04 Ağustos 2023 14:07

Diyanet; mesai saatlerinin, ders programlarının cuma namazına göre düzenlenmesini istedi

Diyanet İşleri Başkanlığı, cuma hutbesinde, mesai saatlerinin ve ders programlarının cuma namazına göre düzenlenmesini istedi. Hutbede, cuma namazı saatinde alışverişin haram olduğu belirtildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Skandal bir cuma hutbesi yayımlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, mesai saatlerinin ve ders programlarının cuma namazına göre düzenlenmesini istedi. Diyanetin gündelik yaşama müdahale girişimi bununla sınırlı kalmadı; hutbede, cuma namazı saatinde ticaretin ve alışverişin haram olduğu da belirtildi.

Çok sayıda bakanlığın toplamından daha büyük bütçesi, eğitime ve gündelik yaşama yönelik müdahalaleri ile tartışmalı kurum Diyanet İşleri Başkanlığı, skandal bir cuma hutbesi yayımladı. Diyanetin, gündelik yaşamın cuma namazına göre uyarlanmasına yönelik talebini içeren hutbesi, laik bir ülkede sosyal yaşamın din kurallarına göre belirlenmesinin kabul edilemezliği nedeniyle eleştirildi.

ÇALIŞMA SAATLERİ VE OKULLARA "CUMA" AYARI

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bugün yayımladığı cuma hutbesinde çalışma saatlerinin cuma namazı saatlerine göre ayarlanması gerektiği ifade edildi. Hutbede, bu düzenlemenin ibadet özgürlüğü ve insan haklarına riayetin gereği olduğu öne sürüldü.

Hutbede şu ifadeler yer aldı: “Gençlerimizi, çocuklarımızı sevgiyle, muhabbetle, güzel bir üslupla camiye teşvik edelim. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla Allah’ın evlerine koşalım. Çalışanlarımızın ve öğrenci kardeşlerimizin en önemli farz ibadetlerinden birisi olan Cuma namazını eda edebilmelerine yardımcı olalım. İş yerlerimizdeki mesai saatlerini, okullarımızdaki ders programlarını Cuma namazının vaktine göre düzenleyelim. Unutmayalım ki ibadet özgürlüğü ve insan haklarına riayet bunu gerektirir. Bu hususta hassas davranmayanlar büyük bir vebal altına girmektedir.”

CUMA SAATİNDE ALIŞVERİŞ DE HARAM

Cuma namazı farz olan kimselerin ezan okunduktan sonra alışveriş ve elde ettikleri kazancın helal olmadığına vurgu yapılan açıklamada, "Cuma" ayetine atıfta bulunarak şöyle denildi: " 'Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınızda Allah’ı zikretmeye koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.' [Cuma62/9] Ayet-i kerimeden de anlaşılacağı üzere kendilerine Cuma namazı farz olan kimselerin, ezan okunduktan sonra yaptıkları alışveriş ve elde ettikleri kazanç helal değildir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akbelen’de direnişin 12. günü: Jandarma direniş alanına su getiren tankeri engelledi

SONRAKİ HABER

İmamoğlu: İstanbul seçimlerini, ilçe seçimlerini kazanmaya devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa