16 Ağustos 2023 17:51

Atalay’ın meslektaşlarından AYM’ye çağrı: Hukukun gereğini yerine getirin

Can Atalay’ın meslektaşları, Silivri Cezaevinde basın açıklaması düzenledi, Anayasa Mahkemesine "Yargının siyasi amaçlar uğrunda örselenmesi ve kullanılmasına izin vermeyin" çağrısında bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Can Atalay’ın Arkadaşları/Meslektaşları oluşumu, Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Atalay’ı ve Gezi davası tutuklularını ziyaret etti. Avukatlar ziyaret sonrası cezaevi önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya Gezi Gazileri Dayanışma Platformu da katıldı.

Atalay’ı ziyaret eden avukatlardan Halis Yıldırım, Yargıtay 3 ve 4. Ceza Dairelerinin, Anayasa Mahkemesinin (AYM) aynı konudaki yerleşik kararlarına karşın, Atalay’ın milletvekili seçilmesinin serbest bırakılması için yeterli bir hukuki neden olarak görmemesine tepki gösterdi.

Yargı organlarının AYM kararlarına uymak zorunda olduğunu vurgulayan Yıldırım, AYM’nin hakkında soruşturma açılan milletvekillerine dair, “Hakkındaki suç isnadı Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar kapsamındadır. Yargılamaya devam edilemez, tutuklanamaz” dediğini anımsattı.

Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki durumların kapsamına hangi suçların girip girmediğin belirsiz olduğunu aktaran Yıldırım, bu belirsizliğin yargı tarafından giderilemeyeceğini belirtti. Yıldırım, Yargıtay ilgili Ceza Dairesi kararlarının açık bir Anayasa ihlali olduğunu vurguladı.

AYM’YE ÇAĞRI

“Böyle bir hukuksuz süreç işletilerek Can Atalay üzerinden parlamentoya, parlamento üyelerine ve topluma verilmek istenen mesajın farkındayız” diyen Yıldırım, bu mesajı reddettiklerini vurguladı.

Yıldırım son olarak, AYM’ye de çağrıda bulunarak, “Beklentimiz ve talebimiz, daha önce tüm yönleriyle görüşüp sonuca bağladığınız bir konuda, daha fazla gecikmeye fırsat vermeden karar vererek, halkın siyasi iradesinin, Meclisin, yasama fonksiyonunun ve hukukun itibarının her geçen gün daha fazla hırpalanmasına, çiğnenmesine engel olunuz. Anayasa’nın ve hukukun gereğini yerine getiriniz, yargının, bizzat yargı mensuplarınca hukuk kılıfı arkasına gizlenilip siyasi amaçlar uğrunda örselenmesi ve kullanılmasına izin vermeyiniz” ifadelerini kullandı.

"AVUKATLIĞI SORGULANIYOR"

Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcü de Atalay’ın Meclis yerine cezaevinde olmasının kabul edilemez olduğunu dile getirerek, bu durumun hukuksuz olduğunun altını çizdi.

Atalay’ın Çorlu Tren Katliamı davasındaki pratiğinin çok önemli olduğunu ve Atalay’ın avukatlığının sorgulandığını kaydeden Gürcü, hukukun tekrardan işler hale getirilmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Adana Aladağ'da 4.5 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

AKP'li Esenler Belediyesi'nde işçiler iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa