06 Ağustos 2023 11:26 Güncelleme: 06 Ağustos 2023 16:59

Büyük Akbelen buluşması köylülere moral oldu: Akbelen bugün yeniden doğdu

"Büyük Akbelen Buluşması" için ülkenin dört bir yanından gelen yaşam savunucuları nöbet alanında "Topraklarımızı madene vermeyeceğiz" diyen köylülerle buluştu.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holdingin ağaçları katletmesine karşı köylülerin, bölge halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişi 14’üncü gününde sürüyor.

YK Enerji’ye ait Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için ağaçların kesim işlemi tamamlanırken, iş makineleri kesilen ağaçların toplanmasına ve yol açımına devam etmesine karşı köylüler, “Topraklarımızı kömür madenine vermeyeceğiz” diyerek, direnişi sürdürüyor.

İkizköy Çevre Komitesinin çağrısıyla düzenlenen “Akbelen Büyük Buluşması” geniş jandarma ve polis ablukasına rağmen gerçekleştirdi.

Meclis, 8 Ağustos salı günü Akbelen’deki ağaç katliamına karşı toplanacak. Meclisin toplanması öncesi Akbelen'den seslenen köylüler ve yurttaşlar, “Kanser olmak istemiyoruz. Ormanımızı, toprağımızı madene bırakmayacağız” diyerek, kararlılıklarını dile getirdi.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, EMEP ve Emek Gençliği üyeleri, HDP, Yeşil Sol Parti, CHP ve Milletvekilleri Semra Dinçer, Gizem Özcan ve Cumhur Uzun, İzmir Sağlık Platformu, İzmir, Muğla, Aydın Tabip Odaları, AYÇEP, İzmir Barosu, MUÇEP, Bandırma Demokrasi Platformu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İDA Dayanışma Derneği gibi ülkenin dört bir yanından birçok dernek, siyasi parti, meslek örgütleri desteğe geldi.

Akbelen'de büyük buluşma

Akbelen ve Cudi başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında katledilen ağaçlar için mizansen olarak cenaze kaldırıldı.

İkizköy Çevre Komitesi'nden Necla Işık, "14 gündür burada büyük bir katliam var. Ama burada oluşunuzla akbelen yeniden doğuyor. Burayı madene vermeyceğiz. 4 senedir bağırıyoruz. Madene verecek toprağımız, bir tane dalımız yok. Bu uğurda dedik ki İkizköylü kadınlar olarak boynumuz kıldan ince.Ormanımız için öleceksek bu uğurda öleceğiz, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Akbelen için gelen yüreklere sağlık. Madene vermeyeceğiz burayı yine ağaçlandıracağız" dedi.

Akbelen ormanını vermeyeceğiz yazılı döviz

İkizköylülerden Aytaç Yakar, "Biz 14 gündür burada  mücadele ediyoruz. Biber gazı, cop, dayak yedik. Yine de direniyoruz, direneceğiz. Çamlarımızı vermeyeceğiz. Havamızı, suyumuzu beşli çetelere yedirmeyeceğiz. Bizim burada Limak'a yedirecek ekmeğimiz suyumuz yok. Biz vatanımıza sahip çıktık.Benim bir torunum her jandarma gördüğünde korkuyor. Karşımda düşman görüyorum. Onların anneleri babaları 'Bugün Akbelen'de ne yaptın?' diye sormuyor mu? Anneleri copladık mı diyorlar. Her gün aramadan geçiriyorlar. Benim silahım belimde değil, ağzımda ve yüreğimde" dedi.

Ağaca asılı pankart

Karacahisar köylüsü Ayşe Gülay ise, "Ben kanserden ölmek istemiyorum. bu ağaçlar neden kesiliyor? İnsanca yaşamak istiyorum" dedi

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ,  "Kolin, Limak, İçtaş yalan söylüyor. Çevre bakanı yalan söylüyor. Bu madenin çıkarılmasına ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Bu ülkenin buna ihtiyacı yok. Enerji tüketimi için böyle bir kıyıma yıkıma ihtiyacı yok" diye vurguladı. Diğer yandan termik santral işçilerine seslenerek,"Bu madenler çıkmazsa sizler işsiz kalırsınız deniliyor. Bu devlet 2500 işçiye ekmek verecek bir devlet olmaktan çıkmışsa bu düzenin yıkılması lazım. Bundan kurtulmak lazım. Bu toprağın üzerindeki bereket ve değerler hepimizi doyuracak zenginliğe sahip" diyen .Bayhan, yaşananların sorumlusunun Recep Tayyip Erdoğan ve tek adam rejimi olduğunu ifade etti. Bayhan, Akbelen'deki kıyımı önümüzdeki hafta mecliste de tartışacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Milas-Ören karayolunda yüzlerce kişinin katılımıyla insan zinciri oluşturuldu.

 

YURTTAŞLAR SIK SIK GBT İLE ENGELLENMEK İSTENDİ

Öte yandan desteğe gelmek isteyen yurttaşlar yol boyunca sık sık GBT uygulamasıyla karşılaştı. Bir GBT kontrolü sırasında emek ve demokrasi güçleri ile jandarma arasında tartışma yaşandı. 3. kez karşılaştıkları GBT uygulamasına karşı bindikleri otobüsleri boşaltan yurttaşlar yoldan yürümek istedi. Buna karşı jandarma GBT uygulamasından vazgeçmek zorunda kaldı. 

Ağaca asılı pankart

1 kilometrelik yolda üç kez GBT uygulamasıyla karşılaştıklarını söyleyen Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, "Bu ülke sermayenin tek adam düzeninin KHK'leri ve atadığı bürokratların keyfi kararlarıyla yönetiliyor. Ortada 3 noktada GBT yap diye hiçbir yasa yok. Akbelen yolunda bu gerçeğe bir kez daha şahit olduk" dedi. 

Akbelen'de insan zinciri

(Muğla/EVRENSEL)

Reklam