17 Ağustos 2023 12:48

Elâzığ Cezaevi'nde tutuklu olan Yılmaz Yiğit'in ailesi: Can güvenliği konusunda endişeliyiz

Hukukçular, Elâzığ Cezaevi'nde fiziki saldırı ve ölümcül nitelikli yaralanmalar yaşandığını duyurdu. Cezaevinde tutulan Yılmaz Yiğit'in ailesi, "Can güvenliği konusunda endişeliyiz" diyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi üyesi avukatlar tarafından 7 Ağustos 2023 tarihinde Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde fiziki saldırı ve ölümcül nitelikli yaralanmaların yaşandığı raporlaştırılarak duyuruldu.

Elâzığ Cezaevinde kalan tutuklulardan biri de Yılmaz Yiğit’in ailesi, can güvenliği konusunda endişeli olduklarını belirtti. Aile, “Cezaevinde son yaşanan olaylardan dolayı Yılmaz’ın can güvenliği konusunda endişelerimiz var. İşlemediği suçtan dolayı yıllardır cezaevinde, artık adalet istiyoruz. Yılmaz serbest bırakılsın” dedi.

"ADLİ SUÇLULAR SİYASİLERİN KOĞUŞLARINA GİRDİ"

Geçtiğimiz hafta Yılmaz ile telefonla konuştuğunu söyleyen eşi Ruken Yiğit, “Gece koğuşların kapısının açıldığını ve adli suçluların siyasilerin bulunduğu koğuşlara girdiğini, öğrendiği kadarıyla üç yaralının olduğunu söyledi. ‘Can güvenliğimiz yok’ diyerek yaşananları anlattı. Biz de içeride neler olduğunu bilmediğimiz için Yılmaz’ın durumu konusunda endişeliyiz” diye konuştu.

“Yedi yıldır suçu belirlenmemiş birini içeride tutuyorlar. Artık bırakılması lazım” diyen Ruken Yiğit, eşi Yılmaz Yiğit’in cezaevinde can güvenliğinin sağlanmasını ve bir an evvel serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi. 

KONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de Elâzığ Cezaevi’nde yaşananları Meclis gündemine taşıdı. Eren, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları sordu: 

  • Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlik Cezaevinde yaşanan olaylara ilişkin Bakanlık olarak bir soruşturma başlattınız mı? Başlatılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir?
  • Fail olduğu belirtilen Gültekin Alan’ın hastaneden cezaevine sevki sonrasında odasına yerleştirilmesi sırasında gerekli güvenlik önlemlerini almayan, failin saldırıları sırasında ivedilikle gerekli müdahaleleri yapmayan cezaevi personelleri ve askeri personeller hakkında idari ve adli işlem başlatacak mısınız?
  • Çok sıkı güvenlik önlemlerinin bulunduğu bu cezaevinde bu saldırı nasıl gerçekleşmiştir?
  • 6 Ağustos 2023 tarihinde E Blok sağ koridorda aramalar yapıldığı ancak faillerin odalarının aranmadığı doğru mudur?
  • Failler kesici ve delici aletleri nasıl temin etmiştir? 1 saate yakın süren olaylara cezaevi personeli ve askerler neden müdahale etmemiştir?
  • 7 Ağustos 2023 tarihinde E Blok sağ koridorda mahpusların odalarının kapılarının kilitlenmediği ve demirkol yardımıyla açılabildiği iddiaları doğru mudur?
  • Failin bu saldırıyı daha öncesinde tasarladığı, bunun için Elâzığ 1 No’lu Cezaevine bilinçli şekilde sürgün edildiği ve cezaevi personeli tarafından korunarak bu saldırıları gerçekleştirdiğine yönelik ciddi şüpheler araştırılmakta mıdır?
  • Faillerin bir hafta öncesinde odalara seslenerek sağ koridorda bulunan mahpusların hangi suçtan cezaevinde kaldıklarını öğrenmeye çalıştığı iddiaları doğru mudur?
  • "Derin devlete çalıştığını" iddia eden failler hakkında yeterli bir istihbarat bilgisi bulunmakta mıdır? Bu kişi daha önce tutulduğu cezaevlerine kaç mahpusa saldırıda bulunmuştur? Bu saldırılarda kaç mahpus yaralanmış ya da öldürülmüştür?
  • Faillerin mağdur mahpusların maddi ve manevi varlıklarına yönelik şiddetlerine karşı etkin bir soruşturmanın yürütülerek, kanuni tanımına uygun suç isnatları üzerinden yargılanması için bir çabanız olacak mıdır?
  • Bakanlık olarak tutuklu/hükümlülere karşı gösterilen münferit şiddet eylemlerine, düzenli şiddete, gayri resmi çete veya liderliklerinin uyguladıkları şiddet sistemlerine karşı ne önlemler almaktasınız?
  • Bakanlık olarak Elâzığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde özgürlüklerinden yoksun savunmasız kişilere karşı yaralamaya ve öldürmeye yönelik bu saldırıya ilişkin kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapacak mısınız?

 

ÖNCEKİ HABER

Depremde yıkılan 89 kişinin öldüğü Galeria Sitesi sakinlerine 6 ay sonra elektrik faturası 

SONRAKİ HABER

Mehmet Tolga Akalın’dan İYİ Parti-MHP bloku çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa