11 Ağustos 2023 05:20

Arçelik işçisi Türk Metal’i uyarıyor: Önce kayıplar karşılanmalı sonra masaya oturulmalı

Türk Metal'de örgütlü Arçelik işçileri MESS grup sözleşmesi öncesi kayıplarının ek zam ile karşılanmasını istiyor. Sözleşme için ise yüzde 100'ün altında bir zammı kabul etmeyeceklerini söylüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tuncay Sağıroğlu
Çerkezköy

Koç Holding kârını katlarken, Arçelik işçilerinin ücreti asgari ücret düzeyine geriledi. MESS grup sözleşmesine ilişkin taleplerini hem Türk Metal’e hem fabrika yönetimine ilettiklerini belirten işçiler önce ek zamla kayıplarının karşılanmasını istiyor. Sözleşmede yüzde 100’ün altında bir oranı kabul etmeyeceklerini söyleyen işçiler, asgari ücretin arttığı dönemlerde de aynı oranda artış istediklerini söylüyor.

150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesi süreci fabrikalarda başladı. İş kolundaki Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş taslak hazırlıklarına başladığını duyururken, metal işçilerinin beklentisi büyük. İşe yeni giren işçilerin asgari ücretten yüzde 8 fazla ücret aldığı MESS kapsamındaki fabrikalarda ücreti bu düzeyde olan işçiler çoğunlukta. 10 yıllık işçilerin ücretinin de bu düzeyde olduğu Arçelik’in Çerkezköy’deki fabrikasında çalışan bir işçi, “İşe yeni başlayan işçi ile aynı ücreti alıyorum. Aldığımız ücret ev kirası ve faturalara ancak yetiyor. İki tane çocuğum var. Eğer eşim de çalışmasa evi çekip çevirmek mümkün değil” diyor.

KAYIPLARIN KARŞILANMASI İÇİN EK ZAM YAPILMALI

Ücretleri enflasyon karşısında her gün eriyen Arçelik işçileri geçen sözleşmeden bu yana oluşan kayıplarının karşılanması için toplu sözleşme öncesi ek zam talep ediyor. Türk Metal’in bir önceki sözleşmeyi ‘yüzyılın sözleşmesi’ diye açıkladığını hatırlatan Arçelik işçileri, henüz önceki sözleşmenin süresi bitmeden asgari ücrete gerilediklerini ifade ediyor. Ciddi düzeyde kayıplarının olduğunu belirten bir işçi, “Ücretlerimiz her şeye göre eridi. Asgari ücreti, doları, altını hatta ekmeği bile baz alsak hepsinin karşısında eridi. Önce bizim bu kayıplarımız karşılanmalı. Daha sonra sözleşmeye oturulmalı” diyor.

ÜCRETİMİZ BİR TELEVİZYON BİLE ETMİYOR

Saat ücretlerine yüzde 100 zammın altında bir oranı kabul etmeyeceklerini dile getiren işçi şöyle devam ediyor: “Bir taraftan gerçek enflasyon, diğer taraftan artan vergiler aldığımız zammı bir çırpıda eritiyor. Artan kârları da saymıyorum. Aldığımız ücret bir televizyon bile etmiyor.”

İşçilerin dikkat çektiği başka bir nokta ilk altı aydan sonra enflasyona bağlanan zam oranları. TÜİK’in enflasyonu sürekli düşük göstererek ekmeklerini çaldığını belirten işçiler, “Her sözleşme sonrası aynı şeyi yaşıyoruz. Türk Metal’e göre ‘yüzyılın’, ‘asrın’ sözleşmesini imzalıyoruz ama hep geldiğimiz nokta asgari ücret. Bizler asgari ücrete gelen zam oranlarının ücretlere yansıtılmasını istiyoruz” diyor.

“TASLAK İŞÇİLERİN ONAYINA SUNULSUN”

İşçiler fikren bu talepler etrafında birleşmiş durumdalar. İşçiler bu talepleri hem Türk Metal’e hem de fabrika yönetimine ilettiklerini söylüyor. Gruplar halinde temsilcilerle konuşan, fabrikada bulunan şikayet kutularına taleplerini atan işçilerin bu sözleşme döneminde daha kararlı oldukları görünüyor. “Bıçak kemiğe dayandı” diyen bir Arçelik işçisi “Temsilcilere taleplerimizi sürekli iletiyoruz. Şikayet kutuları doldu taştı. Beklentimizin altında bir taslakla karşımıza gelmesinler. Hele biz onay vermeden sözleşmeye imza atmasınlar” diyor.

Öte yandan birçok fabrikada olduğu gibi Arçelik’te de Türk Metal’in yaptığı anket çalışmasına tepki gösteren işçiler, anket formlarına kendi taleplerini ve sendikaya olan güvensizliklerini dile getiren yazılar yazdılar.

TASLAK BİZİM ONAYIMIZA SUNULSUN

Çerkezköy’den bir grup metal işçisi

Merhaba; ülkenin en az ücretini alan ama çalıştıkları firmalara rekorlar kırdıran sendikalı metal işçileri.

TÜİK tarafından açıklanan düşük enflasyon oralarına göre bile düşük ücret almayı başarabildiğimiz için yeni giren arkadaşların eski çalışanlarla dalga geçme boyutuna varan söylemlere maruz kaldığımız için her ay bir günümüzü verdiğimiz sendikamıza teşekkürü bir borç biliriz.

Biz bu maaşlarla geçinemiyoruz. Arkadaşlar fazla mesaiye kaldığınızda elinize geçen bir kilo kıyma parası etmiyor! Bırakın altı aylık süreci eylül gelmeden acilen maaşlara iyileştirme yapılması gerekiyor. Sözleşme bittiğinde en düşük ücretin 30 bin olması gerekiyor. Bunu yapmayacaksanız ne o masaya oturun ne de size boşa para verelim. Enflasyon rakamlarını sosyal yardımları birleştirip yuvarlayıp yüzyılın zaferi gibi komik açıklamalarla gelmeyin sakın.

Biz emeğimizi verdiğimiz yılların karşılığını istiyoruz. Biz bu sendikaya her ay bir günümüzü veriyorsak bunu görmek istiyoruz. Kısacası insan gibi yaşamak istiyoruz. Biz hazırlanan taslağın önce bizim onayımıza sunulmasını istiyoruz. Bizim istek ve taleplerimizi karşılamayan hiçbir taslağa sahip çıkmayız, bizi de arkanızda göremezsiniz. Barınma giderlerinin 10 bin TL olduğunu hatırlayın o taslağı hazırlarken. Fatura giderlerinin 3 bin TL olduğunu hatırlayın. Mutfak giderlerinin 10 bin TL olduğunu hatırlayın. Diğer giderleri saymamıza gerek var mı? Bizi sefalet ücretine mahkum edip pembe tablolar çizmesin kimse bize. Acilen MESS ile masayı oturup ek protokol ile saat ücretlerine ek zam alıp sözleşme sürecini başlatın. Kış geliyor, siz nasıl bir yoksulluğun, enflasyonun yaklaştığının farkında değil misiniz?

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Sol Parti Milletvekili Bozan: Enerji şirketleri haksız kazanç elde ediyor

SONRAKİ HABER

Hans Fırtınası nedeniyle Norveç’te çok sayıda sel ve heyelan yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa