09 Ağustos 2023 08:12

TMMOB Kocaeli: Toz patlaması da kader değildir

Derince'deki TMO silosunda yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yapan TMMOB Koceli İl Koordinasyon Kurulu, "İş cinayetlerini sonlandıracak tedbirler derhal alınmalıdır" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, TMO'nun Derince Silosunda yaşanan patlamaya dair açıklama yaptı. Açıklama İzmit İnsan Hakları Parkında gerçekleştirildi.

Yaşananların geçiştirilmesine seyirci kalmayacaklarını belirten TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, "Bugün bir buğday silosunda yaşanan patlamanın benzerlerinin yarın başka bir kimyasal depolama alanında da yaşanabileceği göz ardı edilmemeli, çok daha ölümcül patlama ve yangınların yaşanabileceği gerçeği her zaman akıllarımızın bir köşesinde olmalıdır" dedi.

"TOZ PATLAMAYA YOL AÇABİLİR"

Derince'de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında meydana gelen olay tahıl tozunun belli bir oranda havaya karışması sonucu patlayıcı ortam oluşması, bu ortamın tutuşturucu bir kaynakla karşılaşması sonucu ani reaksiyon ile patlaması olduğunu belirten Elma, "Günlük hayatta kullandığımız birçok maddenin tozunun ortamda belli bir oranda bulunması ve ortamın tutuşturucu bir kaynakla karşılaşması patlamaya neden olabilmektedir. Metallerin ve birçok sentetik veya organik maddenin tozları patlamaya yol açtığı gibi kamuoyunca pek bilinmese de şeker, un, tahıl tozu, ahşap tozu vb. de patlamaya yol açabilir. Tahıl tozlarının belli bir oranda bulunduğu ortam, patlayıcı ortamdır. Silolarda, tahılların doldurulması, boşaltılması sırasında toz oluşur, toz ortama karışır ve patlayıcı ortam oluşur, tutuşturucu bir kaynakla karışınca da patlama oluşur. Tutuşturucu kaynağın mutlaka ateş, alev vb. olması gerekmez. Hava sıcaklığı nedeni ile oluşan ısı, sürtünme, statik elektrik vb. de patlayıcı ortamı tutuşturabilir" dedi.

Basın yayın organlarında yer alan haberlerde yetkililerin, teknoloji, tesisat eksikliğinden de söz ettikleri bilgisinin yer aldığını belirten Elma, "Bu bilgi bize yabancı değil, Amasra patlaması, MKE patlamalarında da benzeri haberleri duyduk. İnsan canını önceleyen yatırımların yapılmaması, ama kamudaki savurganlığın sürmesi mevcut iktidarın olağan tavrıdır" dedi.

"YÖNETMELİKLERE UYGUN İŞLETİLMELİ"

"TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak uzun yıllardan beri plansız olarak artan endüstriyel tesisler, kimyasal depolar ve liman tesisleri kentin güvenliğine dair ciddi riskler oluşturduğuna ilişkin çok sayıda kurum ve kamuoyuna yönelik beyanlarda, bildirimlerde bulunduk" diyen Elma, "Bu tesislerin ve işletmelerin yönetmeliklere uygun kurulması ve işletilmesi, gerekli denetimlerin aksatılmadan yapılması, tesisat, depolama alanları ve ekipmanlarının risk değerlendirmelerinin yapılması çok büyük önem taşımaktadır. Kurulacak endüstriyel tesisin projelendirilmesi aşamasında, yerleşim yerlerine mesafesi, tesise ulaşım yolları, oluşabilecek yangının çevreye yayılma ihtimalleri göz önüne alınmalı, acil durum ekiplerinin tesise ulaşma süreleri hesaplanmalıdır. Bugün bir buğday silosunda yaşanan patlamanın benzerlerinin yarın başka bir kimyasal depolama alanında da yaşanabileceği göz ardı edilmemeli, çok daha ölümcül patlama ve yangınların yaşanabileceği gerçeği her zaman akıllarımızın bir köşesinde olmalıdır" diye konuştu.

TMMOB ve bağlı meslek odalarının kendi meslek alanları ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirten Elma, "Örneğin MMO’nun toz patlamaları ve önlenebilmesi ile ilgili yayınları bulunmaktadır. Patlayıcı ortamlarda çalışmanın gerekli kıldığı Patlamadan Korunma Dokümanı vb. dokümanların işyeri için hazırlanıp hazırlanmadığı, hazırlandı ise patlayıcı ortam oluşmasını önlemeye yönelik önerilenlerin yerine getirilmemesi, patlayıcı ortamlarda çalışmaya uygun ekipman seçilmemesi nedenini bilmek isteriz" dedi.

İş cinayetlerini sonlandıracak tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Elma, "Kentleri ve ülkeyi yönetenleri, meslek alanlarımızda hareketle bu alanlar ile çalışmalar yapan, hizmet üreten meslek odalarımızı yok saymak yerine, bu kurumlarımızın bilgi birikimi ve hizmetlerinden kamunun yararlanabilmesi için işbirliği yapmaya davet ediyoruz. Kentimizin daha güvenli ve yaşanabilir bir kent olması için iş cinayetlerini sonlandıracak tedbirler derhal alınmalıdır" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cizre'deki tarihi Kırmızı Medrese, Hayrat Vakfına verildi

SONRAKİ HABER

Yalova'da hastanede yangın; 61 hasta tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa