6 başlıkta Antep’te, Şireci’de yaşananlar: “Bu kavga ekmek kavgası”
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Şireci'de kazanımla sonuçlanan eylem sürecinde yaşanan gelişmeleri 6 başlıkta derledik.
Fotoğraf: Sümeyye Yeşil/Evrensel
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) işçiler, düşük zam dayatmasına karşı ayaklandı. Kimi fabrikalarda işçiler, eylemler başlattı. Bunlardan bazıları Koza Halı, Şireci Cotton ve Şireci Akrilik’ti. Başpınar OSB’de Sanko’ya bağlı Asko Tekstil işçileri düşük zam dayatmasına karşı ilk tepki gösteren işçilerden olmuştu. Koza Halı’da ve Şireci'de işçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Şireci’de eylem sürecinde yaşanan gelişmeleri 6 başlık altında topladık.
1- SEFALET ZAMMINI KABUL ETMEYEN İŞÇİLER İŞ BIRAKTI
Zam oranlarının belli olmaya başlamasının ardından sefalet zammını kabul etmeyen Şireci Tekstil işçileri, 8 Ağustos’ta iş bırakma eylemi başlattı. Yüzde 34 zam veren patrona karşı işçiler, yüzde 40 zam istedi. Şireci Cotton işçilerinin, patronun verdiği zamma karşı ayaklandığı haberi yayıldı. Gaziantep 5. OSB'de bulunan Şireci Cotton'un 4. ve 5. işletmelerinde işçiler üretimi durdurarak dışarı çıkmıştı. 1. 2. 3. işletmelerinde de aylıkların istenilen düzeyde yatmamasıyla üretim durduruldu. Şireci Cotton 4. ve 5. işletmesindeki çalışan işçiler, 1. 2. ve 3. işletmelerde çalışan işçilerle bir araya geldi. Şireci Cotton işçilerinin ardından 3. OSB'de bulunan Şireci Akrilik işçileri de aylıklara yapılan yüzde 34 zammı kabul etmeyerek dışarı çıktı. Gaziantep 5. OSB'de bulunan Şireci Cotton'un 5 işletmesinden işçi temsilcileri, iş bırakan 3. OSB'deki Şireci Akrilik önüne gelerek işçilerle buluştu. Şireci'de üretim tamamen durdu.
2- BİRTEK-SEN İŞÇİLERİN YANINDAYDI
Eylem sürecinin başından beri Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) temsilcileri Şireci önünde işçilerin yanındaydı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin eyleminin haklı olduğuna vurgu yaparak, bu eylemde kimin işçilerin yanında kimin karşısında olduğunu göreceklerini belirtmişti. Bütün Başpınar işçilerini tek bir çatı altında örgütlenmeye çağıran Türkmen tüm süreç boyunca işçilerden destek gördü.
3- İŞÇİLER İŞTEN ATILDI
Direnişin ikinci gününde patronlar, işçileri bölmek için “Yasal süreç başlatacağız” tehditlerine başlarken işçiler, “Talebimiz net, hakkımızı verin, hakkımızı alana kadar buradayız” mesajı verdi ve geri adım atmadı.
Şireci Tekstil'e ait fabrikalarda çalışan yaklaşık 2 bin işçi, cep telefonlarına gönderilen mesajlarla işten çıkarıldı. Bunun üzerine Başpınar’daki 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde toplanan binden fazla işçi, kent merkezine yürümek istedi. Ancak TOMA'larla işçilerin karşısına dikilen polis yürüyüşe izin vermedi. İşçiler, "İş, ekmek, özgürlük”, "Yaşasın onurlu mücadelemiz" sloganları attı, alkış ve ıslıklarla işten çıkarmaları protesto etti. İşçiler eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
İşçiler bu durumun kendilerini yıldırmak için olduğunu söyledi. Daha önce de noter çağırmakla tehdit edildiklerini ifade eden işçiler, fabrika servislerinin de işçileri eve götürmediğini hatırlattı. Baskılara karşı birliklerini koruyacaklarını vurgulayan işçiler, işten atma mesajı gelen işçiler de dahil kimsenin fabrika önünden ayrılmayacağını belirtti.
4- SENDİKA BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI, PATRONA DOKUNULMADI
2 bin Şireci işçisinin başlattıkları iş bırakma eylemi, patronun işçileri hukuksuz şekilde işten çıkarmasıyla daha da büyürken işçilerin yapmak istediği yürüyüş sonrası BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Şireci Tekstil önünde, Şireci Tekstil patronu Ahmet Şireci şikayetçi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan Türkmen, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Süreci takip eden EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Türkmen'in Şireci patronu Ahmet Şireci hakkında "Sendikal çalışmayı engellemek ve anayasal bir hak olan gösteri ve yürüyüş hakkından alıkoyma" nedeniyle şikayetçi olduğunu duyurdu. Ancak şikayet üzerine patron için herhangi bir müdahale söz konusu olmadı.
5- İKİ VEKİL İKİ TUTUM
Sevda Karaca da eylem boyunca Başpınar'da mücadele eden işçilere destek verdi. Karaca, "Antep'te işçilerin insanca bir ücret, insanca bir yaşam mücadelesi yayılıyor. İşçilerin mücadelesinin yanındayız. Bu sesi, bu mücadeleyi büyüteceğiz!" ifadelerini kullanmıştı.
Bu desteğin yanı sıra işçilerin hak mücadelesine pek çok destek gelirken İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Şireci işçilerinin eylemine ilişkin tepki çeken açıklamalarda bulundu.
İşçilerin eylemlerine desteğe gelenleri "Provoke etmeye çalışan bazı siyasi kesimler" diye niteleyen Gürban, hakları için mücadele eden işçilere de "Haklıyken haksız duruma düşmeyin" dedi. Kendisine tepki gösteren yurttaşa "Senin vekilin değilim" diyen Gürban, gazeteciye de "Kudurdular" diye karşılık verdi. Gürban bu açıklamalarıyla da yetinmedi, kullandığı ifadelere tepki gösterenlere "Lan yürü git" gibi karşılıklar verdi.
6- "DİRENE DİRENE KAZANDIK"
Şireci direnişi 14 Ağustos günü kazanımla sonuçlandı. Taleplerini kararlılıkla savunan işçiler ile patron arasında uzlaşma sağlandı. Aylık 15 bin 500 lira talep eden işçiler 15 bin lira net aylık artı 300 lira devamlılık priminde uzlaştı. Pazar mesaisine 1500 lira ödenecek. İşçiler iki bayramda üçer yevmiye (2 bin 500 lira) bayram ikramiyesi alacak. Direnişte geçirilen 6 günün 3'ünü patron karşılayacak. İşçilere ayrıca erzak yardımı ile hiçbir işçinin işten atılmayacağı, atılan işçilerin geri alınacağı sözü verildi.
Direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Şireci işçileri, sevinçlerini mücadelenin başından beri yanlarında olan EMEP Milletvekili Sevda Karaca ve BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ile paylaştılar. İşçiler, Karaca'yı "Direne direne kazandık" sloganlarıyla uğurladılar. Karaca, "Sizin birliğiniz kazandırdı arkadaşlar" dedi. İşçiler de "Siz de vesile oldunuz" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)