9 Ağustos 2023 04:33

Öğretmene maaş, öğrenciye düzgün yemek yok

Özel Yolculuk Okullarında çalışan 27 öğretmene aylardır maaş ödenmiyor. Okuldaki çeşitli sorunları da üstlenen öğretmenlerin yanı sıra öğrenciye de sağlıklı yemek verilmiyor.

Öğretmene maaş, öğrenciye düzgün yemek yok

Fotoğraf:Kübra Kırımlı / Evrensel

Kübra KIRIMLI
ANKARA

Ankara Eryaman ve Saray’da kampüsleri bulunan Özel Yolculuk Okullarında çalışan 27 öğretmene aylardır maaşları ödenmiyor. Gazetemize konuşan öğretmenlerin anlatımlarına göre okuldaki tek sorun maaş sorunu da değil: “Okulda temizlik personeli bulundurulmuyordu, temizlik işini de öğretmenler yapıyordu. Kışın ısıtıcı yakıyorduk ve sınıflar bir türlü ısınmıyordu. Çocuklar sürekli hastalanıyordu. Yemekler için ‘Karın doyuruyordu’ desek yeridir.”

"İKİ AYLIK MAAŞIMI HÂLÂ ALAMADIM"

Daha önce okulda çalışan ancak istifa eden öğretmenlerden biri ile konuştuk. İstifasının ardından hâlâ 2 aylık maaşını alamamış. Gerçek ismini kullanmamızı istemiyor. ‘Sonra iş bulmakta zorlanırım’ diye.

Konuştuğumuz öğretmen okulun anaokulu idarecilerinden. Tam bir yıl önce işe başladığını söyleyen öğretmen şöyle anlatıyor: “Çalışırken pek çok meslektaşımın maaşlarını geç aldığına defalarca şahit oldum. Maaşlar neredeyse iki ay gecikmeli yatırılıyordu. Bu da öğretmenleri zora sokuyordu. Bu durum üzerine mayıs ayında okuldan ayrılmak istediğimi söyledim. Ardından noter yoluyla istifamı istedim. İstifamı kabul ettiler ancak 2 aylık maaşımı halen yatırmadılar. Yalnız değilim, toplamda 27 arkadaşım maaşlarını alamadı.”

"TEMİZLİK DE ÖĞRETMENLERE YAPTIRILIYORDU"

Okulun yaşanan sorunlara rağmen müfettiş denetimlerinden geçtiğini söyleyen öğretmen, “Denetimler olması gerektiği gibi yapılmıyordu. Okulda gerçek sayıdan daha fazla öğrenci kayıtlı. Gerçekte olmayan çocukların notu sisteme giriliyor. Sınıflarda kaç çocuk var, müfredata uyuluyor mu, öğrencilerin devamlılığı nasıl? Bunlara pek bakılmıyor, evrakları kontrol edilmiyordu. Ben 8 yıllık öğretmenim. Daha önce de müfettiş denetimlerini gördüm. Ancak böylesini hiç görmedim” diye anlatıyor.

Okulda temizlik personeli bulundurulmadığını, temizlik işini de öğretmenlerin yaptığını ifade eden öğretmen, “Sırf temizlik yüzünden durumu fark eden bazı veliler öğrencisini okuldan aldı” diyor.

"VELİLER SENET İLE TEHDİT EDİLİYOR"

Öğretmenlerin maaş alamamasına veliler de tepki gösterirken; hukuki süreci devam ettiği için gerçek ismini saklı tuttuğumuz öğretmen, okulla ilgili tek sorunun maaş olmadığını anlattı. Öğretmen, “Okulda gerçek sayıdan daha fazla öğrenci kayıtlı. Gerçekte olmayan çocukların notu sisteme giriliyor. Birçok veli okuldan çocuğunu alamıyor. Çünkü okul ya nakil hakkı vermeyerek velileri aylarca oyalıyor ya da velileri senet ile tehdit ediyor. Sonra tutulması gereken birçok evrak eksik. Okula gelen müfettişler okulu denetlenmiyor. Durumu MEB’e bildirdim. Bana ‘Özel okul/kurumlarda şahıs ve kişiler arasında yaşanmakta olan olumsuzlukların, özel kişisel hukuka girmesi sebebiyle…’ diye devam eden olumsuz yanıtla geri döndü. Hem biz hem öğrenciler hem de veliler mağdur oldu… Ben 8 yıldır sektördeyim. Böyle bir şeyi daha önce görmedim” diye konuşuyor.

ISINMAYAN SINIFLAR

Ardından birkaç öğretmenle daha görüşüyoruz, onlar da iddiaları doğruluyor. Dahası anlattıkları sorunun sadece öğretmen maaşları ile sınırlı olmadığını gözler önüne seriyor. Okulla ilgili CİMER’e de şikayetler yapıldığını söyleyen bir başka öğretmen de şunları anlatıyor: “Havalandırması ve penceresi olmayan sınıf var okulda. Kışın ısıtıcı yakıyorduk ve sınıf bir türlü ısınmıyordu. Çocuklar sürekli hastalanıyordu. Yemekler için karın doyuruyordu desek yeridir. Velilere durumu yansıtmamaya çalışıyorduk. Bu sorunları fark eden ve sosyal medya üzerinden paylaşan veliler engelleniyordu. Kimimiz CİMER’e kimimiz MEB’e yazdık. Hukuki sürecimiz devam ediyor. İnşallah sesimiz duyurulur.”

"EN ÖNEMLİ SORUN GÜVENCESİZLİK"

Özel Yolculuk Okullarında yaşanan sorunların benzerleri başka pek çok okulda yaşanıyor. Tam da bu nedenle özel okullarda çalışan öğretmenler bir araya gelerek sendika kurdu. Görüşlerine başvurduğumuz Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Başkanı Eren Edebali, benzer sorunlarla sık sık karşılaştıklarını belirterek, “Özel öğretim kurumlarında sıklıkla karşılaşılan en büyük sorunlardan biri güvencesizlik. Buradaki en birincil faktör MEB’e bağlı kurumlarda yaşanan denetimsizliktir. Burada patronlar mevcut kanunların yarattığı boş alanda keyfi bir şekilde kâr elde ediyorlar. Sektörde eğitim alanında belli yasa dışı uygulamalar var. 10 aylık sözleşmeler ile öğretmenler çalıştırılıyor. Yaz aylarında maaş verilmiyor. Öğretmenlerin bu durum ile karşı karşıya kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Acilen bu sorunların çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Okulu arayıp konuya ilişkin bilgi ve görüş almak istediğimizi söyledik. Görevli kişi, öğlene kadar okul yönetiminin bize dönüş yapacağını söyledi ancak gazetenin baskıya gönderildiği saate kadar herhangi bir dönüş olmadı.

Evrensel'i Takip Et