Barajlar alarm veriyor, susuzluk kapıda: İstanbul’un suyu ranta feda edildi
İstanbul’daki su kaynakları ile ilgili uyarıyı değerlendiren ÇMO İstanbul Şube Başkanı Selahattin Beyaz: “Kent içindeki su havzaları yapılaşmaya açıldı, kent mega projeler ile rant merkezi getirildi"
Fotoğraf: DHA
Meltem AKYOL
İstanbul
Türkiye sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Birçok ilde sıcaklık rekorları kırılıyor. Sıcak hava dalgalarının biri gitmeden yenisi geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) yapılan yeni uyarıya göre bugünden itibaren başta Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu’nun doğusunda mevsim normalinin çok üstünde seyreden sıcaklıklar görülecek.
Sıcaklarla birlikte en çok tartışılan konu su sorunu. Sorunun yaşandığı kentlerin başındaİstanbul geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, barajlardaki su seviyesi ortalama yüzde 34 düzeyine indi. Bu, 2014 hariç, son yılların en düşük seviyesi. Barajlara göre oranlara bakıldığında ise riskler açıkça görünebiliyor. Anadolu yakasındaki Ömerli barajında seviye yüzde 68 iken Avrupa yakasındaki barajlarda oranlar şöyle: Terkos barajı yüzde 20, Sazlıdere barajı yüzde 18, Büyükçekmece barajı yüzde 14.
BAŞA: AFET BOYUTUNDA KURAKLIK YAŞIYORUZ
Anadolu Yakası'ndaki barajların normal seviyede olduğunu ancak Avrupa Yakası'ndaki barajların doluluk oranının düşük olduğunu vurgulayan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa İstanbul'da kuraklığın afet boyutuna ulaştığını belirtti. Başa vatandaşlara da çağrı yaptı: “Bu noktada günlük su tüketimlerimiz üç buçuk milyon metreküpe ulaştı. O noktada bütün hemşerilerimizi İSKİ'nin yapmış olduğu su tasarrufu kampanyasına katkı yapmayı bekliyorum. Sadece diyoruz bütün vatandaşların yüzde on oranında tüketimlerini kıssalar biz inşallah sorunsuz bir şekilde yağmurlu sezona atlamış olacağız.”
BEYAZ: SU HAVZALARI YAPILAŞMAYA AÇILDI
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şube Başkanı Selahattin Beyaz, verileri göz önüne aşarak uyarıyor: “Böyle devam etmesi durumunda Avrupa yakası su toplama barajlarından kente su verilmesi mümkün olmayacak.”
Ağustos ayının en sıcak günlerinde İstanbul’da tüketilen su miktarının günlük 3 milyon metreküpten 3.5 milyon metreküpe çıktığını hatırlatan Beyaz, “Bu durum da su ihtiyacını arttırmıştır. İstanbul havzalarında ölçülen yıllık yağış miktarı son on yılın en düşük seviyesindedir. Böyle devam etmesi durumunda 2013 yılında yaşanan su krizinin tekrarlanması veya daha fazlası olması söz konusu olacak” dedi.
Yaşanan krizin gerekçesini “16 milyon insanın yaşadığı İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak çözümlerin üretilmemesi, sürekli riskler taşımasının nedeni, İstanbul kent içindeki su havzalarının yapılaşmaya açılması, kentin mega projeler ile rant merkezi haline getirilmesidir” sözleri ile açıklayan Beyaz, “Havzalar mega projelerin merkezi haline getirilirken, İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için planlanan Melen barajı gibi kent dışındaki havzalardan su getirilmesi projeleri ise başarısızlıkla sonuçlanmış, kaderine terk edilmiş çözümsüz olarak ortada durmaktadır” dedi.
‘ÇÖZÜM İÇİN HER ŞEY TÜKENMİŞ DEĞİL’
“Çözüm için her şey tüketilmiş değil” diyen Beyaz, İstanbul havzalarında planlanan mega projelerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Beyaz, “Havza alanlarında, yağışlarda en fazla su toplanması amacı ile projeler geliştirilmelidir. Anadolu yakası ve Avrupa yakası arasındaki su transferini sağlayacak yeni planlamalar yapılmalıdır. Enkaza dönüşen Melen Barajı bir an önce bitirilmelidir” çağrısı yaptı.