10 Ağustos 2023 17:05

Hans Fırtınası nedeniyle Norveç’te çok sayıda sel ve heyelan yaşandı

Norveç’te hafta başında etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle ülkenin birçok yerinde sel ve heyelanlar meydana geldi. Yetkililer seyahatlerin ertelenmesini öneriyorlar.

Fotoğraf: texaus1/Flickr CC BY 2.0

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te aşırı yağışlar, pazartesi ve salı günü ülkenin birçok yerinde sel ve heyelana neden oldu. “Hans” adı verilen aşırı hava olayı ve son 25 yılın en güçlü yağışı nedeniyle tahliyeler, yol kapanmaları, gecikmeler, elektrik kesintileri, su basmaları yaşandı. Yetkililer seyahatlerin ertelenmesini öneriyorlar.

Yağışlar nedeniyle enerji istasyonundaki bentlerin kapakları da düzgün açılamıyor. Braskereidfoss’ta bir elektrik santraline su girdi. Askeriye ve polis, açılmayan bent kapaklarını havaya uçurmayı düşünüyor. Santralin bir bölümü sular altında.

Våler kentinde bu nedenle elektrikler de kesildi.

İç Bölge polis şefi yardımcısı, elektrik santrali çevresinde hava sahası kısıtlamaları getirdiklerini açıkladı. Bazı belediye başkanları halktan Norveç’in en büyük nehri Glomma’dan uzak durmalarını istedi.

Yetkililer en az 16 toprak kayması, 6 sel ve 12 doğal hasar rapor ettiklerini ve telefon hatlarında sorunlar yaşandığını belirtti. Yağışların etkili olduğu bölgelerden yüzlerce kişi tahliye edildi.

Norveç Kamu Yolları İdaresinden Cato Løkken, yaptığı basın açıklamasında, “Etkilenen bölgelerdeki insanları mümkünse evde kalmaya teşvik ediyoruz. Yol ağı bugünlerde savunmasız, bu yüzden yapabileceğiniz yolculukları ertelemekten çekinmeyin. Her şey önceden tahmin edilemez ve hızlı bir şekilde değişebilir, bu nedenle seyahat etmeniz gerekiyorsa ayrılmadan önce yolun açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz” dedi.

Ülkede 77 il yolu kapandı ve 19 yol da selden etkilendi. Norveç Kamu Yolları İdaresi, yol ağı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Arçelik işçisi Türk Metal’i uyarıyor: Önce kayıplar karşılanmalı sonra masaya oturulmalı

SONRAKİ HABER

Avukatlık kanunu düzenlemesi yine gündemde: Ne avukatların ne yurttaşların faydasına!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa