Meclis, Akbelen için olağanüstü toplandı, AKP ve MHP önergeyi reddetti
Meclis CHP'nin, Akbelen'deki ağaç kıyımıyla ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesini müzakere etmek üzere olağanüstü toplandı. Önerge iktidar oylarıyla reddedildi.
Fotoğraf: Güven Yılmaz/AA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu CHP'nin Akbelen'de ağaç katliamı ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesini müzakere etmek üzere olağanüstü toplandı. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Genel Kurul’da toplantı yeter sayısı için yoklama yapıldı. Yoklama sırasında salonda bulunmayan AKP'li ve MHP’li milletvekilleri, toplantı yeter sayısına ulaşılması üzerine salona girdi. Akbelen’den gelen köylüler ise görüşmeyi izleyici locasından takip etti.
Meclisten ayrılırken açıklama yapan Akbelenliler, "Toprağımızı, ağacımızı, köyümüzü korumaktan başka hiçbir derdimiz yok. AKP ve MHP'li milletvekilleri Akbelen'e gelsin, yok olan maden sahalarına, cehennem çukurlarına baksınlar. Akbelen'i kömüre feda etmeyeceğiz" dedi.
"BU UTANÇ HERKESE YETER"
AKP ve MHP’lilerin toplantı yeter sayısına ulaşılmasının ardından salona girişlerini cep telefonuyla kaydeden CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Bakın, çoğunluğu sağladığımız için AKP milletvekilleri salona giriyorlar. Ne kadar üzücü bir durum. TBMM’de böyle bir tabloyla bu utancı yaşıyoruz. Bu utanç herkese yeter” dedi.
Meclisin ekonomik kriz gündemiyle 25 Temmuz’daki olağanüstü toplantısı sırasında da AKP ve MHP’li milletvekilleri yoklama bitene kadar Genel Kurul’a girmemişti.
MHP'Lİ AKÇAY'DAN "KAOS OLUŞTURMA" SUÇALAMASI
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, yaşam alanını, topraklarını savunan yurttaşlara "kaos oluşturma" suçlaması yöneltti.
Akçay, "Sandıktan umudunu yitiren ve kendi iç kavgalarını örtbas etmek isteyenler; sokakları karıştırarak, toplumsal konuları kaşıyarak kaos oluşturmaya, Akbelen'den bir Gezi Parkı kalkışması çıkarmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bunların asıl amacının ağaç olmadığı açık ve nettir" sözlerini sarf etti.
Akçay, iklim değişikliğinin sebeplerinden olan termik santralleri "enerjide dışa bağımlılığın önlenmesi" bahanesini öne sürerek savundu. Ayrıca katledilen ağaçlar yerine yenilerinin dikileceğini söyledi.
Akçay, "Firmanın maden arama ruhsatı 2041 yılına, orman izni ise 2033 yılına kadar devam etmektedir. Akbelen'deki protestoyu organize eden grubun avukatları bile bu bilgilere sahip olduklarını itiraf etmektedir" ifadelerini kullandı.
Yurttaşları gaza boğan, darbederek gözaltına alan kolluk kuvvetleri için ise Akçay, "Sadece saha çalışmalarını engellemeye çalışan ve önleyici tedbirleri engellemek için kolluk kuvvetlerine saldıran bir grup provokatör gözaltına alınmıştır" ifadelerini kullandı.
SAADET PARTİLİ KAYA: MEVZUATA AYKIRI
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Muğla başta olmak üzere Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin termik santraller, maden ocakları ve maden sahalarında yürütülen faaliyetlerin mevzuata aykırı şekilde yapılması olduğunu söyledi.
Türkiye'de Cumhuriyetin ilanından AKP'nin iktidara geldiği 2003 yılına kadar 1168 maden ruhsatı verildiğini kaydeden Kaya, 2003-2019 yılları arasında ise yaklaşık 150 bin maden ruhsatı verildiğini ifade etti.
İktidarın 2004'ten itibaren maden faaliyetlerini yabancı şirketlere verdiğini, ülke kaynaklarını sadece bir avuç insanı zenginleştirmek için kullandığını ifade eden Kaya, şirketlerin faaliyette bulunduğu alanların ağaçlandırılmadığını vurguladı.
İYİ PARTİLİ ERGUN: 2043'E KADAR 300 MİLYON TON KARBONDİOKSİT SALACAK
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun da "Bölgede daha önce yine çam ağaçları kesilmiş, zeytin yasası yönetmelik değişikliğiyle delinmiş ve zeytin ağaçları kesilmişti" dedi.
Akbelen'de ekolojik dengenin bozulması göz ardı edilerek binlerce ağacın kesildiğini söyleyen Ergun, "Bu sorun, korunması gereken alanlar başta olmak üzere doğayı ve doğal kaynaklarımızı feda etmek uğruna belirli kesimlerin menfaat elde etmesi noktasında tükenmeyen ısrarın yansımasıdır" diye konuştu.
Akbelen Ormanı'ndaki ağaçların kesilmesine neden olan Yeniköy Termik Santrali'nin 1986'da, Kemerköy Termik Santrali'nin ise 1994'te devreye alındığını anlatan Ergun, bir araştırmaya göre 1992-2017 yılları arasında Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin yaklaşık 360 milyon ton karbondioksiti atmosfere saldığının hesaplandığını söyledi.
Ergun, bu santrallerin 2043 yılına kadar çalıştırıldığı takdirde yaklaşık 300 milyon ton karbondioksiti atmosfere salacaklarının tahmin edildiğini belirtti.
İKTİDAR OYLARIYLA REDDEDİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi, Akbelen'e dair genel görüşme talebi iktidar oylarıyla reddedildi. Önergenin görüşülmesi için 244 kabul oyu kullanılırken 281 ret oyu kullanıldı. Birleşim, 1 Ekim'de toplanmak üzere kapatıldı.
AKBELENLİLER, MECLİSTEN AYRILIRKEN AÇIKLAMA YAPTI
Meclisten ayrılırken basın açıklaması yapan Akbelenliler, "Toprağımızı, ağacımızı, köyümüzü korumaktan başka hiçbir derdimiz yok. AKP ve MHP'li milletvekilleri Akbelen'e gelsin, yok olan maden sahalarına, cehennem çukurlarına baksınlar. Köylüyü aç bıraktınız siz! Her şeyin fazlasını tüketmekten kaçınalım diyoruz, bu enerji için de geçerli. Akbelen'i kömüre feda etmeyeceğiz" dedi.
(HABER MERKEZİ)