03 Ağustos 2023 14:39

Yunanistan’daki ABD askeri varlığını artırma planı

ABD Temsilciler Meclisi, Yunanistan adalarında ABD üslerini artırmayı hedefleyen önergeyi onayladı.

Fotoğraf: house.gov

Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi, Yunanistan adalarında genişletilmiş bir Amerikan askeri varlığı potansiyelini değerlendirmeyi amaçlayan bir değişikliği onayladı. Değişiklik, ABD ile Yunanistan arasında Ekim 2021’de imzalanan ve ABD güçlerine Yunanistan’daki dört ek askeri üsse erişim hakkı tanıyan genişletilmiş savunma iş birliği anlaşmasından kaynaklanıyor.

Yunanistan basınında çıkan haberlere göre, ABD savunma bütçesi tasarısının (NDAA) bir parçası olan değişiklik, özellikle adalara vurgu yaparak, Yunanistan’daki Amerikan askeri varlığını daha da arttırma olanaklarını araştırmayı amaçlıyor. Tasarı, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanları tarafından ilgili Kongre komitelerine ortaklaşa sunulacak ve ABD ile Yunanistan arasındaki güvenlik ilişkisine odaklanacak bir rapor hazırlanmasını öngörüyor.

Nihai yasa tasarısının (NDAA) imzalanmasından sonraki iki ay içerisinde sunulacak olan rapor, başta adalar olmak üzere Yunanistan’daki potansiyel ilave üslerin veya genişletilmiş ABD askeri varlığının bir analizini içerecek. Raporda ayrıca 14 Ekim 2023 tarihinde imzalanan güncellenmiş ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) kapsamında ABD’ye verilen üs hakları ve MDCA kapsamındaki üslerdeki ABD faaliyetleri ve yatırımlarının ayrıntıları da açıklanacak. 2021 tarihli ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık Yasası’nın gereklilikleri doğrultusunda güvenlik iş birliğinin durumu da değerlendirilecek.

Söz konusu değişiklik, Kongre Helen Grubu ve Temsilciler Meclisi Devlet ve Dış Operasyonlar Ödenekleri Alt Komitesi üyesi olan New York Demokrat Partili Temsilci Grace Meng tarafından sunuldu. Tasarı, onay için ABD Başkanı Joe Biden’a gönderilmeden önce metne son şeklini vermek üzere Senato ile müzakerelere tabi tutulacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

13. Knidos'un Sır’ı Sanat Festivali’nde “Can Baba'ya Bin Selam” etkinliği

SONRAKİ HABER

Tepecik Hastanesi’nde güvenlik görevlisi işçiler: Mobbinge maruz kalıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa