07 Ağustos 2023 14:55

Yeşil Sol Partili Boz'dan Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi soruları

Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, İçişleri Bakanı ve Sağlık Bakanı'na 2020 yılında satılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin parasının akıbetini sordu.

Sümeyye Boz | Fotoğraf: Yeşil Sol Parti

Paylaş

Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya 2020 yılında satılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine dair sorular yöneltti.

Muş İl Özel İdaresi tarafından yıkım kararı verilen hastanenin 2020 yılında 45 milyon liraya satıldığı ve geliriyle fabrika yapılacağının söylendiğini hatırlatan Boz, 33 milyon liraya kepçe, kamyon gibi araç alındığının öne sürüldüğünü belirtti.

Kentte doğum oranları yüksek olmasına rağmen hastanenin yıkıldığını vurgulayan Boz, Muş Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisinde ise sadece 1 kadın doğum uzmanının bulunduğunu aktardı.

Hamile kadınların çevre illere gitmek zorunda kaldığını, randevuların aylar sonrasına verildiğini ifade eden Boz, "Ayrıca Muş Devlet Hastanesinde yasal süresi içinde başvurmuş olsa bile kürtaj kararı kabul edilmeyen vakalar olduğu iddia edilmiştir" diye ekledi.

2020 yılında HDP’li 9 il genel meclis üyesinin ihraç edildiğini, 2’sinin görevlerine geri döndüğünü de belirten Sümeyye Boz, "Sadece 2023 yılı içinde Muş İl Özel İdaresinin 50 milyon liralık borcu olduğu iddia edilmiştir" dedi.

"FABRİKA NEDEN YAPILMADI?"

Boz, İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya ihraç gerekçelerinin yanı sıra özetle şu soruları yöneltti:

  • "Satış geliriyle 33 milyonluk kepçe, kamyon gibi araç alındığı doğru mudur?
  • Hastanenin satım ve yıkım kararı verilmesinin gerekçesi nedir?
  • Fabrikanın yapılmamasının sebebi nedir?
  • Sadece 2023 yılı içinde Muş İl Özel İdaresinin 50 milyonluk borcu olduğu doğru mudur?
  • Son 4 yıl içinde Muş İl Özel İdaresinin toplam borcu ne kadardır?
  • Bakanlığınız Muş İl Özel İdaresini denetlemekte midir? Denetim yapılmamış ise gerekçesi nedir? Denetim yapılmış ise denetim raporu kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?"

"YIKIM KARARININ GEREKÇESİ NEDİR?"

Boz, Bakan Koca’ya ise özetle şu soruları yöneltti:

  • "Hastanenin satım ve yıkım kararının gerekçesi nedir?
  • Muş Devlet Hastanesinin Kadın Doğum Servisinde bir kadın doğum uzmanının bulunduğu, kadın doğum uzmanına gidemeyen hamile kadınların çevre illere gitmek zorunda kaldığı, randevuların aylar sonrasına verildiği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  • Yurttaşlar söz konusu sorunları iletmesine rağmen çözülmemesinin nedeni nedir? Buna ilişkin Bakanlığınızın girişimleri olacak mıdır?
  • Son 5 yıl içinde, yıllara göre, Muş Devlet Hastanesi ve Muş genelindeki tüm hastanelerde yasal süresi içinde yapılan kürtaj başvuru sayısı kaçtır? Bu başvurulardan kaçı kabul edilmiştir?"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ensar Vakfı davasında adı geçen Asım Sultanoğlu Urfa'da göreve başladı

SONRAKİ HABER

Derince Limanı'nda TMO silolarında patlama: 12 kişi yaralandı, 3 kişi entübe edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa