Polis komplo kurdu
Bingöl merkez Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi’nde 15 Mayıs 2011’de iki polise silahlı saldırı gerçekleştirdiği gerekçesiyle Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan, bir kez müebbet ve 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan lise son sınıf öğrencisi Gülsüm Koç’un iddianamesi skandallarla dolu. 19 Şubat’ta görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti savcının vermiş olduğu mütalaaya uyarak, bir polisin ayağından yaralandığı silahlı saldırı ile ilgili yargılanan ve hakkında gizli tanık ifadesi dışında hiçbir delil bulunmayan 21 yaşındaki Gülsüm Koç’a 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme Koç’un duruşmalardaki ‘iyi halini’ gözönünde bulundurarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarından birini müebbete diğer ikisini ise 13’er yıl 4’er aya indirdi. Mahkeme, eylemde kullanıldığı iddia edilen silahla ilgili ise beraat kararı verdi.
‘BEN YAPMADIM’
Karar duruşmasında son savunması alınan Koç, Zazaca verdiği ifadesinde olayla ilgisi olmadığını belirterek, “Olayın olduğu gün olay yerinde değil, akrabamın evinde olduğuma dair tanıklar var. Ben gizli tanığın da orada olmadığını biliyorum” dedi.
POLİSİN HIZI ŞAŞIRTTI!
Gülsüm Koç’un babası Nusret Koç kızına verilen cezaya tepki göstererek şunları söyledi; “Kızım henüz çocuk yaşta, lise son sınıf öğrencisiydi. BDP’ye gittiğinden dolayı polis tarafından sürekli baskıya uğruyordu. 15 Mayıs 2011’de Bingöl merkezde bir polis otosunun taranmasından sorumlu tutularak olaydan 4 saat sonra evime baskın yapıldı. Kızımı sordular o an evde değildi. Ertesi gün saat 12.00’de kızım evdeyken tekrar eve baskın yaptılar, kızımı gözaltına aldılar. Kızım dağa çıkmamış, silahlanmamış, kimseyi öldürmemiş, boş yere tutuklayıp içeri attılar. 2 yıldır suçsuzken içeride yatıyor. Ömür boyu ceza verdiler. Ortada hiçbir delil yok. Ne bir fotoğraf ne bir kamera görüntüsü. Kızım daha çocuk. Bu yaşta bir çocuğa bu ceza verilir mi”
Kızı hakkında daha önce de 3 dava açıldığını ve bunlardan beraat ettiğini söyleyen Nusret Koç, “Bu emniyetin komplosudur. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kızımın ceza aldığı gün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkamesi’nde yargılanan biri bir kişiyi öldürüp bir kişiyi yaralamaktan 10 yıl ceza aldı. Kızıma hiçbir suçu yokken ömür boyu hapis cezası verdiler. Bu ne biçim adalettir. Kızım aleyhine ifade veren itirafçı daha sonra emniyette verdiği ifadeleri reddetti. Bu kişinin tanık olarak dinlenmesini istedik; ancak mahkeme bunu reddetti. Bu da gsöteriyor ki; kızım hakkında hiç delil bulmaya gerek görmeden zaten kararlarını vermişler” dedi. Tüm hukuki yolları deneyeceklerini gerekirse AİHM’e gideceklerini söyleyen Koç, olayın hemen ardından polisin doğrudan evlerine gelmesinin de kızının hedef seçildiğini gösterdiğini söyledi.
Öte yandan internet üzerinden ‘Gülsüm Koç’a Özgürlük’ başlığı altında imza kampanyası başlatıldı. Gizli tanık ifadeleriyle müebbet hapis cezası alan Koç’un hikayesinin anlatıldığı imza metninde Koç’un özgürlüğü için kampanyaya destek isteniyor.
GİZLİ TANIK İFADESİ DIŞINDA HİÇ DELİL YOK
SAVCININ mütaalaya delil olarak koyduğu tanık Avcı’nın Gülsüm Koç’a ilişkin ifadesi şöyle: “Doblo veya Cornnet marka bir aracın durduğunu ve araçtan bir bayanın köşede bulunan direğin yanına geldiğini gördüm. Bu bayanın yanına aynı araçtan bir erkek inerek geldi. Direğin dibinden Kale Caddesi’nden Palamut Caddesi ve Bingöl Üniversitesi istikametine bakınmaya başladılar. Ben yaklaşık 15-20 metre kadar geçtikten sonra bu şahısların bulunduğu kaldırıma geçtim. Tam bu sıra bir cayırtı koptu. Ben bu esnada şahısların bulunduğu tarafa baktığımda şahıslar yola çıkmadılar. Muhtemelen araçlarına binerek Kale Caddesi’nden aşağı istikamete gittiler.” Tutanaklarda gizli tanık Avcı’nın ifadesinin alınmasından 45 dakika sonra Gülsüm Koç’u fotoğraftan tehşis etmesinin istenmesi dikkat çekiyor. Avcı ifadesinin bir yerinde “Ben bu şahısları ilk gördüğümde durumlarının şüpheli olduğunu anlamıştım. Fakat çok bakarsam sataşırlar diye dikkatli bakmadım” diyor. İfadesinin başka bir yerinde ise “Ben erkek şahsı görsem tanıyamam ama bayanı tanırım. Genç olmam hasebiyle bayana dikkatlice baktım” dedi.
BARUT İZİNE RASTLANMADI
GİZLİtanığın ifadeleri üzerine hemen gözaltına alınan Gülsüm Koç’un üzerinde ateşli bir silaha rastlanmadığı belirtilen tutanaklarda, kriminal incelemede Koç’un elinde ve üzerinde de barut izi bulunamadığı ifade edildi. Bingöl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 3 polisin hazırladıkları, ‘İdris Baluken’e ait seçim ofisinin karşısında bulunan durakta, şubemizce daha önce hakkında işlem yapılmış Gülsüm Koç ve Didem Polat’ı beklerken gördüğümüze dair tutanak imza altına alınmıştır’ şeklindeki tutanak da dosyaya kondu.
SİLAHTAN BERAAT
MAHKEME Gülsüm Koç’un saldırıda kullanıldığı iddia edilen silahla ilgili olarak beraat kararI verdi. Kararında, ‘yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilmemesi’ gerekçe gösterildi.
Bir itirafçının “O olayı Gülsüm adında biri yaptı” ifadesi, yine Kanarya isimli gizli tanığın “Bir erkek ve bir bayan bir şeylerle uğraşıyorlardı. Genç kızın yüzünü gördüm” ifadeleri de dosyada yer aldı. Hem gizli tanıkların hem de itirafçının olay anında silah kullanılıp kullanılmadığına dair hiçbir bilgi vermemeleri ve sadece ‘genç kızın yüzünü net olarak gördüm’ demeleri de dikkat çekti.
Evrensel'i Takip Et