04 Ağustos 2023 15:54

Nijer, Fransa ile askeri iş birliğini bitirdi, Nijerya ile diplomatik ilişkisini kesti

Nijer’de yönetime el koyan askeri cunta Fransa ile askeri iş birliğini sona erdirdi ve Nijerya ile diplomatik ilişkisini kesti.

Fotoğraf: Balima Boureima/AA

Paylaş

Nijer’de yönetime el koyan askeri cunta Fransa ile askeri iş birliğini sona erdirdi. Fransız televizyon kanalları France 24 ve RFI’nın ülkedeki yayınları da durduruldu. Nijerya ile diplomatik ilişki de kesildi. Ülkenin Fransa, ABD ve Togo'daki büyükelçilerini de geri çektiği duyuruldu. Devrik Cumhurbaşkanı Bazum ise ABD gazetesine yazdığı makalede uluslararası müdahale çağrısı yaptı.

Batı Afrika’da eski sömürgeci güç olan Fransa, Mali ve Burkina Faso’daki askeri darbeler sonrasında bu ülkelerdeki askerlerini çekmek zorunda kalmıştı. Nijer, Batı’nın bölgedeki son müttefiki sayılıyordu. Sahel bölgesindeki radikal İslamcı milislerle mücadele amacıyla Fransa’nın Nijer’de konuşlandırdığı askerlerinin sayısı bini geçiyor.

FRANSIZ MEDYASINA YASAKLAMA

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Nijer’de faaliyet gösteren France 24 ve RFI kanallarının yayınlarının da askeri yönetim tarafından durdurulduğunu duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada basına yönelik tedbirlerin, “Darbecilerin otoriter baskılarının bir parçası olduğu” belirtildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Sözcüsü Nabila Massrali, kararın haber alma ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu dile getirdi. İki Fransız kanalının bağlı olduğu devlet holdingi France Medias Monde da, yayın durdurma kararının, “Her türden alışılagelmiş veya yasal çerçevenin” dışında olduğunu ifade etti. Mali ve Burkina Faso’daki askeri darbeler sonrasında da RFI ve France 24’ün yayınları durdurulmuştu.

NİJERYA İLE DİPLOMATİK İLİŞKİSİNİ KESTİ

Nijer'deki askeri cuntanın, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) askeri müdahale tehdidinin ardından Nijerya ile diplomatik ilişkisini kestiği aktarıldı.

 

Cuntanın Sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonundan dün okuduğu bildiride, Nijer'in Abuja, Paris, Lome ve Washington büyükelçilerinin görevine son verildiğini duyurmuştu.

Nijerya, 26 Temmuz'da Nijer'e elektrik sağlamayı durdurduğunu açıklamıştı.

ECOWAS, 30 Temmuz'da düzenlediği olağanüstü zirvede, askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti. Taleplerin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

Askeri müdahale tehdidi tepki çekmişti. Askerlerin yönetimde olduğu Burkina Faso ve Mali, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı. Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

Diğer yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS'ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.

ECOWAS Dönem Başkanı ve Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, arabuluculuk yapmak için Nijer'e dün bir heyet göndermişti.

DEVRİK CUMHURBAŞKANI'NDAN ULUSLARARASI MÜDAHALE ÇAĞRISI

Öte yandan cunta tarafından devrilen Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazum, ABD ve uluslararası toplumdan yardım isteyerek, “Darbenin dünya için yıkıcı sonuçlar doğuracağını” ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Bazum, Washington Post gazetesi için “Ülkem saldırı altında ve ben de esir alındım” başlıklı bir makale kaleme aldı. Nijer’in, “Demokrasiyi yıkmaya çalışan askeri cuntanın saldırısı altında olduğunu” söyleyen Bazum, kendisinin de keyfi şekilde esir alınan ve hapsedilen yüzlerce Nijerliden biri olduğunu yazdı.

Bazum, “Bu darbe girişimi Nijerliler için bir trajedi olsa da başarılı olması halinde sınırlarımızın çok ötesinde yıkıcı sonuçlar doğuracak” değerlendirmesinde bulunarak, ABD ve tüm uluslararası toplumu, ülkesinde anayasal düzenin yeniden tesisine yardım etmeye çağırdı. Bazum, “Orta Sahel bölgesi, darbecilerin ve bölgedeki müttefiklerin açık daveti yüzünden Wagner vasıtasıyla Rusya etkisine girebilir” iddiasında da bulundu.

BATI'NIN BÖLGEDEKİ EN ÖNEMLİ MÜTTEFİKİYDİ

Batı Afrika ülkesi Nijer’de ordu, 26 Temmuz’da yönetime el koymuş ve Cumhurbaşkanı Mohamed Bazum’u gözaltına almıştı. “Vatanı Koruma Ulusal Konseyi” adlı askeri cuntanın Başkanı General Abdourahamane Tiani ülkenin yeni lideri olurken, darbeciler anayasayı mülga ederek anayasal kurumları feshetmişti.

Mali ve Burkina Faso’da art arda yaşanan darbeler sonrası Batı’nın Sahel’deki en önemli müttefiki haline gelen Nijer’de, Fransa’nın 1500 ve ABD’nin de yaklaşık 1000 askeri bulunuyor. ABD’nin şimdiye kadar inşa ettiği en büyük ve masraflı insansız hava aracı (İHA) üssü de Agadez kenti yakınlarında yer alıyor. Fransa da ABD ve İtalya ile başkent Niamey’deki bir askeri üssü kullanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi heyeti ve Emek Gençliği Akbelen'i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

İstanbul’daki ambar işyerlerinde yeni dönem TİS’i imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa