Öz Sağlık-İş’ten istifalar artıyor: Haklarımızı savunacak bir sendika istiyoruz
İmzalanan toplu iş sözleşmesinden doğan geriye dönük alacakları aylardır ödenmeyen sağlık işçileri, yaşadıkları kayıp nedeniyle tepki gösterdikleri Öz Sağlık-İş Sendikasından istifa ediyor.
Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel
Hilal TOK
İstanbul
Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası, temmuz ayı istatistiklerine göre üye sayısını bir önceki döneme göre 15 bin artırdıklarını açıklasa da Sağlık Bakanlığı hastanelerinden gelen istifa haberleri artarak sürüyor. Şikayetlerini ve istifa haberlerini “algı oyunu” olarak nitelendiren Öz Sağlık-İş’e tepki gösteren işçiler, başta geriye dönük ödemeler olmak üzere aylardır hiçbir sorularına yanıt alamadıklarını, artık haklarını savunacak bir sendika istediklerini belirtiyor.
"SENDİKA YANIMIZDA DURMADI"
Bu yıl seçimlerden hemen önce imzalanan toplu iş sözleşmesinden doğan geriye dönük alacakları aylardır ödenmeyen sağlık işçileri, yaşadıkları kayıp nedeniyle tepki gösterdikleri Öz Sağlık-İş Sendikasından istifa ediyor. Yedinci aydan sonra ödenmeye başlanan alacakları TL’deki değer kaybı nedeniyle eriyen işçilerin sendikaya tepkilerinin nedeni bununla da sınırlı değil.
Öz Sağlık-İş’ten yakın zamanda istifa eden bir sağlık işçisi, pek çok arkadaşının kendisi gibi istifa ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Beş yıldır sendikalıydım. Bunlar diyor ya, ‘Şunu biz yaptık, bunu biz yaptık’ diye, halbuki hiçbir şey yapmadılar. Bir kere bir hakkı aldıklarını görmedim. Hep devletin bize verdiği… Bizim sözleşmemiz niye beşinci ayda yapıldı? Geriye dönük haklarımız vardı almamız gereken. ‘Ne zaman alacağız?’ diye soruyoruz, bir şey söylemiyorlar, bilgi bile veremiyorlar. Yanımızda durduğu yok sendikanın. Sendika temsilcileri de sürekli ters cevap veriyor. Bu yüzden Türkiye genelinde istifalar var. Bizim hastanemizde de var. Hayat şartlarından dolayı artık çok zorlanıyoruz, hakkımızı savunacak bir sendika istiyoruz.”
"ALACAKLARIMIZ ELİMİZE GEÇMEDEN ERİDİ"
Başka bir sağlık işçisi ise hastanelerindeki istifalara ilişkin durumu şöyle aktardı: “Her tarafta parça parça istifalar var. İki yıldır molalarda, aralarda sendikayı daha çok tartışır olmuştuk. Sözleşme dönemlerinde de iş yerlerimizdeki sıkıntılar çözülmedi. Öz Sağlık-İş bizim yanımızda durmadı, sürekli bakanlığı işaret etti, canımızdan bezdirir hale getirdi. Geriye dönük maaş farkı alacaklarımız konusunda da adım atmadı, alacaklarımızı 28 Temmuz’da ancak alabildik. Döviz kurları ve enflasyondan dolayı alacaklarımız değerini çoktan yitirdi. TİS görüşmeleri ne kadar zaman sürerse sürsün maaşlar KÇP’ye göre zamlı verilmelidir. Sonra da TİS imzalandığında ek protokolle güncellenmeli. Bu pekala mümkün. Ancak sendika bu konuda adım atmaya ayak diredi.”
"İSTİFA ETTİĞİ İÇİN TEHDİT EDİLEN VAR"
Sağlık çalışanları arasında çalışma süreleri farklıları ile işçi-memur ayrımı yapıldığı ve sendikanın buna da kayıtsız kaldığını söyleyen işçi, “Bu, eşitlik ilkesine aykırı. Emek harcayarak, alın teri dökerek evimize ekmek götürüyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz. Kiramızı ödüyoruz. Namusumuzla yaşamaya çalışıyoruz. Kiralarımızı ödeyemez hale geldik. Her geçen gün vergi dilimimiz artıyor. Ekmeğimiz küçülüyor, maaşımız büyümüyor. Sendika ise bu sorunlara çözüm arayışına girmiyor, sorunlarımız orta yerde, sahipsiz duruyor. Bu yüzden Öz Sağlık-İş’ten istifa edip, aktif iş yeri temsilciliği ile sorunlarımızı dinleyen, işçinin yanında, etkili bir sendikaya üye olmak istedik. Sağlık-İş’e yönlenenler bu yüzden geçti. Ama kimi hastanelerdeki arkadaşlarımızdan duyuyoruz, sendikadan istifa ettiği için tehdit edilen, mobbinge uğrayan, yerleri değiştirilen işçiler oluyor. Mevcut sendika, istifaları önlemek için ‘Diğer sendikaya geçersiniz hiçbir şekilde geriye dönük haklarınızı alamazsınız, TİS haklarından yararlanamazsınız’ diyor ama bu söylemler boşa çıktı, patır patır istifalar artıyor.”
BİNLERCE İŞÇİ SAĞLIK-İŞ’E GEÇTİ
İSTİFA eden işçilerin bir kısmı başka sendikalara geçerken, istifa eden ama henüz hiçbir sendikaya üye olmayan işçiler de var. İşçilerin geçiş yaptığı sendikalardan biri olan Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş Sendikasının Genel Başkan Yardımcısı Adem Sarıçoban, kamu çerçeve protokolünün ve sözleşmenin başlangıç tarihi 1 Ocak olmasına rağmen kasım ayının baz alınmasının işçiyi “yıpratan bir sürece soktuğuna” dikkat çekti: “İşçiyi 11 ay mağdur ettiler. İşçilerin her ay ortalama 11 bin lira ücret kaybına neden oldu. Bu yüz bin üzerinde bir kayıp demek işçiler için. İlk tepki buradandı, sözleşmenin üç yıllık olması, sözleşmenin başlangıcının geç olması nedeniyle istifalar oldu. İşçiye sormadan taslak yapılması gibi bir sürü neden de var elbette. Bu yüzden ciddi bir istifa furyası var. Buradaki istifalardan Sağlık İş’e üye olan binlerce işçi oldu.”
Sarıçoban, geçtiğimiz ay Yargıtayın “Usulsüz belirlenen delegelerle toplandığı” için Öz Sağlık-İş’in 3. Olağan Genel Kurulunu iptal ettiğini ve sendikaya kayyum atandığını hatırlattı. Sendikalara kayyum atanmasının işçinin iradesine ipotek koymak anlamına geldiğini belirterek, buna karşı olduklarını vurgulayan Sarıçoban, öte yandan sendika içi demokrasi konusundaki eksikliklerin ve yaşanan belirsiz durumun da işçilerin istifasında etkili olduğunu ifade etti.