13 Ağustos 2023 13:09

Tarım arazilerindeki hobi bahçeleri yıkılıyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon (İZSU) Genel Müdürlüğü de tarım arazilerine yapılan hobi bahçelerini yıkıyor.

Fotoğraf: İZSU

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Tarım arazilerinin parçalanarak hobi bahçesine dönüştürülmesine karşı başlatılan mücadele sonuç vermeye başladı. Verimli tarım arazilerini tehdit eden İzmir’in Foça, Kemalpaşa, Buca ve Menderes ilçelerinde hızla yaygınlaşan hobi bahçelerine ilişkin alınan yıkım kararları uygulanıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün başlattığı hukuk mücadelesinin ardından Buca Kaynaklar ve Torbalı’da üç hobi bahçesi yıkılmıştı. İZSU Genel Müdürlüğü de su havzalarındaki hobi bahçeleri için yıkım kararını uygulamaya başladı.

"SU HAVZALARINDAKİ KAÇAK YAPILAŞMAYA GÖZ YUMMAYACAĞIZ"

İZSU, Tahtalı Barajı’nın kısa mesafeli koruma alanı içinde bulunan ve yapı yasağı olan alandaki kaçak yapıların yıkımı için harekete geçti. İZSU’dan yapılan açıklamada, “Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da havza alanlarındaki kaçak yapılaşmayla mücadele, su kaynaklarının kirlenmesine neden olabilecek her türlü kirletici unsurun ortadan kaldırılması bakımından önem taşıyor. Su havzalarındaki kaçak yapılaşmaya göz yummayacağız. Hobi bahçesi niteliğindeki 16 kaçak yapının yıkımına başlandı” denildi.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Havza Yıkım Yönetmeliği çerçevesinde hareket eden İZSU Genel Müdürlüğü bünyesindeki imar denetim ekibinin kaçak yapıları tespit etmesiyle başlayan süreç gerekli yasal adımların atılmasıyla devam ediyor. Belli koşullarda yapılaşma izni olan orta ve uzun mesafeli koruma alanındaki yapılar, yapı ruhsatı alma koşullarını sağlamadığı durumlarda 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılması için ilçe belediyelerine bildiriliyor.

TARIM ARAZİSİNİ PARSELLEMEK İZNE TABİDİR

Uzmanlar, bu tip araziler için mahkemelerden çıkan yargı kararlarından sonra hem satıcıları hem de alıcıları uyarıyorlar. Tarım arazilerinin üzerinde yapılacak her türlü iş ve işlemin izne tabi olduğunu söyleyen uzmanlar, “5430 sayılı yasaya tabii tarım arazilerini parsellemek, bütünleştirmek, ıslah etmek ve yapı yapmak izne tabidir” uyarısında bulunuyor. Hukuki süreci bilmeyen vatandaşların satın aldığı “hobi bahçeleri”nin bir süre sonra başlarına bela olduğunu söyleyen uzmanlar, yasayı bildikleri halde bu işe devam edenlerin ise yasalar karşısında ‘suçlu’ duruma düşecekleri uyarısında bulundular.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Haiti: Sömürgecilerle çetelerin kıskacında

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Kulübü Onrusal Başkanı Süleyman Seba, mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa