16 Ağustos 2023 16:29

İngiltere’de demir yolu işçileri yeni grevlere hazırlanıyor

Ücret zammı ve iş güvencesi gibi taleplerle bir yılda onlarca grev gerçekleştiren RMT sendikası, 26 Ağustos ve 2 Eylül için yeni grev kararları aldı. 20 bin demir yolu işçisi iş bırakacak.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de uzun zamandır insanca yaşanacak ücret için mücadele veren Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT), 14 ayrı özel şirketle yaptığı görüşmelerden sonuç alamayınca yeni grev kararları aldı. 26 Ağustos ve 2 Eylül günlerinde 20 bin demir yolu işçisi iş bırakacak.

Yapılan görüşmelerde şirketlerin, kayda değer bir teklifle gelmediklerini açıklayan RMT, “Grev kararı almaktan başka çaremiz yoktu. Üyelerimiz, her zamanki gibi birlik içinde, omuz omuza grev alanında olacak” ifadesini kullandı.

ŞİRKETLERDEN HALKLA KARŞI KARŞIYA GETİRME TAKTİĞİ

Demir yolu şirketleri bugüne kadar işçileri ile yolcuları karşı karşıya getirme taktiği izledi. Halkın önemli bir bölümünün grevleri desteklediği bilinmesine rağmen, şirketler adına bir açıklama yapan Demir Yolu Ulaştırma Grubu, “İşçiler ve sendikası bir kez daha halkımızın ve yolcularımızın gitmek istedikleri spor karşılaşmalarına, festivallere ve hafta sonu tatillerine engel olmaya çalışıyor” dedi.

Hükümet ise aynı gün bir açıklama yaparak, önümüzdeki yıl tren yolcu ücretlerine yapacakları zammın enflasyon altında olacağını bir “müjde” gibi sundu. Halbuki bilet fiyatları bu yılın başında yüzde 5,9 oranında artırılmıştı.

RMT: HÜKÜMET ŞİRKETLERİN YENİ TEKLİF VERMESİNİ ENGELLİYOR

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, grev tarihlerini açıklarken, hükümetin de bu şirketlerin yanında olduğunu belirterek, “Hükümet, şirketlerin yeni bir teklifle masaya oturmasını engelliyor” dedi.

Lynch, “Bir kez daha, ücret zammı, iş garantisi ve iş koşullarının iyileştirilmesi için grevde olacağız. Hükümet, şirketlerin yeni bir teklifle masaya oturmasını engelliyor. Üyelerimiz ve sendikamız, omuz omuza ve birlik içinde, adaletli bir anlaşma sağlanana kadar mücadele etmeye devam edecek” dedi.

Öte yandan demir yolu işçilerine destek amacıyla 31 Ağustos’ta Londra’da bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Ulaştırma Bakanlığı önünde toplanacak işçiler ve işçilere destek veren Londralılar, Başbakanlık önüne kadar yürüyecek ve burada bir gösteri yapacaklar. Demir yolu işçilerine başka sendikaların da destek vermesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Bolu'da orman yangını, 26,5 saat sonra kontrol altında

SONRAKİ HABER

‘99 depremine yardım gönderirken bir gün başıma geleceği aklımdan geçmemişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa