09 Ağustos 2023 15:33
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ağustos 2023 18:14

Koza Halı, Şireci Cotton ve Şireci Akrilik işçileri düşük zamma karşı eylemde: Patronların tehdidine karşı işçiler direniyor

Başpınar OSB’de patronların düşük zam dayatmasını işçiler kabul etmiyor, Koza Halı işçilerinden sonra Şireci Cotton ve Şireci Akrilik işçileri de iş bırakarak patronlara yanıt verdi.

Fotoğraf: Erdem Ayçiçek/Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) zam dönemi. İşçiler, asgari ücrete haziran sonunda yapılan zam ‘ücretlere ne kadar yansıyacak’ diye bekliyor. Pazartesinden itibaren zamlar belli olmaya başladı, istisnaların dışında neredeyse her fabrika aylıklara yüzde 34 zam yapıyor. İşçiler çeşitli itirazlarda bulunuyor, kimi fabrikada işçiler toplanıp yönetim ile konuştu ve yönetime süre verdi. Kimi fabrikada aylığını alan işçiler tepki gösterdi ama bireysel düzeyde kaldı. Kimisinde işçiler toplanıp birliğini sağlamaya çalışıyor. Koza Halı, Şireci Koton ve Şireci Akrilik işçileri ise harekete geçerek verilen zammı kabul etmedi.

Başpınar OSB’de Sanko’ya bağlı Asko Tekstil işçileri düşük zam dayatmasına karşı ilk tepki gösteren işçilerden olmuştu. Türkiye Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikasının (TEKSİF) yetkili olduğu fabrikada, işçiler ile fabrika yönetimi arasında görüşme yapıldı. Görüşmede fabrika yönetimi cuma gününe kadar süre istedi.

Koza Halı’nın dokuma bölümünde çalışanlar ise fabrikanın vasıflı işçileri. 1996’da Ünaldı dokuma işçilerinin direnişinden bu yana dokumacılık yapan halfeler de var, halfe adayı genç telciler de. Üretimi durduran bölüm dokuma bölümü. Halfe, telci, bobinci, forkliftçi, ağız birliği yapmış yüzde 54 zam istiyor. Fabrikada konfeksiyon bölümü çalışmaya devam etti. 

Başpınar'da iş bırakan işçiler

EYLEMİN İLK GÜNÜ

Eylemin ilk gününde patron, işçilerle görüştü ve içeriye girip çalışmalarını istedi. İşçiler yüzde 54 zamda ısrarcı oldu. Patronun işçilere “Sizi insan yerine koyduk” deyip üzerine küfür etmesi işçileri çileden çıkardı. Duyulan öfke birliği daha da güçlendirdi. Gün boyu patron işçileri, “Noter getireceğiz, içeri girmeyen işten atılacak” diye tehdit etti. İşçiler, patrona "ne yaparsan yap, bizim talebimiz net" cevabını verdiler. Gün bitti, gündüz ve 4-12 vardiyası fabrika önündeki nöbeti gece vardiyasına devretti. Patron daha sonra işçileri görüşmeye çağırdı. Koza Halı işçisi kısmi kazanımla üretime başladı.

Bu sırada Şireci Koton işçilerinin, patronun verdiği zamma karşı ayaklandığı haberi yayıldı. Yüzde 34 zam veren patrona karşı işçiler, yüzde 40 zam istedi. Şireci işçileri bu konuda deneyimli. Her zam döneminde işçiler iş bırakır, bazen hakkını alır, bazen işçiler erken çözülür.

Dün gece vardiyasında Gaziantep 5. OSB'de bulunan Şireci Koton'un 4. ve 5. İşletmelerinde üretimi durdurarak dışarı çıkmıştı. Bugün 1. 2. 3. işletmeleri de aylıkların istenilen düzeyde yatmamasıyla üretimi durdurdu. Şireci Koton 4. ve 5. işletmesindeki çalışan işçiler, 1. 2. ve 3. işletmelerde çalışan işçilerle bir araya geldi. İşçiler alana “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla girdi.

Şireci Koton işçilerinin ardından 3. OSB'de bulunan Şireci Akrilik işçileri de aylıklara yapılan yüzde 34 zammı kabul etmeyerek dışarı çıktı. Gündüz vardiyası iş bitimi dışarıda beklerken, saat 15.00-23.00 vardiyası da içeri girmedi. Şireci'de üretim tamamen durdu.

TALEPLER ORTAKLAŞTI

Gaziantep 5. OSB'de bulunan Şireci Cotton'un 5 işletmeden işçi temsilcileri bugün iş bırakan 3. OSB'deki Şireci Akrilik önüne gelerek işçilerle buluştu.

İki fabrikanın işçileri, iki bin işçiyi ilgilendiren taleplerini ortaklaştırdı. İşçilerin talepleri şöyle: 

  • Net aylık 15.500 TL. 
  • Her bayramda yarım maaş ikramiye. 
  • Ramazan erzağı.
  • Mesai yapılan günlerde aylıkların yüzde 10'u

DİRENİŞLERİ BİRLEŞTİRME ZAMANI!

Gece Koza Halı önüne davul zurna geldi, grev halayı çekildi. Gece yarısından sonra Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) temsilcileri Şireci önündeydi. BİRTEK-SEN Genel Başkan Mehmet Türkmen, işçilere, işçilerin eyleminin haklı olduğuna vurgu yaparak, bu eylemde kimin işçilerin yanında kimin karşısında olduğunu göreceklerini söyledi. Bütün Başpınar işçilerini tek bir çatı altında örgütlenmeye çağıran Türkmen’in konuşmasını işçiler coşkuyla karşıladı. İş yeri yönetiminden işçileri işe çağıranlara kulak asmadılar. Yüzde 40 zammın yanı sıra, iki bayramda ikramiye ve mesaiye kalınan günler için aylığın yüzde 10’u oranında ücreti de taleplerine eklediler. Şireci Koton işçileri, gündüz vardiyasının kendilerine katılması için beklerken, Koza Halı işçileri de çay, oralet, lezo ile sabahladı. 1996 Ünaldı anılarını, geçmiş yıllar mücadele deneyimlerini birbirleriyle paylaştılar. Şireci işçileri, enflasyonu, hayat pahalılığını, bugün verilen zammın yarın nasıl eriyeceğini tartıştı.

Başpınar'da iş bırakan işçiler

BİRLİK TARTIŞMASI İLERLİYOR

Birliğini kuran işçilerin içinde, bu birliği kalıcı hale getirme tartışmasında geçmiş yıllara göre yol alınmış görünüyor. Dışarıda kurulan birlik içeride nasıl korunacak, sendikalaşma nasıl başarıya ulaşacak, Başpınar’daki diğer işçilerle nasıl birleşilecek? Bu sorular şimdi daha somut tartışılıyor ama önce kurulan birliğin kazanımı getirmesi gerek. Direnişin ikinci gününde direniş alanlarına çaylar, semaverler, gölgelikler geliyor. İşçiler, “Talebimiz net, hakkımızı verin, hakkımızı alana kadar buradayız” mesajı veriyor. Patronlar, işçileri bölmek için “Yasal süreç başlatacağız” tehdidine devam ediyor.

EMEP'Lİ KARACA: BU SESİ BÜYÜTECEĞİZ

EMEP Genel Başkan Yardımcısı, Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da Başpınar'da mücadele eden işçilere destek verdi. Karaca sosyal medya hesabından yayımladığı paylaşımda "Antep'te işçilerin insanca bir ücret, insanca bir yaşam mücadelesi yayılıyor. Şireci Cotton'da 4. ve 5. işletmelerde dün iş bırakan işçilere bugün 1, 2 ve 3. işletmelerde çalışan işçiler de iş bırakarak dahil oldu. Dün iş bırakan Koza Halı'da da işçilerin mücadelesi sürüyor. İşçilerin mücadelesinin yanındayız. Bu sesi, bu mücadeleyi büyüteceğiz!" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

İtalya hükümeti bankaların ekstra kârından yüzde 40 vergi almaktan vazgeçti

SONRAKİ HABER

TTB'den depremin 6. ayı raporu: Sağlık Bakanlığı’nın Hatay’da neler yaşandığından haberi var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa