İçişleri Bakanı'na deprem bölgelerinde kadına şiddetle mücadele soruldu
Yeşil Sol Parti Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, deprem bölgelerinde yaşanan kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının durumu hakkında İçişleri Bakanı'na sorular yöneltti.
Fotoğraf: Gülüstan Kılıç Koçyiğit
Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam altı ay geçmesinin ardından deprem bölgelerinde yaşanan kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının durumunu Meclis gündemine getirdi. Koçyiğit, TBMM'ye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplanması istemiyle sunduğu dizinin ikinci önergesi ile deprem sonrası kadınların ve çocukların yaşadığı zorlukları, hak ve hizmetlere erişim sıkıntılarını ve hak ihlallerini gözler önüne serdi.
Önergede, deprem sonrasında kadınların barınma sorunları ve temel ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çektikleri, maddi destek ve hukuki danışma gibi ihtiyaçların yetersiz kaldığı belirtildi. Genç kadınların eğitimlerini sürdürmekte zorlandığı ve şiddet ortamından uzaklaşan kadınların dahi desteklere erişimde güçlük yaşadığı ifade edildi.
İçişleri Bakanlığının deprem bölgelerinde çalışan sivil toplum kurumları ile ilişkisi de önergede ele alınıyor. Kadınların güvenlikleri ve haklarına yönelik denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için atılan adımlar ve kolluk kuvvetlerinin kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki sorumluluğu önergede sorulan diğer konular arasında yer aldı.
Önerge ayrıca, toplumsal cinsiyet perspektifi eksikliği nedeniyle kadınların karşılaştığı zorlukları ele alıyor ve deprem bölgelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının etkinliği değerlendirildi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği odaklı bir afet yönetim planı ve şiddetle mücadele acil eylem planının oluşturulması için çalışmaların varlığı da önergede yer aldı.
Önergede, kadınların çadır, konteyner veya barakalarda kalanlara yönelik maddi destek ve hukuki danışma gibi ihtiyaçlarının nasıl karşılandığı, bu destek mekanizmalarının standartları ve uygulamaları konusunda alınacak önlemler hakkında da bilgi talep edildi.
İÇİŞLERİ BAKANI'NA SORULAR
Önergede yer alan sorular şöyle:
- Depremin ardında deprem bölgelerinde bulunan ve/veya depremden etkilenen kadın ve çocuklar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortak ve işbirliği ile ne gibi çalışmalarınız olmuştur ya da olacaktır?
- Bakanlığınızın deprem bölgesinde birlikte çalıştığı sivil toplum kurumları hangileridir?
- Deprem bölgelerindeki kadınların güvenlikleri ve haklarına yönelik denetim mekanizmalarını güçlendirmek için ne gibi adımlar atıyorsunuz?
- Deprem bölgelerinde kar amacı gütmeksizin sosyal sorumluluk ve dayanışma çalışmaları yürüten sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına yönelik değerlendirmeleriniz nelerdir? Birçok kurum kollluk aracılığıyla çalışamaz hale getirilmiştir. Kurumların yerlerinden edilmesi ve dayanışmanın engellenmesinin sebebi nedir?
- Deprem bölgelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu mekanizmaların etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?
- Bakanlığınız personelinin toplumsal cinsiyet perspektifi eksikliği nedeniyle kadınların karşılaştığı zorluklar hakkında farkındalığınız var mı? Bu zorlukları azaltmak için atılacak adımlar nelerdir?
- Deprem bölgelerinde ve göç edilen illerde kadınlara yönelik şiddetle mücadele konusunda kolluk kuvvetlerinin sorumluluğunu yerine getirmediği vakalar hakkında ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?
- Kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal cinsiyet eşitsizliği odaklı bir afet yönetim planı ve şiddetle mücadele acil eylem planı oluşturulması için çalışmalarınız var mıdır? Bu tür planlamaların içeriği ve uygulanma süreçleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Hem ihtiyaç hem hak temelli ve toplumsal cinsiyete duyarlı destek mekanizmalarının eksikliği ve hizmet standardının olmaması nedeniyle kadınların ihtiyaç duydukları desteklere erişimlerini engelleyen sorunları gidermek için hangi önlemler alınacaktır?
- Kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarında tutarsızlıkların ve standartlaşma eksikliğinin giderilmesi ve tüm kolluk kuvvetlerinin hala yürürlükte olan 6286 nolu yasayı doğru şekilde uygulaması için bir çalışma planınız var mıdır?
(HABER MERKEZİ)