06 Ağustos 2023 17:48

Afrika’da "Nijer’e müdahale" gerilimi

ECOWAS'ın Nijer’de yönetime el koyan cuntaya verdiği süre bugün doluyor. ECOWAS ve Fransa askeri müdahale tehditlerini yineledi. Cezayir ise müdahalenin bölgeyi "ateşe vereceği" uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Balima Boureima/AA

Paylaş

Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbenin ardından Batı Afrika Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) cuntaya verdiği süre bu akşam doluyor. 15 Afrika ülkesinden oluşan ECOWAS ve ülkenin eski sömürgecisi Fransa, askeri müdahale tehditlerini yinelerken bölgede gerilim yüksek. Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’den ise bir askeri müdahalenin bölgeyi “ateşe vereceği” uyarısı geldi.

FRANSA: NİJER TEHDİTLERİ CİDDİYE ALMALI

Bölgenin eski sömürgecisi Fransa’nın da gözü uzun yıllardır uranyum kaynaklarını sömürdüğü Nijer’de. Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, dün yaptığı açıklamada, Nijer’deki darbecilerin “bu maceradan” vazgeçmeleri için pazar gününe kadar vakitleri olduğunu söyledi. Colonna, “Nijer’deki darbeciler, ECOWAS’ın askeri müdahale tehdidini çok ciddiye almalı” dedi.

Bakan Colonna, Fransa’nın askeri müdahaleye destek verip vermeyeceği sorusuna da “Biz o aşamada değiliz. Müdahale kararı ve bu müdahalenin çerçevesini belirleme bölge ülkelerinin liderlerinin tasarrufunda” ifadeleriyle yanıt verdi. Nijer’de konuşlu yaklaşık 1500 Fransız askerinin durumuna ilişkin ise Colonna, “Fransız askerlerinin Nijer’den ayrılması şu an gündemde değil” dedi.

Fransa, uranyum zengini Nijer’in maden kaynaklarının çoğunu kullanımını elinde bulunduruyor.

Öte yandan Nijer’deki cunta herhangi bir dış müdahaleye “derhal” karşılık verme sözü vermişti. Komşu Burkina Faso ve Mali hükümetleri de ortak bir açıklama yayımlayarak Nijer’e bir dış müdahalenin kendilerine de “savaş ilanı” olacağı uyarısında bulunmuşlardı.

ECOWAS MÜDAHALE GÜNDEMİYLE TOPLANDI

ECOWAS bileşenlerinin temsilcileri de Nijerya’nın başkenti Abuja’da olağanüstü zirve gerçekleştirdi. ECOWAS’ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Büyükelçi Abdel-Fatau Musah, “Genelkurmay Başkanları ve ekipleri, anayasal düzeni yeniden tesis etmek ve tutuklu Cumhurbaşkanı’nın serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla Nijer Cumhuriyeti’ne yapılacak nihai bir askeri müdahale için bir operasyon konsepti oluşturmak üzere gece gündüz çalıştılar. Nihai bir müdahalede yer alacak tüm unsurlar burada çalışıldı ve zamanlama, ihtiyaç duyulan kaynaklar ve böyle bir gücü nasıl, nerede ve ne zaman konuşlandıracağımız da dahil olmak üzere rafine edildi. Bunu durdurmaya kararlıyız ama ECOWAS darbecilere ne zaman ve nerede saldıracağımızı söylemeyecek” ifadelerini kullandı.

CEZAYİR: MÜDÜHALE SAHEL’İ ATEŞE VERİR

Kıtanın kuzeyinde ise farklı görüşler var. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Nijer’e yönelik dış askeri müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını söyledi. Tebbun, gazetecilerle gerçekleştirdiği buluşmda, “Cezayir, Nijer’de anayasal düzene geri dönülmesinden yana ve Nijerliler isterse ülkenin birliği için elinden geldiğince onlara yardım etmeye hazır” dedi.

Cezayir’in bir askeri müdahaleyi ise kesin ve kategorik olarak reddettiğini vurgulayan Tebbun, Suriye ve Libya’yı örnek göstererek herhangi bir askeri müdahale durumunda bunun sadece daha büyük sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu. Tebbun, böylesi bir askeri müdahalenin bütün bir Sahel (Batı Afrika) bölgesini ateşe vereceğini ve Cezayir’in kendi sınırlarını korumaya hazır olduğunu da vurguladı. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

150 bin işçinin gerçeği: Metalde sömürü 15 yılda yüzde 500’den yüzde 800’e çıktı

SONRAKİ HABER

Milli okçu Mete Gazoz dünya şampiyonu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa