08 Ağustos 2023 16:19

Rusya-Ukrayna savaşı: Batı müzakereye kapalı

Ukrayna savaşı 532. gününü geride bırakıyor. Rusya’nın kazanmadığı, Ukrayna’nın kaybetmediği tablodan memnun görünen Batılı ülkeler, silah satarak kasalarını doldurmanın derdinde.

Fotoğraf: Ignacio Marin/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Rusya’nın 24 Şubat 2022’deki işgal girimiyle başlayan Ukrayna savaşı, bugün itibarıyla 532. gününü geride bırakıyor. Bugüne kadar askeri açıdan süren çatışmalar, Batı’dan silah sevkiyatı, mevzi kaybı ya da kazanımları bu savaşın kesin kazananının olmayacağını gösteriyor.

Rusya, Ukrayna’nın güney doğusunda Kırım’ı da içine alacak şekilde Donbas bölgesini de genişleterek Ukrayna’nın bir bölümüne ayağını sağlam basmış durumda. Ukrayna ise Batılı müttefiklerinin bütün askeri ve siyasi desteğine rağmen askeri olarak Rusya’yı topraklarından çıkarabilecek güçte değil.

Son birkaç gündür cepheden gelen haberlerde, Ukrayna’nın ABD ve İngiltere’den aldığı uzun menzilli füzelerle cephe gerisindeki köprüleri vurmaya başladığı bilgisi yer alıyor. Rusya’nın Ukrayna’da kontrol ettiği alanlarla Kırım arasında karadan bağlantıyı sağlayan Geniçesk ve Çongar köprüleri atılan füzelerden hasar gördü. Yine Kırım ile Rusya arasında doğrudan karayoluyla bağlantıyı sağlayan Kırım Köprüsü ve Karadeniz’deki Rus savaş gemileri de Ukrayna’nın hedefleri arasında.

Ancak daha önce de hedef alınan Çongar Köprüsü, iki hafta ulaşıma kapatıldıktan sonra, onarılarak yeniden lojistik destek için devreye sokulmuştu.

KARŞI TAARRUZ ETKİLİ SONUÇ VERMEDİ

Ukrayna’nın daha önce kaybettiği toprakları geri almak için ilan ettiği “bahar” ve “yaz” taarruzları da bir sonuç vermiş değil. Sahadan gelen haberlere bakılırsa, askeri olarak tarafların kontrol ettikleri alanlardan çekilmeleri ya da püskürtülmeleri zor görünüyor.

Kimi zaman cephede darbeler alan Rusya ise buna genellikle füze saldırılarıyla yanıt veriyor. Böylece içeride daha fazla yıkıma yol açıyor. Keza Rusya’nın tahıl anlaşmasını iptal etmesi, Odesa’yı da ele geçirerek Ukrayna’nın Karadeniz ile bağlantısını kesme planı da bir sonuç vermiş değil.

Bundan sonra savaşın yeni toprak kazanmadan çok füze atışlarıyla düşmana zarar verme şeklinde devam etmesi bekleniyor. Askeri zafere götürecek büyük bir taarruzun başarıya ulaşmasına ise pek şans verilmiyor.

BATI MÜZAKERELERE SICAK BAKMIYOR

Başlangıca göre düşük yoğunluklu çatışma sürecine giren Rusya-Ukrayna savaşının ne zaman biteceğine dair ise ortada ciddi bir veri bulunmuyor.

Hafta sonunda Suudi Arabistan’ın çağrısıyla Cidde’de 40’tan fazla ülkenin katılımıyla düzenlenen konferansta da ciddi bir ilerleme sağlanamadı. Toplantıya davet edilmeyen Rusya, Suudi Arabistan’ın amacının tarafsız ülkeleri Ukrayna’nın, dolayısıyla Batı’nın yanına çekmek olduğunu ifade etti.

Batı ise müzakereler için pek istekli görünmüyor. Rusya’nın askeri üstünlük sağlamadığı bir “pat” durumunun uzun sürmesi pek çok bakımdan ABD ve Avrupalı emperyalist devletlerin işine yaradığı için Ukrayna yönetimi müzakereler konusunda cesaretlendirilmiyor. Bu nedenle de bugüne kadar Brezilya, Çin ve bir grup Afrika ülkesi tarafından başlatılan arabulucu girişimleri de sonuçsuz kaldı.

Savaş uzadıkça Batılı ülkeler, Doğu Avrupa ülkelerine silah satmaya devam edecekler. Savaş, birçok ülkenin silahlanmaya hız vermesine neden oldu.

Ukrayna savaşıyla birlikte borsadaki hisseleri tavan yapan Alman silah tekeli Rheinmetall, şimdi de ABD’den 45 milyar dolarlık ihaleyi almaya hazırlanıyor. Tekel tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada ABD ordusu tarafından kullanılan Bradley tanklarının yerine geçecek yeni tankların ihalesinin alınması için mesafe kaydedildiği belirtildi. Tekel temmuz ortasında Alman ordusundan da yaklaşık 2 milyar avroluk ihale adlığını duyurmuştu.

Gelişmeler savaş uzadıkça kazanın silah tekelleri başta olmak üzere sermaye, kaybedenin ise bölge halkları olduğunu bir kez daha gösteriyor.

ALMAN ŞİRKETLERİNE UKRAYNA’DA YATIRIM GARANTİSİ

Savaşa rağmen bazı Alman şirketleri Ukrayna’ya yatırım yapmaya da devam ediyor. Bu şirketleri daha fazla yatırıma teşvik eden Alman hükümeti, şimdi bu şirketlere daha fazla güvence vermeye hazırlanıyor.

Plana göre savaşta hedef olan Alman yatırımın kaybedilmesi durumunda zarar büyük ölçüde devlet tarafından karşılanacak. Bu güvence yatırılan sermayenin tamamen kaybedilmesi durumunda karşılanıyor. Alman basınında yer alan haberlere göre, bir Alman şirketi Ukrayna’da üretim tesisi kurar ve bu tesis bir insansız hava aracı saldırısı sonucu yıkılırsa, maddi kaybı devlet üstlenecek.

Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni devlet garantisinin gelecekte sözde dönüşüm ve transfer risklerini de kapsayacağını açıkladı. Bu gelişme, Alman şirketlerinin Ukrayna’daki yatırım yapmalarını teşvik etmek için uzun vadeli kredileri hedefliyor.

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yaptığı açıklamada, Ukrayna ile ekonomik ilişkiler ne kadar yakın olursa ülkenin yeniden inşasının da o kadar çabuk başlayabileceğini ifade etti. Habeck, “Savaş devam ederken biz de gerekli koşulları yaratmak ve kapasiteleri geliştirmek istiyoruz. Bu aynı zamanda güven ve dayanışmanın da bir işaretidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

“Kayınpederimi neden öldürmüyorlar?”

SONRAKİ HABER

TÜKODER İstanbul'da toplu ulaşım zamlarının geri çekilmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa