05 Ağustos 2023 04:02

Renault işçileri TİS sürecini ek zam eylemiyle başlattı

150 bin işçiyi ilgilendiren, işçilerin beklentisinin büyük olduğu MESS grup sözleşmesinde ilk adımı Renault işçileri attı. Üç talep belirleyen işçiler eylemlere başladı.

Renault'ta ek zam eyleminden bir kare. Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Erdal KILIÇ

Bursa

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri eylül ayında başlayacak. Henüz sözleşme süreci başlamadan aylar önce ücretleri asgari ücret seviyesine düşen metal işçileri, bir yandan sözleşme ile iyi bir zam beklerken diğer yandan sözleşmeden önce ücretlere ek zam yapılmasını istiyor. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda dağıtılan anketlerde işçiler düşük zam oranının üzerini çizerken, Bursa’daki Renault fabrikasında işçiler TİS sürecine ek zam eylemleriyle başladı. İşçiler üç taleplerini şöyle sıraladı: “Sözleşmeye kadar en az yüzde ek 40 zam. TİS’te en az yüzde 100 zam. Asgari ücret her arttığında, artış oranında zammın ücretlerimize yansıtılması.”

‘2015’TEKİ GİBİ OLMASINDAN KORKUYORLAR’

Türk Metal’in dağıttığı anketlerde düşük zam tekliflerinin üzerini çizerek kendi taleplerini yazan işçiler, sözleşmeyi bekleyecek sabırlarının kalmadığını ifade etti. İşçiler ek zam talebiyle yemekhanede tuzlukları, çatal ve kaşıkları masalara vurarak eylemlere başladı.

Fabrikadaki son gelişmeleri aktaran bir Renault işçisi, ücretlerinin asgari ücret seviyelerine gerilemesine tepki gösterdiklerini belirtti. Renault işçisi, “Sendika temsilcileri ses çıkarıyoruz diye uyarıyor. Geçen sene böbürlenerek açıkladıkları sözleşme bugün bizi yokluğa mahkum ediyor. Kimsenin sabredecek gücü kalmadı” diye konuştu. Yemekhanedeki ses çıkarma eylemlerinin fabrikanın insan kaynakları birimi ve sendika temsilcileri tarafından yakından takip edildiğini söyleyen Renault işçisi, “Masalara vurarak, ıslıklayarak tepki gösterirken görüntü almamızı engellemek için geçip karşıdan aralardan bizi izliyorlar. Görüntü almayalım, yayılmasın diye korkuyorlar. 2015’teki gibi yaygınlaşmasından çok çekiniyorlar” diye konuştu.

ÜÇ TEMEL TALEP

Bir başka Renault işçisi de taleplerini şu şekilde sıraladı: “Sözleşmeye kadar en az yüzde 40 zam dedik. Ona rağmen getirip önümüze anket koydular. Anketlere de taleplerimizi yazdık. Yüzde 100 zam ve asgari ücret her arttığında asgari ücretteki artış oranında zammın ücretlerimize yansıtılması ya da sözleşmenin senede bir yapılması gerekiyor. Üç gün sonra eriyecek artışın kimseye faydası olmuyor. Taleplerimiz sendikacılara çok net iletildi.”

İşçi, temsilcilerin ise işçileri oyalamak ve yatıştırmak için “Fabrika müdürü ile görüştük, olumlu cevaplar aldık” dediğini aktardı.

‘SABRIMIZ SINANIYOR’

Fabrikanın kâr oranının her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Renault işçisi, “Temsilcilerin olmadığı her boşlukta sendikadan istifa konuşuluyor. Önceden Renault işçisi olmak devlette çalışmak gibiydi. Şimdi BİM’de çalışır gibi maaş alıp, en ağır iş kolunda çalışıyoruz” dedi.

Taleplerini elde etmek için ne yapacaklarını sorduğumuz işçi, tüm işçilerin birlikte hareket etmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. İşçi, “Renault’da herkes hakkını nasıl alacağını biliyor. Mesele hakkımızı birlikte savunmamız gereken sendikanın işçiler arasındaki birliği bozmaması, ses çıkaranı, tepki göstereni bölüm değiştirmekle veya işiyle tehdit etmemesi. İşçiler olarak bizim dayanacak gücümüz kalmadı, giderlerimiz her gün artıyor. Sabrımız sınanıyor” diye konuştu.

GEÇMİŞİ HATIRLAYALIM, ÖNÜMÜZE BAKALIM

Renault işçisinin bu engelleri aşacak mücadele deneyiminin olduğunu söyleyen işçiler, 2015 sonrası yaşanan süreçten sonra aralarında güven problemi olduğunu vurgulandı. Geçmişte birlikte kazandıkları mücadeleleri hatırlatan bir Renault işçisi, başta kendi çalışma arkadaşları olmak bütün metal işçilerine “Geçmişte yaşananlar yüzünden geleceğimizi kaybetmeyelim. Bizi bizden başka kimse düşünmüyor. Birliğimizi bozmayalım demiştik, bozduk. Sonuçlarını bugün ödüyoruz. Geçmişi olumlu, olumsuz her şeyle hatırlayıp önümüze bakalım. Tek tek değil ne yapacaksak beraber yapalım” çağrısında bulundu. (Bursa/EVRENSEL)


Bu talepler bütün metal işçilerinin

BOSCH işçisi

Bursa

Maaşlar eriyip, buhar oldu. Asgari ücrete yapılan zam sonrası fabrikanın neredeyse yüzde 70’inde ücretler asgari ücretle eşitlendi ya da altında kaldı. 8 bin civarındaki işçiden 1800’ü emekli. Eğer onlar da fabrikadan gönderilirse tüm işçilerin ücreti asgari ücret seviyesinde olacak.

Ford işçilerinin tepkisi ve diğer fabrikalardaki lokal tepkiler sene başında ek zammı getirmişti. “İmzalanmış sözleşme bozulamaz” diyen sendika, MESS ve işverenler geri adım atmak zorunda kalmıştı. Şimdi de sendika el altından “İşveren istediğiniz zammı veremez”, “Sen inanıyor musun yüzde 100 ile oturursak vereceğine” gibi sözlerle işçilerin beklentilerini baltalıyorlar. Ortada taslak adına bir şey yok. İşçilerin gazını alıp, olası tepkilerin önüne geçmeye çalışıyorlar.

İşler çıkmaza girerse sürecin fabrika çıkışında basın açıklaması, duruma göre yemekhanede ses çıkarma eylemi, o da yeterli olmazsa işçilerle kısım kısım planlayarak iş yavaşlatma, iş durdurma ve nihayetinde grev şeklinde örgütlenmesi gerekiyor.

Renault’dan duyumlar alıyoruz. İşçi arkadaşlar temsilcilerle burun buruna gelmiş. Çatal kaşık sesleri fabrikayı inletiyormuş. Biz metal işçileri sendika gözetmeksizin ortak talepler etrafında buluşmalıyız.

SÖZLEŞMELER YILLIK OLMALI

BOSCH yönetimi BÖS’ü 9 bin TL olarak açıkladı. Beyaz yaka çalışanlarına da yüzde 40 zam yaptı. Ama bunlar biz işçilerin kanayan yarasına ancak pansuman olur. Renault işçisi kardeşlerimizin talepleri bizim de talebimiz. Ve sendika ayırt etmeksizin bu taleplere omuz omuza sahip çıkmalıyız. Çünkü dile getirilen talepler bütün metal işçisinin kalbinden geçen talepler: En yüzde 100 zam, sözleşmeler yıllık olmalı, asgari ücrete zam yapıldığında bu fark tüm işçilerin ücretine yansıtılmalı, 6 ayda bir erzak ödeneği yapılmalı.

Renault, BOSCH, TOFAŞ, Ford, Arçelik, Çoşkunöz gibi şirketlerin her yılki kârlarına bakın. Bu yıl da kârlarına kâr kattılar. Sendika ocak ayına kadar sözleşme sürebilir diyor. Türk Metal’e bağlı Beyçelik’te yüzde 40 zam diye fısıltı dolaşıyor. Artık sendikacılar, MESS ve patronlar aklını başına almalı. Bu gemi bu limana yanaşmazsa ya korsanlar eline geçirir ya da bütün tayfalar, miçolar isyan ederler. Kaptanı da bağlarlar haberiniz olsun...

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR’de A kadrosu eşit işe eşit ücret istiyor

SONRAKİ HABER

Mut'ta işçi servisi şarampole devrildi: 1 ölü, 14 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa