16 Ağustos 2023 17:28

"Hacı Bektaş-ı Veli anmasında resmine bile müdahale edildi"

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri programına katılan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Hacı Bektaş-ı Veli anmasında resmine bile müdahale edildi" dedi.

Fotoğraf: HDP Basın

Paylaş

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri programına katıldı. İktidarın iki gün önce yapmış olduğu etkinliklerde Hacı Bektaş-ı Veli’nin resmine bile müdahale ettiğine dikkat çeken Uçar, tüm iktidarların kendi Alevi’sini yaratmak için elinden geleni yaptığını ifade etti.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, milletvekillerinin yer aldığı heyetle Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinliğine katıldı. Heyetle birlikte Garip Dede Dergahını ziyaret eden Uçar, anma etkinlikleri kapsamında konuştu. Uçar, “Her yıl Hacı Bektaş-ı Veli’de iki anma gerçekleşiyor. Bir anmayı gerçekleştiren hak ve hakikat Alevileri, diğer anmayı gerçekleştiren ise hak ve hakikat Alevilerinin yanında durmak istemeyen devlet aklı ve iktidarın kendisi. Eşitliği, özgürlüğü, barışı ve insanı merkeze alan bir öğretiyle tarihe ciddi bir miras bırakan Hacı Bektaş-ı Veli’nin hepimizin hafızasındaki görüntüsü tam da barışı sembolize eden ceylan ile aslanın kucak kucağa olduğu görüntüdür. AKP iktidarının iki gün önce yapmış olduğu etkinliklerde Hacı Bektaş-ı Veli’nin resmine bile müdahale edildi, resmindeki gerçeklik bile inkar edildi. Bunu hep birlikte gördük, tanıklığımız var. Cemevleri ziyaretinde Hz. Ali’nin ve 12 imanın resmini kaldırtan bir AKP iktidarı ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Osmanlı’dan bugüne tüm iktidarların kendi Alevi’sini yaratmak için elinden geleni yaptığını ifade eden Uçar, bunun karşısında ciddi bir Alevi direnişinin de sürdüğünü söyledi. Yaklaşık 2-3 yıldır AKP iktidarı eliyle önce İçişleri Bakanlığının ziyaretleri, sonra da görevlendirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Alevi inancının kendisi ve değerlerinin inkar edilmek istendiğine dikkat çeken Uçar, “İçeride cami var ve bir de Hacı Bektaş-ı Veli’nin, o dönem toplumla birlikte oluşturulan değerleri ifade eden dergahının kendisi var. Cami ibadete açık ama Alevilerin ibadet merkezi olarak tanımladığı dergah ne yazık ki müze statüsünde ve insanların giriş çıkışları belli bir zaman dilimine tabi. Biz Alevi halkının dergahlarının iade edilmesi talebinin yanındayız. Alevi halkının, cemevlerinin ibadet mekanı olarak tanınması için yürüttüğü mücadelenin yanındayız ve bu mücadeleyi birlikte yürütüyoruz. Zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda Alevi halkının yanındayız ve onlarla birlikte mücadele ediyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Yazar Mıgırdiç Margosyan ölümünün birinci yılında anılıyor

SONRAKİ HABER

Adana Aladağ'da 4.5 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa