15 Ağustos 2023 13:30

Usulsüzlükler “ölüm seddi”ne dayandı 

İzmir Foça’da İmar Kanunu'na aykırı yapıldığı iddia edilen 4 villanın “Ölüm Seddi” diye anılan istinat duvarına karşı açılan davada bilirkişi raporu usulsüzlükleri ortaya çıkardı.

Fotoğraf: Yeni Bağarası mahalle halkı

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir
 

İzmir Foça’daki imar usulsüzlüklerini her gün bir yenisi ekleniyor. İmar Kanunu'na aykırı yapıldığı iddia edilen 4 villanın “Ölüm Seddi” diye anılan istinat duvarına karşı açılan davada bilirkişi raporu yayımlandı.  

Yeni Bağarası Mahallesi “Foça Köy” yerleşkesindeki Çay Sokak 308 Ada 7 ve 8 parseller arazi eğimi nedeniyle kademe yapılması gereken arsalara Foça Belediyesi tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne aykırı ruhsat verildiği iddia edildi. 

MÜTEAHHİT HAKKINDA PEŞ PEŞE DAVA AÇILDI 

Tehlikeli kaçak inşaat nedeniyle müteahhit Yaşar Şahinöz hakkında Foça 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde imar kirliliğine neden olduğu gerekçesi ile 5 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açıldı. Ayrıca Şahinöz hakkında Foça 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ise “komşu malına” zarar vermek suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle ikinci davada açıldı.  

Foça Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bir vatandaşın dilekçesine verdiği, 23 Mayıs 2022 tarihli yazıda “04 Nisan 2020 tarihinde Yapı Ruhsatı düzenlendiğini mahallinde yapılan incelemede mahallin mevzuata uygun hale getirilmediğini” belirtildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 15 Mart 2022 tarihli ikinci yazısında “Belediye encümeninin 18 Kasım 2021 tarihinde mal sahibine para cezası kesilerek inşai faaliyetin yapı sahibi tarafından mevzuata uygun hale getirilmesi” istenildiği cevabını verdi.

Fakat Fen İşleri Müdürlüğü’nün göndermiş olduğu 17 Ağustos 2022 tarihli yazıda yasa ve mevzuata aykırı imalatlarla ilgili yıkım kararı alarak bu işlem için ihaleye çıkılacağını bildirmesine rağmen geçen bir yıllık sürede yıkım gerçekleştirilmedi.

“YÖNETMELİĞE AYKIRI YAPI KULLANIM İZNİ VERİLDİ”

Belediyenin gerekli müdahaleleri yapmaması nedeniyle mağdur olduğunu belirten vatandaşlar, duruma tepki göstererek yargıya başvurdu. Belediye encümeninin kaçak ve tehlikeli duvar için yıkım kararını başvurular sonrası verdiğini iddia ediliyor.

Mahallede yaşayan Murat Kılıçarı, “Bir yandan müteahhit hakkında açılmış olan ceza ve hukuk davaları sürerken, Belediye encümeni tarafından verilmiş yıkım kararı hâlâ geçerliyken, Foça Belediye Başkan Fatih Gürbüz havuzlu villalara yönetmeliğin 60'ıncı maddesine açıkça aykırı olarak yapı kullanma izin belgesi verdi” dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU İDDİALARI DOĞRULUYOR 

Kılıçarı, Foça Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan “Komşuluk hukukuna aykırılık” davası bilirkişi raporunun iddialarını doğruladığını söyledi. Bilirkişi raporunda istinat incelemesinde 3 kademeli yapılan her kademenin yüksekliğinin farklı olduğunun belirtildiğini ifade eden Kılıçarı, “Toplam yükseklik yaklaşık ortalama 4,40 mt (4,10-4,70 mt) olduğu, 2 ana kademeden, 1 adet ufak kademeden oluştuğu, istinatların genişliği ve toprak altı kısmı toprak altında kaldığından ölçülemediği rapora yansıdı” diye konuştu.  

İSTİNAT İNŞATI DEĞİŞTİRİLMİŞ 

Uydu görüntülerini inceleyen bilirkişi heyeti, ilk başta istinadın tek kademeli yüksek inşa edildiği, oturma ruhsatı sonra istinadın öncesi iki kademe ve sonrası üç kademeli olduğunu tespit etti. Sürekli tadilat yapıldığı, oturma ruhsatı sonrası veya bu tadilatlar arasında belediye hak edişlerinde onay alınmış olabileceği ancak belediye projelerindeki istinat ile yerindeki istinattın benzer yapılmadığı anlaşıldığı ifade edildi. 

“PROJEYE UYGUN DEĞİL” 

Kılıçarı, projeye uygun davranılmadığı iddialarının bilirkişi raporuna, oturma ruhsatı alımından sonra yeniden tadilat yapılarak projesine aykırı olarak istinadın projesinde yükseklik 2 metre belirlenmesine rağmen, yerinde yapılan keşifte 3 kademeli yaklaşık 4,40 metre ortalama yüksekliğe sahip olduğu tespit edildiğini sözlerine ekledi.   

Bilirkişi raporunun son kısmında ise “Belediye projesine uygun olmadığı, farklı yükseklikte 3 kademeli istinat yapıldığı, dava dosyası kapsamında bilgi ve belgelere göre projesine aykırı inşaat edildiği, projesiz, kontrolsüz ve onaysız inşa edildiği için risk taşıdığı kanaatine varılmıştır” denildi.

BELEDİYENİN MÜHRÜ SÖKÜLDÜ 

Vatandaşların başvurusunu değerlendiren Foça Belediyesi, İmar Kanunu'nun 32. Maddesi 'derhal' işlem yapılmasını hükmetmesine rağmen başvurudan tam 33 gün sonra duvar inşaatını durdurup mühürlerken, yıkım kararının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen yıkım gerçekleştirilmedi.

Mahalle sakinlerinin verdiği bilgiye göre belediye tarafından defalarca kez mühürlenmesine rağmen müteahhit Şahinöz tarafından mühür kırarak inşaata devam edildi. Ardından da yarım kalan istinat duvarları tamamlandı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanlar, “Yönetmeliğe aykırı yapılan istinat duvarları tehlike saçar. Sadece tehlikeli ve yasa dışı duvarın yıkılması sorunu çözmez. Yasaya aykırı ruhsatlandırılan 4 villanın aşağıdaki komşu evlere doğru kayarak tehlike daha da büyüyebilir” bilgisini paylaştı.  

KADEME YAPILMAYARAK TOPRAK MI DOLDURULDU? 

Şahinöz’ün kademe yapmak yerine toprak doldurarak 5,5 metre yükseltilen alanda haksız arazi kazandığı iddialarını tekrarlayan vatandaşlar, “Böylece hem haksız arazi hem de manzarasını arttırarak maliyetini düşürdü. Ancak sağlam zemin yerine toprak dolgu üzerine yapmaya başladığı 4 lüks villa, zayıf zemin nedeniyle kayma tehlikesi ile karşıya kaldı. Bu kez de yoldan 5,5 metre düşük kotta olan arka bahçe sınırına taş yığarak son derece tehlikeli, her an düşük kottaki komşu evlerin üzerine yıkılma riski olan duvar ördü. Duvarın arkasına ise yasaya aykırı ruhsatlandırılmış binaların kaymaması için binlerce ton toprak dolgu yaptı. Ayrıca bu dolgu üzerine 4 tane yüzme havuzu inşa etti” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Sol Parti Milletvekili Perihan Koca: EDAŞ’ın altyapısının yeterli olup olmadığı denetlenmiş midir?

SONRAKİ HABER

Marmarisliler, Cumhuriyet Meydanı’nın betonlaştırılmak istenmesine tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa