16 Ağustos 2023 15:56

Sputnik'te yarın grev günü | Durmuş: Mücadele tüm gazetecilerin mücadelesidir

Sputnik'te çalışan gazeteciler, yarın greve çıkıyor. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "Sputnik’teki mücadele tüm gazetecilerin sendika mücadelesidir" dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye Bürosu arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve işten atmalar yaşanması üzerine yarın greve çıkılacak.

GS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilerin çalışma koşulları ve aldıkları ücretlerin her geçen gün kötüye gittiğine vurgu yaptı. Sputnik’teki gazetecilerin buna "Hayır" demek için Anayasal haklarını kullanarak sendikalarına üye olduklarını belirten Durmuş, “Bu mücadele sadece Sputnik’teki gazetecilerin değil sektördeki tüm gazetecilerin sendika mücadelesi olacaktır” dedi.  Sputnik grevi için dayanışmaya çağıran Durmuş, sendika olarak mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını da ifade etti.

Sputnik patronu sendikaya üye olan 24 gazeteciyi işten çıkarmıştı. TGS, yarın Sputnik’in hem İstanbul ve hem de Ankara’daki bürolarında yapacağı açıklamalarla greve çıkacak. Grev öncesinde TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş’la konuştuk.

GAZETECİLER KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARINA KARŞI MÜCADELE EDİYOR

Gazeteciler arasında, basın özgürlüğünün yanı sıra daha iyi koşullarda çalışma ve yaşamak için örgütlenme eğiliminin ciddi bir artış gösterdiğini aktaran Durmuş, "Gazeteciler bir araya gelerek çalışma koşullarını değiştirmek için mücadele ediyorlar” dedi.

Ülkede yaşanan ekonomik krizin, gıdadan enerjiye, konuttan ulaşıma kadar artan fiyatların yaşamı iyice zorlaştırdığına vurgu yapan Durmuş, “Bu zorluklara karşı örgütlenmekten başka bir çare yok. Türkiye Gazeteciler Sendikası son yıllarda gazetecilerin basın özgürlüğü konusunun dışında ekonomik sorunların çözümü için de merkez haline geldi. Bu kötü koşullarda çalışmaya ‘Hayır’ diyen Sputnik iş yerlerinde çalışan meslektaşlarımız da sendikamız ile buluştular” ifadelerini kullandı.

PATRON ANAYASAL HAKKI ÇİĞNEDİ

Sputnik Türkiye İrtibat Bürosundaki sendikalaşma ve toplu sözleşme sürecini anlatan Durmuş, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz aralık ayında sendikamıza üye oldular. Çalışma Bakanlığına yaptığımız başvuruların ardından şubat ayı itibarıyla toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladık. Temmuz ayına kadar ara bulucu da dahil 9 müzakere toplantısı yapıldı. Toplamda 37 maddelik teklifimizin 25’inde anlaşma da sağlandı. Ancak ücret maddeleri konusunda işveren temsilcileri tarafından bir teklif gelmeyince toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonlandı.

24 Temmuz’da grev ilanımızı astık ve işvereni masaya davet ettik. Ancak bunun karşılığında sendikal baskılar artmaya başladı. İşveren avukatları grev ilanın yasa dışı olduğunu iddia ederek Bakanlığa başvurdu. Fakat olumlu bir yanıt alamadı. Bunun üzerine 7 Ağustos’ta aralarında iş yeri temsilcimizin de olduğu 24 üyemizin işine son verildi. Sputnik işveren temsilcileri toplu iş sözleşmesi masası dağıldıktan sonra mütemadiyen kanunları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı çiğnedi. Bununla ilgili de gerekli suç duyurularında bulunduk. Ancak henüz ne Bakanlık ne de Cumhuriyet savcıları harekete geçti.”

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

TGS'nin Sputnik iş yerlerinden greve çıkacaklarını belirten Durmuş, “İşten atılan arkadaşlarımız işlerine geri dönene ve toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu mücadele sadece Sputnik’teki gazetecilerin değil sektördeki tüm gazetecilerin sendika mücadelesi olacaktır. O yüzden tüm meslektaşlarımızı grevde olan Sputnik çalışanları ile dayanışmaya, bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Eylemdeki FEDAŞ işçileri: Sefalet ücretine razı olmayacağız

SONRAKİ HABER

Depremzedeler misafirhanelerden kapı dışarı edilmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa