07 Ağustos 2023 15:11
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ağustos 2023 16:53

Derince Limanı'nda TMO silolarında patlama: 12 kişi yaralandı, 3 kişi entübe edildi

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki Derince limanında Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında şiddetli bir patlama meydana geldi. 12 kişi yaralanırken 3'ünün entübe edildiği duyuruldu.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki limanda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında büyük bir patlama meydana geldi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, patlamada 12 kişinin yaralandığını bildirdi. Patlamanın nedeni araştırılırken, Vali nedenin buğday tozu sıkışmasından kaynaklı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Saat 14.35 sıralarında Derince Limanı'nda bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin silolarında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından bölgeye itfaiye, AFAD, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 

3 KİŞİ ENTÜBE EDİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, patlamada yaralı sayısının 12’ye yükseldiğini, yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 3 kişinin entübe edildiğini duyurdu.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“TMO deposunda meydana gelen patlamadan 12 kişi etkilenmiş olup, üçü yoğun bakımda entübe durumdadır. Yaralıların tedavileri Kocaeli Şehir Hastanesi, Derince Devlet, Seka Devlet ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde devam ediyor. Yaralılara, Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarına ve şehir halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.”

Siloda patlama

GÖÇÜK ALTINDA KALAN 1 KİŞİ KURTARILDI

AFAD'dan patlamayla ilgili yapılan açıklamada "Göçük altında kalan bir vatandaşımız kurtarılmıştır, can kaybı bulunmamaktadır" denildi.

TMO silosunda patlama

VALİ'DEN AÇIKLAMA

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, patlamaya dair açıklamasında "Konunun uzmanlarıyla da yaptığımız görüşmede ve alanda yapılan teknik incelemede buğday tozu sıkışması kaynaklı bu tür patlamaların olabileceği değerlendiriliyor. Bunun dışında bir patlama olduğuna dair şu anda bir emare söz konusu değil ama konunun uzmanları da elbette çok yönlü olarak olaya bakıyorlar ama bizim değerlendirmemiz, buğday tozu sıkışmasından kaynaklı bir patlama olduğu yönündedir. Şu anda arkadaşlarımız soğutma çalışmalarına devam ediyor" dedi. Yavuz, gazetecilerin bölgede yeni patlama riski olup olmadığı sorusuna, "Elbette bunu şu anda öngörmüyoruz ancak tedbirlerimiz mevcut. Anlık müdahale edebilecek imkanlara sahibiz" yanıtını verdi.

Siloda patlama

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün de olay yerinde yaptığı açıklamada patlamanın tahıl silosunda meydana geldiğini belirterek "Tabii teknik bir olay, izahatını bizim anlatmamız veya bilmemiz mümkün değil. Arkadaşlar inceledikten sonra bilgilendirme yapılacak. Yangın yok, sıkışmadan kaynaklı patlama oldu ama şiddetli patlamaydı. Belediye binasında oturduğum yerden bile bunu hissettim. İnşallah ölüm olmamıştır, olayı böyle atlatırsak bizim için önemli olan bu" diye konuştu. 

BAKANLIK: GEMİLERDE OLUMSUZ DURUM YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Yapılan kontrollerde, limanda bulunan gemilerde herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir. İstanbul Kuruçeşme'de bulunan Nene Hatun Acil Müdahale Gemi'miz ve Tuzla'da konuşlu bulunan şark römorkörümüz kalkışa hazır beklemektedir. TMO silolalarında yaşanan patlamanın kıyıdan içeride olması dolayısıyla KIYEM-3 botumuz olay yerinde hazır bir şekilde beklemektedir" denildi.

"60 SİLOMUZUN 13'ÜNDE HASAR TESPİT ETTİK"

Bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, incelemelerde bulundu. Bağcı'ya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal eşlik etti.

Basın mensuplarının tahıl koridoruyla ilgili sorusunu da yanıtlayan Vali Yavuz, "Bu konu çok farklı bir konu, tahıl koridoru biliyorsunuz. Tahıl koridoru konusu, Sayın Cumhurbaşkanımızın lider diplomatik girişimleriyle Rusya, Ukrayna arasında ve Birleşmiş Milletler'in de katkılarıyla yapılan bir anlaşma neticesinde devam eden bir süreçtir. Bu sürecin Sayın Cumhurbaşkanımızın yakın takibiyle inşallah anlaşmayla sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Şu anda bizim burada 60 silomuz var. 13'ünde hasar olduğunu tespit ettik. Biraz önce ifade ettiğim gibi incelemelerimiz, araştırmalarımız halen devam ediyor" dedi.

16 VARDİYASINDAKİ İŞÇİLER LİMANA GİRİŞ YAPTI

10 işçinin yaralandığı patlamaya rağmen 16.00-00.00 vardiyasında çalışan işçilerin limana girmesi dikkat çekti.

"CAN GÜVENLİĞİ SAĞLANMADAN ÜRETİM DEVAM ETMEMELİDİR"

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “Çalışanlardan edindiğimiz bilgiye göre hava sıcaklığının etkisiyle toz sıkışmasının patlamada birincil etken olduğu görülüyor. Uzun süredir sıcakta çalışmanın iş cinayeti ve meslek hastalıklarına yol açtığını söylüyoruz. İşçi sağlığını maliyet kalemi olarak gören patronlar, patlamaya rağmen işçileri 16.00 vardiyasına çağırıyor. İşçilerin can güvenliği sağlanmadan üretim devam etmemelidir. Yetkililer bir an önce patlamaya dair aydınlatıcı açıklama yapmalıdır. Hızla soruşturma başlatılmalıdır” dedi.

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da “Can derdinde olan işçiler varken, işçiler 16:00-00.00 vardiyası için limana giriyor. Tam o sırada Ulaştırma Bakanı ‘Limandaki gemilerde bir sıkıntı yok’ açıklaması yapıyor. İşçilerin canı her şeyden ucuz, her şeyden kıymetsiz” ifadelerini kullandı.

"İŞ YERLERİNDE İSİG ÖNLEMLERİ BİR AN ÖNCE ALINMALI"

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Seyit Aslan ise yaptığı açıklamada, “Bir günde üç patlama ve yangın. Adana’da geri dönüşüm fabrikası, Tekirdağ kimya fabrikası, Kocaeli’de TMO silosunda patlama ve yangın oldu. TMO silosundaki patlamada 2’si ağır 12 yaralı var. Bu üç patlama ve yangınlar da bize şunu gösteriyor. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemi yok. Geçen hafta hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile konfederasyon olarak yapmış olduğumuz görüşmelerde İSİG konularına ayrıntılı olarak değindik ve ‘Bir an önce denetimler başlamalı ve önlemeler alınmalı’ diye uyarmıştık. Görünen o ki işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında adım atılmıyor. Yaralanan her işçi kardeşimizin sorumlusu ülkeyi yönetenler olacaktır. Bir an önce iş yerlerinde gereken önlemler acilen alınmalıdır.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, patlamayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kocaeli Derince'de Toprak Mahsulleri Ofisine ait siloda meydana gelen patlama ile ilgili olarak gerekli adli soruşturma başlatılmıştır. Elim hadisede yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Sol Partili Boz'dan Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi soruları

SONRAKİ HABER

Hazine, 2 ihalede 43,8 milyar lira borçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa