07 Ağustos 2023 11:37

Suudi Arabistan ve Baykar arasında İHA imalatı anlaşması imzalandı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turunun ardından Baykar Teknoloji ile Suudi Arabistan Askeri Sanayi arasında İHA imalatını yerlileştirme anlaşması imzalandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Baykar Teknoloji ile Suudi Arabistan Askeri Sanayi (SAMI) şirketi arasında, Körfez ülkesindeki insansız hava aracı imalatını yerlileştirmek üzere anlaşma imzaladığı açıklandı.

Açıklama, SAMI tarafından sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yapıldı. Anlaşmanın, “SAMI’nin ulusal savunma sanayisini destekleme ve yerel kabiliyetleri güçlendirmedeki rolünü artıracağını” söylendi.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) da SAMI ile Türk şirketleri arasında yeni anlaşmalar imzalandığını açıkladı. “Savunma sanayiimizdeki ihracat odaklı büyüme stratejilerimize yeni iş birliği anlaşmaları ile devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

SSB, kendi koordinasyonunda Baykar ve SAMI anlaşmasının yanısıra ASELSAN ve NCMS firması arasında elektro optik sistemler ve güdüm kitleri teknolojileri konularında mutabakat muhtırası ve ROKETSAN ve NCMS firması arasında akıllı mühimmatlar ve güdüm kitleri teknolojileri konularında mutabakat muhtırası imzalandığını açıkladı.

ERDOĞAN'IN KÖRFEZ TURUNUN İLK DURAĞIYDI

Suudi Arabistan, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıcak para için geçen ay düzenlediği Körfez turunun ilk durağıydı.

Suudi Arabistan geçen ay da Baykar ile İHA satın almak için anlaşma imzalamıştı. Anlaşma, Türkiye’nin savunma sanayisindeki en büyük satışı olmuştu.

Türkiye'de yargı, 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın dosyasını 2022'de katili Suudi Arabistan'a devretmişti.

Davanın Arabistan’a devri sonrasında Ankara ve Riyad arasında ilişkiler güçlenmiş, Veliaht Prens bin Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü.

Davanın devrinin ardından Suudi Arabistan, 2020 yılından beri Türkiye ürünlerine uyguladığı ambargoyu kaldırma kararı vermişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DEÜ Rektörlüğü tazminat cezasını soruşturma açan ve şikâyetçi olanlardan tahsil etmeyi talep etti

SONRAKİ HABER

Yeşil Sol Partili Dindar bakanlara çocuk işçiliği sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa