16 Ağustos 2023 10:20

TEİS: Danıştay doktor beyanına rağmen hastanın ilaç almasını engelleyen uygulamayı durdurdu

TEİS, Sağlık Uygulama Tebliği'nde doktor beyanına rağmen hastanın başka bir ilaç kullanmasını engelleyen madde hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Resmi Gazete ’de 25 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğ (SUT) ile 3 Eylül 2022 tarihi itibariyle doktor beyanı geçersiz sayılarak hastanın ilaç alması engellenmişti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin 4.1. numaralı maddesine 25/08/2022 tarihinde eklenen 2. fıkranın iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 10. Dairesinde dava açarak, bu maddenin Danıştayca hukuka aykırı bulunarak yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesini sağladı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bir yıldır hastalarımıza izah etmekte zorlandığımız ve onların ilaç almalarını engelleyen bu uygulama nihayet yargı tarafından durduruldu. Eklenen madde “doktor beyanını“ kabul etmeyen bir duruma sebep olmaktaydı. Şöyle ki: Hastamız B isimli ilacı kullanmak zorunda ama SGK ‘A isimli ilacı kullanmadan bu ilacın kullanılmasına izin vermem, ödeme yapmam, doktor hastanın raporuna “hasta A ilacını kullanmıştır” şeklinde beyanda bulunsa bile kabul etmiyorum. Benim Medula sisteminde bu ilacın kullanıldığına dair reçete veya rapor olmalıdır diyerek’, doktorun kararını kabul etmiyordu.”

Bu ilacı belki hasta ücretli aldı, belki de o kimyasal madde hastaya dokunuyor, hasta o ilaca olumsuz tepki veriyor ya da doktor hastanın hastalık durumunu göz önünde bulundurarak tedavi için hastasına A ilacını kullanmadan B ilacını vererek onu tedavi etmek istiyor.

Özetleyecek olursak doktorun raporunu, reçetesini, hastasını tedavi etmesini kabul eden Sosyal güvenlik Kurumu doktorun “hastam A ilacını kullanmıştır, o sebeple B ilacına başladım” beyanını kabul etmiyordu. Bu hukuka aykırı durum Danıştay’ın kararıyla ortadan kaldırıldı.”

SGK SAĞLIK OTORİTESİ DEĞİL, BİR FİNANS KURUMUDUR

SGK’nin bir finans kurumu olduğunu sağlık otoritesi olmadığını ifade eden Saydan; “Bu ülkenin sağlık otoritesi ve vatandaşın sağlığından sorumlu olan Sağlık Bakanlığıdır. İlacın ücretini ödemek kuruma sağlık otoritesi sıfatı ekleyemez.

Bizler eczane eczacıları olarak 7 gün 24 saat vatandaşlarımıza hizmet verirken “doktor beyanına” binaen hastalarına ilaçlarını verdik ve Medula Sisteminde Hastanın raporlu ilaçlarını geriye dönük olarak ancak 1 yıllık görebiliyoruz” dedi.

GÖREMEDİĞİMİZ BİLGİ İÇİN ECZACILARIMIZIN VERDİKLERİ İLAÇLARIN ÖDEMESİ KURUM TARAFINDAN KESİLDİ

Kullanım durumunu göremediği ve bilemediği için doktorun “hasta A ilacını kullanmıştır” beyanına göre ilaç veren eczacıların binlerce liralık kesintiye uğrayarak mağdur olduğunu aktaran Saydan; “Sağlık uyguma tebliğine madde ekleneli nerede ise bir yıl oldu. Ödemesi kesilen ve mağdur olan eczacılar vatandaşa neden ilaçlarını veremediklerini anlattılar. Bu sefer mecburen doktorlar A ilacını yazarak, sonra da asıl ilacı olan B ilacını reçetelemeye başladılar. Bu da aslında devlete tasarruf sağlamamış oldu” dedi.

TEİS’in girişimleri sonucunda hasta mağduriyetine ve kamu kaynaklarının yanlış kullanımına sebep olan uygulamanın Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunarak yürütmeyi durdurma kararı alınmasının sadece hastaların değil kamu kaynaklarının da rasyonel kullanılmasını sağlayacak bir karar olup yapılacak düzenlemelerde insan sağlığının öncelenmesi gerektiğine işaret eden Saydan; “Zira sağlık sisteminde insan sağlığı göz ardı edilerek sadece tasarruf amacıyla yapılan düzenlemeler beklenen tasarrufu sağlamadığı gibi insan sağlığına da olumsuz etki yapmaktadır. Öncelik insan sağlığı ve hayatı olmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gürer: Yurt fiyatlarındaki artış öğrenciyi mağdur etmemelidir

SONRAKİ HABER

Veteriner hekimler iş bırakıyor: Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmak istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa