Şireci işçisi el yükseltti
Düşük zam dayatmasına karşı eyleme geçen Şireci işleri taleplerini ortaklaştırdı. Talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdürecekler.
Fotoğraf: Evrensel
Deniz KAR
Antep
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) zam dönemi fabrikalarda hareketli geçiyor. Sanko’ya bağlı Asko, Koza Halı, Şireci Cotton ve en son Şireci Akrilik düşük zamma karşı iş bırakma eylemi yaptı. Asko işçileri patrona cuma gününe kadar süre verirken, Koza Halı işçileri kısmi kazanım elde ederek işbaşı yaptı. Şireci’de ise eylemler devam ediyor.
Hafta başında Asko işçileri, SANKO’da yetkili TEKSİF’in iş yeriyle yaptığı sözleşmedeki zammın asgari ücret zammının altında kalması üzerine iş bırakmıştı. Ardından patron, işçilerden cuma gününe kadar süre istemişti. Koza Halı’da patron işçilere asgari ücret zammını yansıtmış, işçiler yüzde 54 zam talebiyle iş bırakmıştı. İşçilerin iki gün süren eyleminin ardından, sabit ücrete yapılan zam yüzde 34 ile sınırlı kaldı ancak belirli bir üretim kotası aşıldığında prim, bu kotanın düşük tutulması, renk değişimi, drezin kesimi gibi duruşlarda telafi ücreti gibi kazanımlarla işçiler işbaşı yaptı. İşçilerin aylıkları fiilen istedikleri orana yaklaşmış oldu.
İKİ BİN İŞÇİ TALEPLERİNİ ORTAKLAŞTIRDI
Şireci’de ise eylem bir fabrikadan üç fabrikaya sıçradı. Patronun asgari ücret zammı yansıttığı Şireci’nin Cotton fabrikasının 5. OSB’de bulunan 4. ve 5. işletmeleri geçtiğimiz gece iş bıraktı. Gece boyu fabrika önünde bekleyen işçiler, iş yeri yönetiminin baskılarına rağmen eylemini sürdürdü. Ertesi gün vardiya dönümünde Cotton’un 1. 2. ve 3. işletmeleri ile 3. OSB’deki Akrilik fabrikasında da işçiler üretimi durdurdu. 5. OSB’deki 4. ve 5. işletmedeki işçiler sloganlarla, iş bırakan 1. 2. ve 3. işletmedeki arkadaşlarının yanına yürüdü. Burada birbirini selamlayan ve temsilciler belirleyen işçiler, 3. OSB’de iş bırakan arkadaşlarının yanına desteğe gitti. Akrilik fabrikası önünde tartışma yürüten işçiler, taleplerini ortaklaştırdı. Üç fabrikanın iki bin işçisi, 15.500 lira sabit ücret, her bayramda yarım aylık ikramiye, mesaiye kalınan günlerde aylığın yüzde 10’u ve erzak yardımı talepleri etrafında birleşti. Gün içinde 3. ve 5. OSB arasında mekik dokuyan işçiler, sloganlar ile birbirlerine yaptıkları motivasyon konuşmaları ile coşkularını diri tuttu. İşçiler, fabrika önünde de tıpkı fabrikada olduğu gibi vardiya vardiya bekleme kararı aldı.
GREV GECENİN SERİNLİĞİYLE OLGUNLAŞIYOR
Gece halaylarla, sendika tartışmalarıyla, taleplerin sık sık hatırlatılmasıyla geçti. Gece vardiyasını belki çalışır umuduyla fabrikalara getiren servisler, işçilerin eylemdeki arkadaşlarına katılmasıyla 4-12 ve gündüz vardiyasında çalışan işçileri almadan fabrikadan uzaklaştı. İşçiler bu uygulamanın, güçlerinin tükenmesi için taleplerinden vazgeçmeleri için yapıldığını biliyor ve güçlü durmaları halinde mutlaka kazanacaklarını söylüyor. Üç fabrikanın önü de gece boyu hareketliydi. Bir tarafta bir grup işçi sendikanın neden gerekli olduğunu tartışırken, bir tarafta gündüz sıcağında nereye gölgelik kurulmalı tartışması yürütüldü. Bir tarafta volta atanlar bir tarafta ise hiç durmayan halay. Gündüzleri ağızları kurumasın diye pek konuşmayan işçiler, gecenin serinliğiyle rahat bir nefes alıyor. Şireci grevinde tartışmalar olgunlaşıyor. Kazanım elde etmenin ve kazanımları korumanın yolları aranıyor. Sendikanın gerekliliği iyice görülüyor. Ancak Gaziantep Başpınar OSB’deki diğer işçiler gibi Şireci işçileri de sendikal bürokrasiden korunmak gerektiğini biliyorlar. Eylemdeki her gelişme BİRTEK-SEN’e soruluyor. Fabrika önüne BİRTEK-SEN çağrılıyor. Lüks araçlarıyla, takım elbiseleriyle gelen sendikacılar ise arabalarına bindirilip uzaklaştırılıyor.
DENEME SÜRECİNDEKİ İŞÇİLERE İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ
Şireci Tekstilde düşük zam dayatmasına karşı eylem sürerken, Şireci'nin akrilik fabrikasında da cotton fabrikasında da deneme sürecinde olan işçilere gelen mesajda, "Deneme süresi çalışmanız içerisinde, haksız ve hukuka aykırı greve katılmış olduğunuz tespit edilmiş olup, kanuna ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmanız nedeniyle 4857 sayılı iş kanununun 15. maddesi gereği iş akdiniz fesh edilmiştir" ifadeleri yer alıyor.
İşçiler bu durumun kendilerini yıldırmak için olduğunu söylüyorlar. Daha önce de noter çağırmakla tehdit edildiklerini ifade eden işçiler, fabrika servislerinin de işçileri eve götürmediğini hatırlattı. Baskılara karşı birliklerini koruyacaklarını vurgulayan işçiler, işten atma mesajı gelen işçiler de dahil kimsenin fabrika önünden ayrılmayacağını söylüyorlar. İşten atma mesajı gelen işçi arkadaşlarına da sahip çıkacaklarını söylüyorlar.