Diyarbakır raporu: Kadınlar evde eşten, işte patrondan şiddet görüyor!
Kadınların yüzde 32,1’i eşi tarafından, yüzde 12,8’i patron tarafından, yüzde 9,7’si mahalleliler tarafından şiddete uğradıklarını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 12-20 Temmuz 2023 tarihleri arasında Diyarbakır’da 208 kadınının katılımıyla online ve yüz yüze bir çalışma gerçekleştirdi. Kadınların yüzde 32,1’i eşi tarafından, yüzde 12,8’i patron tarafından, yüzde 9,7’si mahalleliler tarafından şiddete uğradıklarını söyledi.
Çalışma, kadına yönelik şiddetin boyutun, şiddete dair algının ve bu konudaki çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Görüşmecilerin yarısından fazlası genç nüfustan oluştu. Görüşülen kadınların yüzde 14,4’ü 18-24, yüzde 37,5’i de 25-34 yaş aralığında oldu.
Araştırma grubunun eğitim durumları incelendiğinde de yüzde 8,7’si okuryazar değil, yüzde 8,7’si diplomasız okuryazar, yüzde 8,2’si ilkokul, yüzde 6,7’si ortaokul, yüzde 17,3’ü lise, yüzde 37,5’i lisans, yüzde 9,6’sı ön lisans ve yüzde 3,4’ü ise yüksek lisans mezunu.
Araştırma grubundaki kadınlara “Gelir getiren bir işte çalışıyor musunuz” sorusu yöneltilirken katılımcıların yüzde 46,2’si evet, yüzde 53,8’i hayır yanıtını verdi.
Gelir getiren bir işte çalışmadığını ifade eden görüşmecilere “Çalışmıyorsanız neden” sorusu yöneltildi. Görüşmecilerin, yüzde 38,4’ü "Ev ve çocuk sorumluluğum var", yüzde 17’si "Öğrenciyim", yüzde 13,4’ü "Eşim izin vermiyor’ yanıtını verdi.
DUYGUSAL ŞİDDET ORANI: YÜZDE 32,5
Kadınlar “Gündelik yaşamda en çok maruz kaldığınız şiddet türü nedir” sorusuna çarpıcı yanıtlar verdi. Kadınların yüzde 32,5’i "Duygusal şiddet", yüzde 12’si "Sokak ve mahalle baskısı", yüzde 11,2’si "Aile baskısı" yanıtını verdi.
Kadınların; yüzde 32,1’i eşi tarafından, yüzde 12,8’i patron tarafından, yüzde 9,7’si mahalleliler tarafından şiddete uğradıklarını söyledi.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, "1 Mart-31 Mayıs Tarihleri Arasında Basına Yansıyan Kadına Şiddet Vakaları İncelemesi" raporunu da hatırlatarak öldürülen kadınların faillerinin yüzde 37,5 ile evli ya da boşanmak aşamasındaki eşleri olduğunun altını çizdi.
Eşleri tarafından şiddete maruz kalan kadınların aynı zamanda yüzde 5,6 oranında eşlerinin aileleri tarafından da şiddete maruz kaldıklarını ortaya çıktı.
KADINLAR ŞİDDET GÖRDÜĞÜ YERE MAHKUM!
“Şiddete uğradığınız halde içinde bulunduğunuz yaşamı devam ettirdiniz mi” sorusuna da kadınlar çarpıcı yanıtlar verdi. Kadınların yüzde 81,2’si bu soruya "Evet" yanıtını verdi. Kadınların yüzde 53,6’sı "Başka alternatifim olmadığı için", yüzde 16,8’i "Düzeleceğine olan inancımdan", yüzde 13,6’sı da "Ailem dağılmasın/çocuklar sahipsiz kalmasın" cevabını vererek "Evet" cevabının gerekçelerini anlattı.
"DEVLET ŞİDDETE ÖNLEM ALMIYOR"
Kadınlar “Devletin kadına yönelik şiddet konusunda yeterli önlem aldığını düşünüyor musunuz” sorusuna da yüzde 94,2 oranında "Hayır" yanıtını verdi. Kadınların yüzde 46,9’u yeterli cezaların verilmediğini ve faillerin korunduğunu söyledi.
Rapora göre kadınların yüzde 45,2’si İstanbul Sözleşmesi'ni biliyor. Kadınların yüzde 34,1’i de sözleşmeyi bilmediklerini söyledi. Kadınların yüzde 20,7’si de sözleşmeyi bildiğini, ama içeriğine hakim olmadığını anlattı.
Araştırma grubunda yer alan görüşmecilere yöneltilen “Erkeğin kadına bağırması şiddet midir”, “Erkeğin kadına hakaret etmesi, lakap takması, aşağılayıcı ifade kullanması şiddet midir”, “Erkeğin kadın bedeni ile ilgili olumsuz konuşması şiddet midir”, “Erkeğin kadını tehdit etmesi şiddet midir” sorularına gelen yanıtlar, demografik bilgiler fark etmeksizin ortalama yüzde 90 oranında "Evet" oldu. (HABER MERKEZİ)