Renault revizyona eylemlerle girdi: Oyalanmaya zaman yok
Renault’da revizyon öncesi son vardiyada da eylem yapıldı. İşçiler ek zam, sözleşme zammı ve asgari ücret zammı döneminde farkların yansıtılması taleplerinde kararlı.
Fotoğraf: DHA
Erdal KILIÇ
Bursa
Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan 150 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesi süreci fabrikalarda başlarken, Renault’da revizyon öncesi son vardiyada da eylem yapıldı. Birliklerini sağlayan Renault işçileri, sendika temsilcilerini üretim bantlarına ve atölyelere sokmadı. Revizyon dönemi sonrası sendikacıların, işçilerin önüne somut taleplerle gelmesini beklediklerini ifade eden Renault işçileri, “İşçinin oyalanmaya zamanı yok. Süreci oldubittiye getirirlerse patlayacak bombanın pimini çekmiş olurlar” dedi.
‘SENDİKACILAR ÜRETİM ALANLARINA GELEMİYOR’
Yemekhanede yapılan ses çıkarma eylemlerine sendika temsilcileri ve fabrika yöneticileri geldiğinde de devam ettiklerini aktaran bir Renault işçisi, sonrasında Türk Metal temsilcilerinin yemekhaneye ve üretim alanlarına gelmediğini belirtti. Renault işçisi, “İşçinin oyalanmaya zamanı yok. Her asgari ücret zammında ücretlerimiz eriyor, dayanacak durumumuz kalmadı. Sendikacılar işçilerden kaçacak yer arıyor” dedi.
Sendikada temsilci kadronun değiştiğini ve şube mali sekreterinin istifa ettiğini söyleyen Renault işçisi, anket, yönetici değişiklikleri gibi hamlelerle işçilerin ek zam talebinin görmezden gelindiğini, sendikacılardan hiçbir açıklama yapılmadığını anlattı. İşçilerin kayıplarının telafi edilmeksizin sözleşme masasına oturulmasının işçinin öfkesini artıracağını ifade eden Renault işçisi, “Kredi kartı borcum aydan aya artıyor. Ücretimiz asgari ücrete yaklaştı. Sabit giderlerimiz son sözleşmeden beri üç misline çıktı. Gelirimiz sabit giderlerimizi karşılamaya bile yetmiyor. Borçlar büyüyor. Acilen ek zam yapılmalı. Kayıplar karşılanmazsa işçiyi durduramazlar” diye konuştu.
‘HÜKÜMET SAĞ OLSUN SIRTIMIZDAN İNMİYOR’
Enflasyonun artmasıyla ücretlerinde ciddi boyutta bir erimenin olduğunu dile getiren bir Renault işçisi de “Hükümet sağ olsun; elektrik, süt, benzin, sigara vergi derken sırtımızdan inmiyor” dedi. İşçilerin son süreçte her geçen gün borçlandığını belirten Renault işçisi şunları söyledi: “Önce kayıpların hesabı yapılmalı ve işçinin mağduriyeti giderilmeli, sonra sözleşme yüzdesi konuşulur. Taban ücret asgari ücret seviyelerine kadar geriledi. İki dönem önce taban ücretler asgari ücretin 2.5 katından fazlasına denk geliyordu. Şimdi aramızdaki fark kapandı.”
‘ERDEK’TEN ÖTE TATİLİ HAYAL EDEMEZ OLDUK’
Fabrikanın revizyona girdiği dönemlerde işçilerin tatili konuştuğunu dile getiren Renault işçisi, “Yemekhanede çay molasında hatta tuvaletlerde bile otel, pansiyon, tatil konuşulurdu. Şimdi herkes her yerde borçlarını, aylar olmasına rağmen sözleşmeyi konuşuyor. Erdek’ten öte tatili hayal edemez olduk” dedi.
İşçiler arasında en yaygın konuşulan ve anketlerde de dile getirilen talepleri hatırlatan Renault işçisi “Asgari ücret artış dönemlerinde belirlenen artış oranında artış yapılması şart yoksa bugün aldığımız zammın diğer ay anlamı kalmıyor” dedi.
Diğer önemli talebin de vergi kesintilerine ilişkin olduğunu belirten işçi, “Vergi dilimi düzenlemesi olmadan alınacak zamların bir karşılığı kalmayacak. Vergi yüzde 15’te sabitlenmeli. Bunun yanı sıra sözleşmede de en az yüzde 100 zam istiyoruz” diye konuştu.
‘OLDUBİTTİYE GETİRİRLERSE PİMİ ÇEKMİŞ OLURLAR’
Tepkilerinin devam ettiğini, revizyon bitiminde sendika temsilcilerinin işçilerin önüne somut taleplerle gelmesini beklediklerini ifade eden bir Renault işçisi de şöyle devam etti: “Sendikaya geçinemiyoruz, ek zam istiyoruz dedik, önümüze anketleri getirdiler. Anketlere talepler yazıldı. Artık anketlerden çıkan sonuçlara bakıp anket şirketi olmayı bırakıp sendikacılık yapsınlar. Sendika yönetimi ve MESS patronları ocak ayı asgari ücret artışını görmeden sözleşmeyi yapmak istiyor gibi bir söylenti var. Oldubitti deyip yüzde 50-60 ile anlaşırlarsa, ocak ayında patlayacak bombanın pimini çekerler. İşçinin taleplerini dikkate almadan yapılacak sözleşme sendika yönetimini köşeye sıkıştırır.”
‘GERİ ADIM ATMAMALIYIZ’
Fabrikadaki işçi arkadaşlarına da uyarıda bulunan Renault işçisi, “Uzun aradan sonra ilk kez ortak tepkiler gösteriyoruz. Sendikacılar şimdilik çaresiz izliyor. Taslak açıklanınca taleplerimizde kararlı olamazsak bölünmeler başlar. Sendikacılara rağmen geçmişte olanlara rağmen bir arada tepki gösterdik. Her geçen gün küçülen kesemiz küçülmesin istiyorsak tek yolu sendika yönetimi geri adım atsa bile geri adım atmamamız” dedi.
SENDİKACILAR ÜRETİM ALANINA SOKULMADI
Revizyona girecek Renault’ta, revizyondan önceki son vardiyada da işçilerin eylemleri sürdü. Birliklerini sağlayan Renault işçileri, sendika temsilcilerini üretim bantlarına ve atölyelere sokmadı. Önceki dönemlerde zam oranlarının MESS’e göre belirlendiği sendikasız Hyundai fabrikasında işçilerin ek zam talebini yatıştırmak için 10 bin liralık alışveriş çekinin verildiğini, eylül ayında ise yüzde 45+4 bin lira seyyanen zam şeklinde zam uygulanacağını hatırlatan işçiler, “Bizi böyle kandıramayacaksınız. Revizyondan dönene kadar ya taslak gelir ya siz gidersiniz” dedi.
METAL İŞÇİSİNİN 3 TALEBİ VAR
MESS grup sözleşmesine dahil olan fabrikalarda çalışan metal işçilerinin üç ana talebi şu şekilde:
- Sözleşmeye kadar en az yüzde ek 40 zam.
- TİS’te en az yüzde 100 zam.
- Asgari ücret her arttığında, artış oranında zammın ücretlere yansıtılması.