Tutar Yapı’da hayatını kaybedenler için adalet istendi: Aileler verilen takipsizlik kararına tepkili

Adana Çukurova’da depremde 65 kişinin hayatını kaybettiği Tutar Yapı Sitesi C Bloktan geriye kalan boşlukta hayatını kaybedenler için “Adalet” talebiyle anma ve basın açıklaması yapıldı.

07 Ağustos 2023 10:11
Paylaş

Adana'da, Depremde 65 kişinin hayatını kaybettiği Çukurova İlçesi Yurt Mahallesi'nde bulunan Tutar Yapı Sitesi C Bloktan geriye kalan boşlukta hayatını kaybedenler için “Adalet” talebiyle anma ve basın açıklaması yapıldı.

Anma yıkılan binanın yerinde gerçekleştirildi. Yıkılan C bloktan geriye kalan boşluğa hayatını kaybeden 65 kişi anısına  65 sandalye dizildi, üzerlerine 65 karanfil bırakıldı, anma etkinliği sonunda 65 siyah balon hep bir ağızdan dökülen “Adalet” talebi ile gök yüzüne bırakıldı. Aileler adına basın açıklamasını yapan Yüksel Erdoğdu, “6 ay sonra hissettiğimiz koca bir boşluk” diyerek başladığı konuşmasında yaşanan adaletsizlik nedeni ile hissettiklerinin aynı zamanda koskocaman bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

İlk duruşması 17 Kasım'da görülecek davanın iddianamesinde binanın yıkılması ile ilgili yalnızca bir inşaat mühendisi sorumlu tutuluyor. Savcılık, kolon, kiriş kesme iddialarıyla ilgili ise takipsizlik kararı vermişti. Depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ise yaptıkları anma etkinliğinde savcıdan talep etmelerine rağmen tadilatı yaptıran kişilerin ifadeye dahi çağrılmadığına dikkat çekerek etkili bir soruşturma yapılmasını istediler.

“KİRİŞ VE KOLONLARIN KESİLMESİ KONUSUNDA ETKİLİ SORUŞTURMA YAPILSIN”

4 Bloklu Tutar Yapı Sitesi’nin sadece 2020 yılında zemin katında tadilatlar yapılan C Blok’unun yıkıldığına dikkat çeken Erdoğdu,  “Bu durum dosyadaki eksper raporu ile de sabittir. Biz bu tadilatın ve tadilatı yaptıranların araştırılmasını, sözlü ve yazılı olarak talep ettiysek de maalesef  bazı şüphelilerin ifadeleri bile alınmamıştır. Binanın ağırlık merkezindeki kirişler kesilerek alt kat dükkan ile 1’inci kat konutun proje dış merdivenle birleştiğine dair dosyada fotoğraf ve video kayıtları mevcuttur. Aynı zamanda eksper raporunda kaç duvarın yıkıldığı da işaretlenerek detaylıca gösterilmiştir. Bu gerçeklerin yıkıma sebebiyet verebileceğini basit bir araştırma ile bile ögrenmek mümkündür. Üstelik bu tadilatların tamamının alınan basit tadilat ruhsatı ile yapıldığı da bilinmektedir. Savcılık tarafından yürütülen soruşturma sırasında alınan bilirkişi raporunda tadilata hiç değinilmediği gibi kolon kesimi iddiası ile ilgili de sadece 1 cümle ile ‘tespit edilemediği kanaatine varılmıştır’ şeklinde belirtilerek konu adeta geçiştirilmiştir. Ayrıca 2020 yılında Çukurova  Belediyesi’ne tadilatlar sebebiyle C blok sakinlerince şikayet dilekçesi verilmiştir. Ancak Belediye tarafından savcılığa böyle bir şikayet dilekçesi olmadığı bildirilmiştir” dedi.

Tüm bu delillerin araştırılmadığını ifade eden apartman sakinleri etkili bir soruşturma yapılmasını, konu ile ilgili şikayetçi oldukları 8 kişinin daha davaya dahil edilmesini istediler.  Apartman sakinleri 17 Kasım’da davanın ilk duruşmasının görüleceğini belirterek kamuoyundan destek istedi.

“SAVCI DOSYADAKİ MADDİ HATAYI DAHİ FARK ETMEMİŞ”

Soruşturma aşamasında istenen bilirkişi raporu binanın imalatında kullanılan demir ve beton kalitesinin ruhsat tarihinde yürürlükte olan mevzuatta belirtilen değerlerin çok altında olduğunu ifade ediyor. Apartmanda yakınlarını kaybeden avukatlar Mehtap Akyüz Özcan ve Gülsüm Özdoğru, gelenleri dava ile ilgili bilgilendirdi. İnşaat Mühendisi olan bir yurttaş “Binaların yapımında kullanılan demir ve beton yetersiz ise neden diğer binalardan karot örnekleri alınmadı?” sorusunu sordu. Av. Gülsüm Özdoğru, “İfade dahi almayan savcıdan diğer bloklardan karot örneği almasını bekleyemem” dedi. Savcının takipsizlik kararı vermesine gerekçe yaptığı bilirkişi raporunda yer alan maddi hataları dahi araştırma gereği duymadığını anlatan Özdoğru, Raporda demirin akma mukavemetinin bir kürdanın mukavemeti olan 6 N/mm2 olarak yazıldığını belirterek bu maddi hatayı dahi avukatlar olarak kendilerinin araştırarak farkına vardıklarını söyledi.

Abisi Diş Hekimi Hayati Noyaner ve yeğenini kaybeden Fuat Noyaner, apartman yöneticisinin ve apartman sakinlerinin kolan ve kiriş kesilmesi ile ilgili şikayetleri ve belediyeye başvuruları olduğunu abisinden duyduğunu belirterek “Savcı bu konuları araştırmadan nasıl takipsizlik veriyor. Kendi ailelerinden birisi olsa böyle olmazdı” dedi.  (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın 18 işyerini etkiledi

SONRAKİ HABER

LGS 2'nci nakil yerleştirme sonuçları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa