04 Ağustos 2023 12:08

Cengiz Holding, Kazdağları'nda ağaç kesmeyi sürdürüyor

Kazdağları'nda, Cengiz Holding'e ait Halilağa Bakır Madeni projesine su temini için planlanan Hacıbekirler Göletleri için ağaç kesimleri ve şantiye hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Fotoğraflar: Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Paylaş

Çanakkale'de Cengiz Holding'e ait Halilağa Bakır Madenine su temini amacıyla planlanan ve “ÇED gerekli değildir” kararı verilen Hacıbekirler Göletleri için yol açma çalışması kapsamında ağaç kesimine başlandı. Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yaptığı yazılı açıklamada Cengiz Holding'e ait bakır madeni projesine karşı yöre halkının açtığı dava devam ederken, ağaç kesimleri ve şantiye hazırlık çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Kazdağları Kardeşliği sosyal medya hesabından yaptı paylaşımla, kesimlerin sürdüğünü belirterek, “Cengiz Holding'in Kazdağlarındaki maden projesi iptal edildi. Buna rağmen madene su sağlamak için DSİ'ye gölet inşaatı yaptırıyor! Bunun için yollar açılarak ağaçlar kesildi. Devletin kurumları Cengiz Holding'e mi halka mı çalışıyor?​” denildi.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ise, 95 davacı ile açılan dava sürerken şirketin tekrar başlattığı faaliyetin hukuksuz olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR, ÇALIŞMALARI DURDURUN"

“Hacıbekirler Köyü yakınlarında ağaç kesimleri ve yol genişletme çalışmaları başlamasının görülmesi üzerine, çalışmaların Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne proses suyu temini amacıyla DSİ ile şirket arasında imzalanmış bir protokol kapsamında planlanan Hacıbekirler Göletleri ile ilgili olabileceği bilgisi ile, derneğimiz ve yöre köylüleri tarafından 12.07.2023 günü Çanakkale Devlet Su İşleri önünde basın açıklaması yapılmış, hukuki sürecin devam ettiği gerekçesi ile çalışmaların durdurulması ve göletler ile ilgili protokolün iptali istenmiştir. Ardından, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Çanakkale İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nden söz konusu çalışma hakkında bilgi istenilmiş;  şifahi olarak alınan yanıtta her hangi bir tahsisin olmadığı belirtilmiştir. Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan görüşmede ise bölgede Hacıbekirler Göletleri için DSİ’ye ormanlık alan tahsisi yapıldığı ve ağaç kesim izni verildiği ancak maden alanı için kesim vb. başka bir izin verilmediği belirtilmiştir.”

“DSİ, GÖLETLER İÇİN ‘ÇED KAPSAM DIŞI’ KARARI VERDİ”

Çalışmaların Çan’da kurulu olan Mİ Yapı Madencilik araçları ile yapıldığı, şirketin referansları arasında ise TÜMAD, ETİ Maden ve Ali Ağaoğlu‘nun bulunduğunu belirten dernek üyeleri, projenin hukuksal sürecini şöyle anlattı: “Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin ‘ÇED Olumlu’ kararı daha önce aralarında derneğimizin de yer aldığı 87 davacı ile 2021 yılında dava edilmiş ve dava kazanılmıştır. Ancak şirket 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda yeniden ÇED süreci başlatarak ‘ÇED Olumlu’ kararı almış, karara karşı yine aralarında derneğimizin de olduğu 95 davacı tarafından 2023’te 2023/449 Esas No ile dava açılmıştır. Dava süreci devam etmektedir. Yürütmeyi durdurma talebimiz yerine getirilmemiştir ve henüz bilirkişi keşfi için de bir karar yoktur. Henüz önünde kesinleşmiş bir yasal engel bulunmayan şirket hem göletlerle ilgili hem de proje alanındaki özel mülkiyete konu alanlar için tapu sahiplerine tebligat göndererek, kamulaştırma tehdidi ile birlikte pazarlık teklifinde bulunmuş, 1 Ağustos’ta yapılan görüşmelere katılan bazı köylülerden alınan bilgiye göre düşük teklif verilmesi nedeniyle köylüler arazilerinin satışını kabul etmediği öğrenilmiştir.” Dernek tarafından DSİ’ye defalarca başvurarak, madenlere proses suyu sağlaması planlanan Hacıbekirler Göletleri ve Kocabaş Çayı’ndan göletlere su sağlayacak derivasyon kanalı ile ilgili protokolün ve tüm faaliyetlerin iptal edilmesi istendi, ancak buna yanıt verilmedi. Göletler için ise “ÇED kapsam dışı” kararı verildi. Cengiz Holdinge, Kazdağları'nda geçit vermeyeceklerini belirten dernek üyeleri ve yöre halkı, suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Kazdağlarında ağaç kesimi

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkemeden yüzde 73 engelli kadına cinsel saldırı davasında "rızası var" kararı

SONRAKİ HABER

Ukrayna, Karadeniz'deki Rusya üssüne saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa