16 Ağustos 2023 17:08

EMEP Milletvekili İskender Bayhan: Figüran sözleşmeli personeller neden kadroya geçirilmiyor?

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Devlet Opera ve Balesinde çalışan figüran sözleşmeli sanatçıların kadroya alınmayarak kapsam dışı bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı.

İskender Bayhan | Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Devlet Opera ve Balesinde çalışan “solist sanatçı”, “sanatçı” ve “sahne üstü ve sahne gerisinde görev yapan personel” kadroya atanırken figüran sözleşmeli sanatçıların kapsam dışı bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Devlet Opera ve Balesinde çalışan yılın sadece belli dönemlerinde ve bazı eserlerde görev aldıkları gerekçesi ile figüran sözleşmeli sanatçıların kadroya atanmak için verdikleri dilekçelerin reddedildiğini vurgulayan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.  Bayhan, “Figüran sözleşmeli personeller de kadroya geçirilen diğer meslektaşları gibi yıl boyunca düzenli olarak çalışmakta ve iş yükleri arasında herhangi bir fark olmamasına rağmen kadroya geçirilmemelerinin gerekçesi nedir?​” diye sordu.

ERSOY’A YÖNELTİLEN SORULAR 

Bağımsız, özgür, yenilikçi ve gelişime açık bir sanat ortamının oluşturulabilmesi açısından kurumda çalışan sanatçıların çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesinin mühim olduğunu ifade eden Bayhan, yanıtlaması için Ersoy’a şu soruları yöneltti:

  • Figüran sözleşmeli personeller de kadroya geçirilen diğer meslektaşları gibi yıl boyunca düzenli olarak çalışmakta ve iş yükleri arasında herhangi bir fark olmamasına rağmen kadroya geçirilmemelerinin gerekçesi nedir? Devlet Opera ve Balesinde yıllardır süren kadro sıkıntısı ve istihdam problemi, kurumda çalışan sanatçıların özlük hakları gasbedilerek mi telafi edilmeye çalışılmaktadır?

ÖZLÜK HAKLAR VE ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ

*Figüran sözleşmeli bir bale sanatçısı tıpkı 4 B sözleşmeli ve kadrolu meslektaşları gibi haftanın 6 günü çalışmakta ve günlük rutin çalışmalara/provalara katılıp kurumun sahnelediği bütün eser ve temsillerde görev almaktadır. Özetle; iş yükü, iş tanımı ve çalışma saatleri tamamen aynıdır. Fakat; düzenli olarak çalışan bir figüran sanatçı, sigorta gün sayısına göre daha az çalışıyor gözükmektedir. Bu noktada; sigorta, kıdem, özlük hakları ve ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme çalışması yürütülüyor mu?

*Figüran sözleşmesi ile çalışan sanatçılar ile kadrolu sanatçıların fiilen iş yükü, çalışma saatleri ve iş tanımında bir farklılık olmamasına rağmen düşük ücretle, sözleşmede yazan iş tanımına uymayan bir iş yüküyle ve figüran sözleşmesiyle sanatçı statüsünde çalıştırılmaları, özlük haklarının yetersizliği, diğer sözleşme tiplerinin aksine tatil günlerinde ücretlerinin kesilmesi, yıllık izin haklarının olmayışı, sendikal örgütlenme hakkının olmayışı, kurum içi kurul seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının olmayışı gibi problemlerin çözümüne dair bir adım atılmış mıdır?

DAVALAR DEVAM EDİYOR

*Figüran sözleşmesiyle çalışan sanatçıların kuruma karşı kadroya alınma talebiyle açtıkları davalar hâlâ devam etmektedir. (Geçtiğimiz aylarda Devlet Tiyatrolarında figüran sözleşmesiyle çalışan bir sanatçının açtığı davayı kazanması sonucu, dava istinafa taşınmıştır.) Örneğin; İstanbul 5. İdare Mahkemesinde, figüran sözleşmesiyle kadroya atanma talebinde bulunup, kurumun ret kararına karşı yürütmeyi durdurma istemiyle açılan dava mevcuttur. Bu davalar kapsamında figüran sözleşmeli sanatçıların kadroya geçirilmesi ile ilgili olarak sürdürülen bir çalışma mevcut mudur? (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘99 depremine yardım gönderirken bir gün başıma geleceği aklımdan geçmemişti

SONRAKİ HABER

17 Ağustos Depreminin üzerinden 24 yıl geçti: Deprem düzenlemeleri kağıt üzerinde kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa