05 Ağustos 2023 16:58

Hiroşima ve Nagazaki'nin 78. yılında tehdit daha da büyüdü: Nükleer silahlar yasaklansın!

ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore`de yaklaşık 13 bin nükleer başlık bulunuyor.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı atom bombalarının üzerinden tam 78 yıl geçti. 200 bini aşkın insanın katledildiği saldırıların yıldönümünde açıklama yapan Nükleer Karşıtı Platform, artan nükleer silahlanmanın insanlığı doğasıyla birlikte yok etme tehlikesini büyüttüğü, nükleer silahların yasaklanması gerektiği uyarısında bulundu.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Hiroşima ve Nagazaki`ye atom bombası atılmasının 78. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, küresel güvenliğe yönelik insanlığı doğasıyla birlikte yok edecek tehlikenin tırmanışının hızlandığına dikkat çekti. Açıklamada, “Başını ABD-Batı-NATO`un çektiği kapitalist-emperyalist saldırganlık ve yayılmacılık, ekonomik, toplumsal, kültürel, bütün alanlarda engel tanımamakta, sürekli çatışma ve savaş riskleri doğurmaktadır. Hiroşima ve Nagazaki saldırısının ardından nükleer silahların üstünlük ve caydırma özelliğine tanık olan kapitalist ülkeler, nükleer silah üretimi ve nükleer santral faaliyetlerine ağırlık ve hız vermiştir. Yapılan araştırmalar, insanlığın geleceğini doğrudan ilgilendiren nükleer silahlara ilişkin tedirgin edici rakamları ortaya koymuştur” denildi.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü‘nün (SIPRI) 2023 yılı raporuna göre ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore`de yaklaşık 13 bin nükleer başlık bulunduğu kaydedilen açıklamada, bunlardan bir bölümünün karşılıklı anında otomatik ateşlenebilecek biçimde konuşlandırıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, Avrupa`da İtalya, Türkiye, Belçika, Almanya ve Hollanda’nın topraklarında da ABD-NATO nükleer silahlarını barındırıldığı hatırlatıldı.

UKRAYNA’DA NÜKLEER TEHDİT

Batı yayılmacılığıyla kışkırtılan Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte iki ülke arasında giderek tırmanan şiddetin her an nükleer bir savaşa dönmesi ihtimali ciddi bir tehdit olduğu belirtilen açıklamada, “Bu ülkelerdeki nükleer santrallerin hedef alınması büyük facialara neden olacaktır. Nükleer savaşın kazananı olmayacağı, böyle bir savaşın insanlığın sonu olacağı açıkken ‘gerekli görülmesi halinde nükleer silah kullanmaktan kaçınılmayacağı’ yönünde yapılan açıklamalar, küresel güvenlik kaygılarını büsbütün arttırmıştır” denildi.

TÜRKİYE’DEKİ NÜKLEER SANTRAL VE SİLAH PROJELERİ DURDURULMALI

Türkiye’de de konuşlandırılan ABD-NATO nükleer silahlarının derhal ve tamamen çekilmesi, İncirlik Üssü’nün nükleer silahlardan arındırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, Birleşmiş Milletlerde ezici bir çoğunlukla 2017 yılında kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın daha fazla vakit kaybedilmeden imzalanması ve TBMM’de onaylanması çağrısında bulunuldu. Mersin`de deprem fay hattı yakınında inşa edilen ve meydana gelen aksaklıklarla daha şimdiden tehlike yaratan Akkuyu Nükleer Güç Santralı başta olmak üzere, Sinop ve Kırklareli`nde kurulması planlanan santral ile nükleer silah projelerinin durdurulması istendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi depremin 6. ayında durum raporu açıklayacak

SONRAKİ HABER

Belçika’dan daha büyük Hazine arazisi satışa sunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa