımcılığı için binin üzerinde teknik öğretmen işe aldılar.

İSDEMİR yönetimi sendikalı olan postabaşlarının yerine vardiya amirlerini ve yardımcılarını idari kadroya alıp sendikasızlaştırdı. Daha önce her postabaşının 5 ila 20 işçiden sorumlu olduğunu hatırlatan İSDEMİR işçileri, bu yöntemle sendikanın etkisinin kırıldığını söylüyor.


İSDEMİR’DE HAZİRAN BAŞINDA TİS İMZALANMIŞTI

İSDEMİR’de 28. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 6 Haziran’da imzalanmıştı. Özçelik-İş, 28. dönem toplu iş sözleşmesinin, masa başında ve üyelerin refah ve mutluluğunu önceleyen bir anlayışla imzalandığını savunmuştu. Ücretlere 7 TL artı yüzde 55 zam yapılan sözleşmede sosyal haklarda da artış sağlanmıştı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi direnişinin 941. gününde akademisyenler arkalarını 637. kez rektörlük binasına döndü

SONRAKİ HABER

Kobane davasında “fantastik kurgu”: "Yaşanmamış olayı örgütlemişim"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa