08 Ağustos 2023 13:46

Çiğdem Kılıçgün Uçar: Akbelen'deki direnişin ortağıyız

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Direnen kadın arkadaşlarımıza sözümüz olsun. Akbelen'deki mücadelenin ortağıyız ve oradaki talana izin vermeyeceğiz" dedi.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Yeşil Sol Parti Meclis grup toplantısında konuşan parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Akbelen'deki mücadelenin ortağıyız ve oradaki talana izin vermeyeceğiz" dedi.

Erdoğan'ın doğa katliamına direnenlere yönelik "Marjinal" söylemine tepki gösteren Uçar, "Direnenler değil AKP-MHP iktidarının kendisi marjinaldir" ifadelerini kullandı.

Muğla Valisi'nin "Provokasyon var" sözlerine de yanıt veren Uçar, "Bu provokasyonu yapanlar gaz sıkanlardır, ağaçları kesenlerdir. Bu provokasyonu yapanlar ağaçlara kıymakla birlikte geleceğimizi elimizden alanlardır" diye konuştu.

Uçar'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"MECLİSİN BİR SONUCA ULAŞMASI GEREKİR"

"Meclis bugün Akbelen için olağanüstü bir gündemle toplanıyor. Acil kamulaştırma kapsamında birçok yer kamulaştırılıyor ve orada yaşayan halklar uzun süredir direniyorlar. Bu direnişi selamlayarak başlamak isterim. Zeytinlikleri Koruma Yasası'nın çiğnendiği bir durumla karşı karşıyayız.

Akbelen'de yaşayanların ve dayanışmaya gidenlerin çok önemli bir mücadelesi var. 24 Temmuz'da devlet, askeriyle TOMA'sıyla jandarmasıyla alana girerek hem kömür ocağının açılışını hızlandırmak hem de ormanı talan etmek için elinden geleni ardına koymadı.

Arkdaşlarımız İbrahim Akın, Perihan Koca, Burcugül Çubuk da Akbelen'de su ve gazla karşı karşıya kaldılar, şiddete ve gözaltı girişimine maruz kaldılar.

Bu toplantının bir sonuca ulaşması gerekir. Gerekirse Meclis bir bütün Akbelen'de de Cudi'de de toplanmayı göze alabilmeli. Eğer bugün Akbelen ile ilgili Cudi ile ilgili Dikmece ile ilgili bir sonuç çıkmayacaksa, bu Meclis toplanmasın.

Kaz Dağları'nda Cengiz Holding'in kendisi, Cudi'de devletin bizatihi kendisi, Akbelen'de ise yandaş şirketler eliyle bir kıyım yapılıyor. Üç isim saydım ama bunun dışında kıyım ve talanın yapıldığı birçok yer olduğunu biliyoruz."

"DİRENENLER DEĞİL AKP-MHP İKTİDARININ KENDİSİ MARJİNAL"

"Ülkenin her yerine çökmüş bir talan var ve bu talanın sahibi de bugün mücadeleyi marjinal kesimleri mücadelesi olarak tanımlayan iktidarın, mevcut Cumhurbaşkanı'nın sözüne karşı açık ifade edelim. Biz hepimiz buradayız. Akbelen'de direniş belli, Dikmece'de direniş belli, Cudi'de direniş belli. Meclis olağanüstü toplanıyor. Bu toplumsal gerçeklikte direnenler değil AKP-MHP iktidarının kendisi marjinaldir."

"SUÇLUNUN KİM OLDUĞU GÜN GİBİ ORTADA"

"Bir yandan Muğla'da yangınlar devam ederken bunu fırsat bilen mevcut devlet, iktidar ve kolluk güçleri, sabahın 5.30'unda daha kuşlar uykudayken ormana gidip ağaç kesimine başlamış oldu. Depremi hepimiz hatırlıyoruz. Hiçbir felakette, hiçbir yıkıma bu kadar hazırlıklı gitmeyen devlet, bu kadar hazırlıklı gitmeyen iktidar, hem Akbelen'e hem Dikmece'ye çok hızlı bir şekilde gitti. Sırf buradan bile baktığımızda suçlunun kim olduğu gün gibi ortada ve bütün dünya bunu da görebiliyor. Örneğine az rastlanır bir insanlık sınavıdır Cudi'de Akbelen'de yaşanan."

"MESELE TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ"

"Orada mesele ağaç değil, diye buyuruyor zamanın gerisinde kalan siyasetçiler. Orada dayak yiyen köylüden de utanmıyorlar. Ağaca sarılan 88 yaşındaki Zehra anneden de utanmıyorlar. Ağaçlar kesileceğine kolum bacağım kesilsin diyen anneden de utanmıyorlar. Direnen köylülerden de utanmıyorlar. Bir yandan marjinallik bir yandan da 'Oradaki mesele ağaç değil' diyorlar. Tam tersine oradaki mesele ağaç, oradaki mesele ağaca sarılan insanlarımız. Oradaki mesele, Türkiye'nin geleceği ve geleceğimizi savunmaya, direnen herkesle devam edeceğimizi ısrarla belirtelim."

"PROVOKASYONU YAPANLAR GAZ SIKANLAR, AĞAÇLARI KESENLERDİR"

"Muğla Valisi'nin açıklamasını da duymuşsunuzdur. Güvenlik güçlerini engelliyormuş, mücadele eden ve direnen arkadaşlarımız. 'Bir provokasyon var' diye ifade ediyorlar. Orada bir provokasyon var, doğru. Bu provokasyonu yapanlar gaz sıkanlardır, ağaçları kesenlerdir. Bu provokasyonu yapanlar ağaçlara kıymakla birlikte geleceğimizi elimizden alanlardır elbette ki."

"AKBELENLİLERİN YANINDAYIZ"

"Limak'a bağlı YK Enerji, ağaç kıyımına ve doğa katliamına destek veren başta iktidar olmak üzere onun bütün yandaşları bu işte suçludur. İkizköylülerin yürütmeyi durdurma başvurusunu reddeden mahkeme suçludur. Emniyet, Vali, İçişleri suçludur. Yani bir bütün devlet mekanizmalarını yöneten bu hükümet suçludur. Yeşil Sol Parti olarak Akbelen'de işlenen suça ortak olmayacağız. Direnen kadın arkadaşlarımıza sözümüz olsun. Akbelen'deki mücadelenin ortağıyız ve oradaki talana izin vermeyeceğiz. Bir dönüm için bile olsa geri adım atmayacağız. 'Burada doğduk, burada öleceğiz. Her şeyi göze alıyoruz' diyen Akbelenlilerin yanındayız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Veteriner Hekimler iş bırakıyor: Darbediliyoruz, öldürülüyoruz ama Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmıyoruz

SONRAKİ HABER

Ege Üniversitesi Hastanesi işçileri hakları için ikinci günde de iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa